Într-un CIMITIR din Galați, LOCURI DE VECI pe alei și MORMINTE astupate de pământul gropilor alăturate
Foto: Foto ”Viața liberă”, Nicoleta Onofrei

Într-un CIMITIR din Galați, LOCURI DE VECI pe alei și MORMINTE astupate de pământul gropilor alăturate
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)


* Groparii Cimitirului "Sf. Lazăr" sapă morminte pe aleile de trecere, iar pământul rezultat este depozitat pe locurile de veci din jur


Din cauza lipsei locurilor de veci, Gospodărire Urbană a început să îngroape morţii pe aleile dintre mormintele Cimitirului „Sf. Lazăr”. Acest lucru este de înţeles, oarecum, dacă ţinem cont că toate cele trei cimitire administrate de Gospodărire Urbană sunt la limita de avarie cu locurile de veci. De neînţeles este de ce alege administratorul cimitirului tocmai aleile cele mai înguste pentru acest lucru, potrivit unuia dintre concesionari.

"Groparul şef mi-a spus că se îngroapă morţii pe alei late de trei metri, cu toate că sunt şi alei care sunt late de cinci metri. Ştiu că mormintele, dar şi aleile sunt standard, nu înţeleg cum aleg să facă noi gropi exact pe aleile mai înguste, astfel încât nimeni nu poate ajunge la mormântul persoane dragi decât călcând pe celelalte”, ne-a spus Gabriel.

Totodată, pământul scos din gropile nou făcute este depozitat, cel puţin temporar, pe locurile de veci deja existente, indiferent dacă asta face ca solul să astupe cu totul crucile şi datele de identificare ale celor din mormintele adiacente. Ba, mai mult, greutatea pământului poate produce şi daune construcţiilor funerare, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul unuia dintre mormintele de care se ocupă domnul Gabriel. „Cireaşa de pe tort a fost când am întrebat cine plăteşte în cazul pagubelor produse cavoului. Mi s-a răspuns că nu administraţia cimitirului este vinovată şi traşi la răspundere trebuie să fie proprietarii mormintelor din jur. Adică nu ei, care au spart de fapt măsuţa de la cavou sau au rupt una dintre barele care îngrădeşte cavoul”, ne-a mai spus domnul Gabriel.

Am solicitat un punct de vedere societăţii Gospodărire Urbană, dar acesta nu ne-a parvenit până la închiderea ediţiei.

Citit 5216 ori Ultima modificare Marți, 16 Februarie 2016 00:21

5 comentarii

 • postat de Silviu
  Joi, 11 Februarie 2016 17:49
  82.137.13.***
  Si eu sunt de parere ca Galatiul are nevoie de un Crematoriu ! Prefer sa fiu incinerat decat sa fiu condus la groapa de unii care urmaresc sa profite de pe urma mortii mele !
  1
  5
  Raportează
 • postat de @JR
  Joi, 11 Februarie 2016 15:25
  5.13.197.***
  Mi se face greata de "igiena" si civilizatia ta. Prefer sa fiu inmormantat langa neamurile mele ca n-am fost singur cuc pe pamantul asta, crestineste, ca in legea asta a trait poporul asta de cand s-a nascut el. Pana una alta, radacinile sunt cele mai importante.
  7
  6
  Raportează
 • postat de JR
  Joi, 11 Februarie 2016 08:59
  5.13.201.***
  Crematoriul uman este singura solutie... igienic, civilizat, normal. Rezolva toate problemele. Singura piedica este pusa de Patriarhie, pentru mentinerea profiturilor retelei de servicii funerare.
  14
  15
  Raportează
 • postat de mama
  Joi, 11 Februarie 2016 08:50
  83.103.186.***
  De ce nu au dat un punct de vedere cei de la Gospodarire Urbana?
  Nu au director general?
  0
  11
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 11 Februarie 2016 00:39
  89.136.4.***
  De ce vă mirați că se întâmplă așa?
  Având același patron, toate cimitirele urmează "calea" bătătorită de 40-50 ani de la Eternitatea, unde multele și largile alei pe care le știam din anii '60 "au dispărut", apărând, în schimb, locuri de veci printre care abia-abia te poți strecura.
  Să zicem "Mersi!" că funcționarii "ne-au făcut rost" de loc de veci?
  Nu e ușor de răspuns.
  Părerea mea e că nu aceasta era "calea".
  Mie sigur nu-mi place faptul că un loc concesionat în 196x avea "adresa: parcela P, rândul R, mormântul M", iar la preschimbarea "nu din vina mea", OBLIGATORIE și re-PLĂTITĂ "adresa a devenit parcela P+a, rândul R+b, mormântul M+c".
  "Diferența" (în bani) se regăsește în buzunarilor foștilor și actualilor diriguitori.
  PS. Acum câțiva ani Sf. Lazăr avea (la intrare) distanța între morminte de aproape 1m.
  În zilele noastre uitați-vă în zona nordică, unde doar cei norocoși au distanța până la vecini măsurată în doar CÂȚIVA CENTIMETRI.
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.