Erori de calcul sau hoție? Cum sunt înşelaţi gălăţenii de propriii administratori

Erori de calcul sau hoție? Cum sunt înşelaţi gălăţenii de propriii administratori
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Mai multe familii din Micro 17 au fost obligate de administratorul asociaţiei, cu "binecuvântarea" cenzorului, să plătească de două ori căldura consumată în luna noiembrie

Cei ce ar trebui să le reprezinte interesele oamenilor care locuiesc la bloc, pentru ale căror servicii sunt remuneraţi, de altfel, se dovedesc a fi, nu de puţine ori, tocmai „călăii” acestora. Că o fac cu bună ştiinţă sau nu, calculele eronate ale cheltuielilor lunare repartizate proprietarilor de apartamente de către administratorii asociaţiilor de proprietari, cu concursul cenzorilor, de multe ori, se dovedesc a fi adevărate pietre de moară pe termen mediu şi lung pentru oameni şi buzunarele lor.

Plecând de la o banală sesizare, ”Viaţa liberă” a descoperit cum gălăţenii care locuiesc la scara 1 a blocului C13, din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 842, din cartierul Micro 17, au fost obligaţi să plătească, pentru luna decembrie, facturi nejustificat de mari la căldură.

Totul a pornit de la Vasile Toma, un proprietar de apartament care locuieşte în blocul amintit. Bărbatul ni s-a plâns că, deşi racordat la sistemul centralizat de termoficare, nu s-a folosit de căldura livrată în reţeaua publică, însă s-a trezit că are de plătit, conform cheltuielilor de întreţinere de la asociaţie, peste 193 de lei pentru căldură. Asta în condiţiile în care, la citirea repartitoarelor de către reprezentanţii Techem, aceştia, potrivit lui Vasile Toma, au constatat că nu fusese înregistrat niciun consum. Bărbatul a depus o sesizare la firma care se ocupă cu citirea repartitoarelor şi calcularea costurilor, căreia i-a cerut să facă un nou calcul. Administratoarea Asociaţiei de proprietari nr. 842, Paula Rotaru, ne-a declarat că i-a recomandat acest lucru, iar reprezentanţii Techem Galaţi ne-au confirmat că plângerea a fost depusă şi că urmează ca firma să facă o regularizare.

Încărcaţi la facturi

Întrucât Vasile Toma ne-a pus la dispoziţie listele de plată pentru lunile noiembrie şi decembrie, obţinute de la asociaţia de proprietari, am vrut să vedem dacă facturile de căldură prevăzute în documentele asociaţiei, aferente scării în care locuieşte, coincid cu cele emise de către Calorgal, aşa că i-am solicitat distribuitorului de căldură şi apă caldă să ne spună care este valoarea facturilor la căldură emise către scara 1 a blocului C13 în lunile noiembrie şi decembrie.

Pentru luna noiembrie, Calorgal a facturat 341,46 de lei, sumă care se regăsea şi la asociaţie, conform fişelor de plată. Surpriza a venit însă la cea aferentă lunii decembrie: conform aociaţiei, factura la căldură pentru scara 1 este de 1.949,43 de lei. Calorgal însă a emis o factură în sumă de 1.522,08 lei.

Am întrebat-o pe administratoarea Paula Rotaru (care figurează în evidenţele online ale Primăriei ca neavând atestat) de ce nu coincid cele două facturi. Iniţial, administratoarea ne-a declarat că firma Techem se ocupă de calcule şi, pentru că nu era în timpul programului de lucru, a promis să verifice documentele şi să ne ofere lămuriri a doua zi. Între timp, reprezentanţii Techem Galaţi ne-au declarat că au comasat facturile lunilor noiembrie şi decembrie şi au înaintat o singură sumă de plată către asociaţie, în contul acestora, la care s-au adăugat costurile de citire şi calcul. A doua zi, administratoarea Paula Rotaru ne-a declarat acelaşi lucru, precizând că am avut dreptate, recunoscând totodată că i-a taxat pe oameni de două ori pentru căldura furnizată în luna noiembrie. Întrebată cum va proceda în continuare, administratoarea a promis că le va da oamenilor banii înapoi.

Nu ştim, deocamdată, dacă acest lucru s-a şi întâmplat, însă ne punem întrebarea cum a avizat cenzorul Florentina Tănase cheltuielile de plată ale oamenilor şi cum a verificat calculul făcut de administratoare.

”Viaţa liberă” a verificat, dintr-o curiozitate strict jurnalistică, doar facturile emise scării 1 a blocului C13, nu şi pe ale celorlalte scări, astfel că există suspiciunea ca acesta să nu fie un caz singular.

Totodată, nu putem să nu remarcăm că reprezentanţii asociaţiilor nu au grijă să evidenţieze cumva, într-o rubrică separat, costurile de citire şi calcul percepute de firmele Techem sau Ista (după caz) pentru căldură, pentru o mai bună informare a oamenilor. Dacă astfel de cazuri se vor înmulţi, ar fi util ca societatea de termoficare, Calorgal, să ia în calcul publicarea pe propriul site a facturilor emise către asociaţiile de proprietari, respectiv firmele care se ocupă cu citirea repartitoarelor.

Până atunci, gălăţeni, fiţi vigilenţi şi solicitaţi chiar şi distribuitorului facturile emise către asociaţiile din care faceţi parte!        

Citit 45669 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.