Erori de calcul sau hoție? Cum sunt înşelaţi gălăţenii de propriii administratori

Erori de calcul sau hoție? Cum sunt înşelaţi gălăţenii de propriii administratori
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Mai multe familii din Micro 17 au fost obligate de administratorul asociaţiei, cu "binecuvântarea" cenzorului, să plătească de două ori căldura consumată în luna noiembrie

Cei ce ar trebui să le reprezinte interesele oamenilor care locuiesc la bloc, pentru ale căror servicii sunt remuneraţi, de altfel, se dovedesc a fi, nu de puţine ori, tocmai „călăii” acestora. Că o fac cu bună ştiinţă sau nu, calculele eronate ale cheltuielilor lunare repartizate proprietarilor de apartamente de către administratorii asociaţiilor de proprietari, cu concursul cenzorilor, de multe ori, se dovedesc a fi adevărate pietre de moară pe termen mediu şi lung pentru oameni şi buzunarele lor.

Plecând de la o banală sesizare, ”Viaţa liberă” a descoperit cum gălăţenii care locuiesc la scara 1 a blocului C13, din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 842, din cartierul Micro 17, au fost obligaţi să plătească, pentru luna decembrie, facturi nejustificat de mari la căldură.

Totul a pornit de la Vasile Toma, un proprietar de apartament care locuieşte în blocul amintit. Bărbatul ni s-a plâns că, deşi racordat la sistemul centralizat de termoficare, nu s-a folosit de căldura livrată în reţeaua publică, însă s-a trezit că are de plătit, conform cheltuielilor de întreţinere de la asociaţie, peste 193 de lei pentru căldură. Asta în condiţiile în care, la citirea repartitoarelor de către reprezentanţii Techem, aceştia, potrivit lui Vasile Toma, au constatat că nu fusese înregistrat niciun consum. Bărbatul a depus o sesizare la firma care se ocupă cu citirea repartitoarelor şi calcularea costurilor, căreia i-a cerut să facă un nou calcul. Administratoarea Asociaţiei de proprietari nr. 842, Paula Rotaru, ne-a declarat că i-a recomandat acest lucru, iar reprezentanţii Techem Galaţi ne-au confirmat că plângerea a fost depusă şi că urmează ca firma să facă o regularizare.

Încărcaţi la facturi

Întrucât Vasile Toma ne-a pus la dispoziţie listele de plată pentru lunile noiembrie şi decembrie, obţinute de la asociaţia de proprietari, am vrut să vedem dacă facturile de căldură prevăzute în documentele asociaţiei, aferente scării în care locuieşte, coincid cu cele emise de către Calorgal, aşa că i-am solicitat distribuitorului de căldură şi apă caldă să ne spună care este valoarea facturilor la căldură emise către scara 1 a blocului C13 în lunile noiembrie şi decembrie.

Pentru luna noiembrie, Calorgal a facturat 341,46 de lei, sumă care se regăsea şi la asociaţie, conform fişelor de plată. Surpriza a venit însă la cea aferentă lunii decembrie: conform aociaţiei, factura la căldură pentru scara 1 este de 1.949,43 de lei. Calorgal însă a emis o factură în sumă de 1.522,08 lei.

Am întrebat-o pe administratoarea Paula Rotaru (care figurează în evidenţele online ale Primăriei ca neavând atestat) de ce nu coincid cele două facturi. Iniţial, administratoarea ne-a declarat că firma Techem se ocupă de calcule şi, pentru că nu era în timpul programului de lucru, a promis să verifice documentele şi să ne ofere lămuriri a doua zi. Între timp, reprezentanţii Techem Galaţi ne-au declarat că au comasat facturile lunilor noiembrie şi decembrie şi au înaintat o singură sumă de plată către asociaţie, în contul acestora, la care s-au adăugat costurile de citire şi calcul. A doua zi, administratoarea Paula Rotaru ne-a declarat acelaşi lucru, precizând că am avut dreptate, recunoscând totodată că i-a taxat pe oameni de două ori pentru căldura furnizată în luna noiembrie. Întrebată cum va proceda în continuare, administratoarea a promis că le va da oamenilor banii înapoi.

Nu ştim, deocamdată, dacă acest lucru s-a şi întâmplat, însă ne punem întrebarea cum a avizat cenzorul Florentina Tănase cheltuielile de plată ale oamenilor şi cum a verificat calculul făcut de administratoare.

”Viaţa liberă” a verificat, dintr-o curiozitate strict jurnalistică, doar facturile emise scării 1 a blocului C13, nu şi pe ale celorlalte scări, astfel că există suspiciunea ca acesta să nu fie un caz singular.

Totodată, nu putem să nu remarcăm că reprezentanţii asociaţiilor nu au grijă să evidenţieze cumva, într-o rubrică separat, costurile de citire şi calcul percepute de firmele Techem sau Ista (după caz) pentru căldură, pentru o mai bună informare a oamenilor. Dacă astfel de cazuri se vor înmulţi, ar fi util ca societatea de termoficare, Calorgal, să ia în calcul publicarea pe propriul site a facturilor emise către asociaţiile de proprietari, respectiv firmele care se ocupă cu citirea repartitoarelor.

Până atunci, gălăţeni, fiţi vigilenţi şi solicitaţi chiar şi distribuitorului facturile emise către asociaţiile din care faceţi parte!        

Citit 44791 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 00:51

22 comentarii

 • postat de membru al unei asociatii de proprietari
  Duminică, 06 Martie 2016 11:44
  86.124.205.***
  ca esti racordat si ca platesti fara sa consumi agent termic este grav, insa si mai grav este ca ti se baga pe gat facturi la agent termic fiind debransat de la retea, beneficiind de tehnologia de incalzire individuala (centrala termica). Si astfel, boii trag iar caii mananca!!! adica, la pierderi toata lumea, la drepturi doar cei apropiati administratorilor de asociatii!! si uite asa, de peste 20 de ani se perpetueaza si se promoveaza fara intrerupere "protectia sociala"(!?). In ce tara se mai practica aceste furaciuni pe fata, domnule vicePrimar Popa? Ca va laudati ca luati administratiile de proprietari la bani marunti? Se pare ca sistemul de alimentare individual de apa le-a cam incurcat robinetele la multi dintre lipitorile voastre nenorocite!!!
  0
  9
  Raportează
 • postat de iuly
  Luni, 29 Februarie 2016 01:49
  5.13.200.***
  Toata lumea trimite doar sesizari.Realitatea e ca acest sistem centralizat faciliteaza cam multi hotomani si asistati sociali.Ai centrala si platesti niste tevi de caldura care sunt izolate conform legii parti comune ,tevile din subsol care nu imi dau pic de caldura iar facturile locatarilor tot mari sunt.De ce nu renuntati la serviciile sistemului centralizat dragi vecini ? RASPUNS :nu am bani ca matale sa trag centrala .ATUNCI PLATESTE VECINE HOTIA DA NU MAI BAGA MANA SI LA MINE IN BUZUNAR .
  1
  13
  Raportează
 • postat de fost proprietar furat de Paula
  Luni, 22 Februarie 2016 13:40
  88.139.230.***
  "Asociație de PROPRIETARI" - VOI A-TI ANGAJAT-O, voi puteti sa o dați afară. Voi A-TI lasat-o sa fure atata timp și voi acum vreți ca alții sa va facă treaba, când defapt nu e treaba lor (primaria). Când vine vorba de acțiune va ascundeți, iar când cineva ia atitudine, oooo...alt hot a venit.
  Aveți expertiza contabila ce dovedește furtul, dar nimeni nu ia atitudine, preferați sa bârfiți la colt de strada sau în piață, mai nou postați pe Facebook. Probabil o sa vina Mark Zuckerberg sa o dea afară pe Paula.
  0
  12
  Raportează
 • postat de Camapnie impotriva administratorilor necinstiti. Demisia si dosar penal.
  Duminică, 21 Februarie 2016 22:55
  5.13.151.***
  Am vazut de nenumarate ori ca oamenii s-au plans de administratorii banditi. Dar nu am auzit ca vreun administrator a fost dat afara de catre proprietari,in ciuda atator reclamatii .Oamenii nu prea stiu sau nu pot sa-si demita administratorul. De asemeni nu am auzit de efectele controalelor si sesizarilor catre primarie si OPC.Adica,dosar penal si amenzi consistente. Sugerez VL sa sustina prin articole aceste situatii de hotie si abuz din partea administratorilor imbogatiti si care nu se dau demisi.
  1
  15
  Raportează
 • postat de locatara
  Duminică, 21 Februarie 2016 19:44
  5.13.175.***
  Cereti sa va fie afisat la avizier, cheltuielile lunare ale asociatiei, c onsumurile lunare.Numai asa ii invatati minte, iar cei care nu au simtit ca au bagat mana unde nu trebuia, la beciul domnesc cu ei sa se invete minte. Nu le mai permiteti sa va fure.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Titisor Minunescu
  Duminică, 21 Februarie 2016 15:44
  31.171.140.***
  Fara vendetta,toti trebuie sa contribuim la SCHIMBARE.
  Poate acum doamna de la' intretinere' ne va lipsi de povara indoielilor si va lasa pe altcineva in loc-la fel si cel ce trebuia s-o controleze-oricum e un bun inceput faptul ca NE PASA si ca nu lasam pe altii sa se intereseze de problemele societatii fie ea,si o asociatie mica sau mare
  0
  6
  Raportează
 • postat de locatar nefericit
  Duminică, 21 Februarie 2016 12:50
  86.124.202.***
  La doamna Paula sigur nu iese nici o factura egala cu realitatea Va spun sigur ca am avut multe confruntari cua ani in urma
  Ia verificati si facturile de energie electrica inscrise de doamna Rezulta ca la o scara de bloc oamenii platesc curentul pentru 5 becuri mai mult decat face factura la un ap cu 2 camere
  Despre doamna se stie de mult ca incarca facturile. Ia verificati cam cat dero se pune la plata lunar pentru spalatul scarilor( care nu se prea spala0 si o sa vedeti ca se consuma pentru fiecare scara mai mult dero decat se consuma intr-o luna intr-o familie cu 5 copiii. Maturile se uzeaza cateva pe luna chipurile. Salariul doamnei creste permanent. cand a facut ultima data adunarea generala a locatarilor?
  Este o clica cu care s-a inconjurat Sefi de scara cu care este bara bara si asta e .daca nu are are atestat la ce mai sta/ Stiti ce mi-a zis mie domnul CUBASA cand am reclamat "faceti adunarea locatarilor si dati-o jos daca puteti"Oamenilor li s-a facut lehamite de atata furaciune in tara asta si nu mai ies la nici o razmerita
  astept cu nerabdare sa aflu despre recalcularile ce vor avea loc la calculul intretinerii
  Astept sa se sesizeze cineva de bunacredinta
  3
  10
  Raportează
 • postat de cetatean 1
  Duminică, 21 Februarie 2016 10:32
  100.99.71.***
  locuiesc in mic 17 ...va rog sa va sesizati si s a trimiteti o comisie de control la asociatia 357 ..sunt acelasi probleme incarcari de facturi nejustificate ...caldura ..apa trecuta in sistem pausal ...cum se poate ca o factura in luna decembrie s a fie de 340 ....iar in luna urmatoare cu acelasi consum si la apa si la caldura s a fie in valoare de 140....!!!!!!!
  adiministratori asociatilor reprezinta interesele firmelor de contorizare facturând dupa cum au chef si ordine de mai sus......
  1
  12
  Raportează
 • postat de Costin
  Duminică, 21 Februarie 2016 09:58
  5.13.192.***
  Veniti si la noi , la Asociatia 376,micro 17,administrator Anghel Lenuta. Aceleasi falsuri , ba mai umflate:cota indiviza URIASA, fond de reparatii obligatoriu5lei/luna, strans de 3 ani si neutilizati niciodata pt ca nu ni se dau pt reparatii + lipsa de conduita la ghiseu etc. Va asteptam! Cu interes!
  0
  13
  Raportează
 • postat de De ce facturile de consum căldură emise, sunt reținute la administrație și nu sunt înmânate proprietarilor pentru a fi verificate? Să se fure, logic.
  Duminică, 21 Februarie 2016 09:13
  213.233.93.***
  De ce facturile emise de firma ce citește și calculează consumul călduri de pe repartitoare sunt ținute la administrație, în loc să ajungă la proprietari ? Păi să se fure, să nu se știe consumul, logic. Primăria nu este ,,aproape de cetățean'', este aproape la furat cu administrațiile, părtași la o fraudă în stil mafiot.
  1
  12
  Raportează
 • postat de bogdan
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 15:27
  109.166.137.***
  Asa se intampla si in centru in spate la spicu la blocurile N , adiministratorul si facut singur salariu fara sa intrebe pe nimeni cat sa isi ia pe luna, si incarca pe toata lumea la intretinere de exemplu intr-o iarna platesc ce-l putin 400 ron si daca subt singur si daca sunt 3 persoane pentru el nu conteaza am platit si 800 ron intr-o iarna si nici nu am calorifere trec 2 tevi de apa calda prin casa pe care nu le pot desfinta, in ei nu intra nimeni? Reamintesc ca pe langa ce ne fura el salariu lui este undeva la 2000 roni..ar trebuii sa se apuce de controale contra indiotiilor de acest gen..
  1
  13
  Raportează
 • postat de Primăria acoperă furturile din administrațiile de proprietari prin neimplicare !!!
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 14:32
  213.233.101.***
  Primăria Galați, acoperă asociațiile de propietari fiind părtași la furturi, posibil să fie și mită. Crima organizată a acestor administrații de proprietari, fac ca serviciile să dispară, să moară din punct de vedere financiar.
  2
  20
  Raportează
 • postat de locatarii blocului
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 12:32
  5.13.172.***
  La asociatia ,,RUBIN" nr.752,administratora a decedat de o luna si ne-a lasat cu datorii de 1.720.000.000lei.Se refuza la Primarie sa o valideze pe dna care am ales-o in functia de presedinte,ca sa poata pune sechestru pe apartament,pentru a putea recupera suma pe care o are asociatia.Saptamana viitoare vin copii acesteia si pot vine apartamentru iar noi locatarii(120 apartamente)putem fii buni de plata.
  6
  12
  Raportează
 • postat de adyy23
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 11:10
  82.145.221.***
  e hotieee cu timpul vor disparea aceste asociatii .vorr disparea sistemele comustiste .tot separat e bine dar din pacate nu.si permit multi centrala apa separat .etc
  4
  19
  Raportează
 • postat de Alina
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 10:53
  109.166.143.***
  CE? Numai in Galati? Haideti si la Iasi sa vedeti ce se intampla din cauza administratorilor si a presedintilor de la Asociatiile de LOCATARI!!!!!! Din cauza lor, ca nu le mai ajung pensiile si salariile pe care le iau,mai umbla si la buzunarul locatarului, iar mai nou,ei se duc la executori si executa oamenii prin alte mijloace.....Intai le pune poprire pe pensie/salariu cateva luni si dupa aceea II DA AFARA pe saracii oameni(fiind proprietari de drept a acelor locuinte)........Se duc ii dau in judecata pe oameni....dupa care la sfarsit nici macar nu asteapta sa se termine procesele,ca se duc la grafiera si le pune stampila ca fiind definitiva si irevocabila si cu titlu judecatoresc se duc la executorii(alti hoti care nu sunt cercetati) si fac executarea omului
  4
  17
  Raportează
 • postat de vasilescu
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 10:02
  79.116.99.***
  In tiglina acelasi cenzor a "binecuvantat" la o asociatie o frauda de 140.000 lei - conform expertizei CECCAR.
  In 17 martie 2015 sa solicitat cu adresa oficiala cercetarea penala si stabilirea care se fac persoanelor vinovate pt actionarea in instanta in vederea recuperarii prejudiciului.
  Nu putem sa credem ca au trecut aproape 12 luni si nu sa inceput dosarul de cercetare penala.
  Deja devine un caz foarte bun ptr DNA si un foarte bun articol de scris in viata libera. De ce? Ptr ca cenzorul sa batut cu pumnul in piept xa este agreat de instanta si nu o sa-i faca nimeni nimic.
  Deschideti o investigatie la Blocul D5 Tiglina 1 asociatia 207.
  Suntem cetateni de buna ctredinta care ne achitam taxele si impozitele si care dorim sa aflam de ce nu incepe cercetarea penala si mai ales cine o blocheaza !!!
  Nu se poate ca dupa atata timp sa nu se inceapa cercetarea penala!!!!
  3
  19
  Raportează
 • postat de locatar
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 10:02
  89.122.191.***
  Aveti amabilitatea sa ne faceti cunoscut cum ar trebui sa arate o calculatie corecta a intretinerii, mai precis ce ar trebui sa contina . Fiecare administrator are propria "formula de calcul ", ce ar fi corect sa ia in calcul si care sunt cheltuielile aferente nr. de pers. si cele aferente supraf. locative, taxe sociale ( o data pt femeia de servici retinute pe pers.; iar pt admin. si presedinte retinute pe supraf. loc ?). Concluzia : se profita de neinformarea oamenilor. Apropo "presedintele " asociatiei e chiar atat de necesar ? Dupa parerea mea e platit degeaba, ba mai e si in cardasie cu administratorul.
  3
  18
  Raportează
 • postat de julien
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 09:56
  5.13.170.***
  aceste asociatii trebuie pur si simplu desfiintate.de ce este obligat locatarul sa plateasca casier pentru calorgal sau apa-canal?????!!!!!
  4
  18
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 08:51
  89.136.187.***
  Si ca o ultima completare, pentru domnul ce locuieste in Ap. nr. 5
  cumva ati dat jos repartitoarele de costuri? Pe luna decembrie
  sunteti inregistrat cu 3 persoane la intretinere , consum de apa rece 4 mc
  si calda 6 mc, ciudat este ca nu aveti consum inregistrat la caldura
  V-ati tinut familia in frig domnule? Ma indoiesc ca v-ati incalzit doar cu gazul metan de la aragaz
  Angajatii asociatiilor, presedintii, administratorii inpreuna cu cei de la Techem
  sau Ista ar trebui sa faca o verificare la sange la toti locatarii care au repartitoare
  foarte multi locatari au consum zero la caldura, in schimb partile comune cresc
  Legea trebuie sa fie una pt toata lumea, ai furat platesti cu libertatea
  fie ca esti tu presedinte, cenzor, administrator sau locatar!
  3
  19
  Raportează
 • Sâmbătă, 20 Februarie 2016 08:29
  89.136.231.***
  pai e simplu. penalitatile de 0,2% pe zi, tre sa fie de fapt de 0,03% pe zi pentru serviciile furnizate de alti furnizori decat asociatia. asociatia poate pune penalitati de maxim 0,2% pe zi doar pt. personalul de intretinere, cenzori, lumina pe scara, presedinte si administrator. nimic mai mult!
  5
  7
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 08:03
  89.136.187.***
  Hotie din partea administratorului si-a cenzorului
  au mers mana-n mana si-au mizat pe faptul
  ca locatarii nu vad, s-au bazat pe ,,scuza''
  ca Techem a cumulat cele doua facturi intr-una singura
  Primaria , serviciul asociatiilor de proprietari, politia
  toti cei care raspund de respectare legilor ar trebui sa se sesizeze din oficiu.
  Acesti trantori care muncesc doar 4 ore pe saptamana si ne fura incontinu
  trebuie pedepsiti conform legilor cu ani grei de inchisoare.
  3
  17
  Raportează
 • postat de geo
  Sâmbătă, 20 Februarie 2016 07:48
  5.13.248.***
  Alo alo primaria dormiti?ce fac oamenii pusi sa controleze aceste asociatii ,a-ti spus cca trimiteti contabili sa=i verifice?eu cred ca si la celelalte facturi,adica la gaze ,apa sau curent administratorii si presedintii acestor asociatii fura de rup.Sunt sigur ca si la 599 procedeaza asa.
  4
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.