Olimpiadă sub semnul protestului/ Elevii nu vor să rămână fără ora de muzică

Olimpiadă sub semnul protestului/ Elevii nu vor să rămână fără ora de muzică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sâmbătă, pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” Galaţi, a avut loc faza zonală a Olimpiadei Naţionale Corale pentru învăţământul gimnazial. Pe scena teatrului gălăţean au urcat aproximativ 400 de elevi, din judeţele Galaţi, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea. Toţi concurenţii la olimpiadă, dar şi profesorii lor şi organizatorii au purtat banderole albe, inscripţionate cu cheia sol, în semn de protest faţă de propunerea Ministerului Educaţiei de a scoate din programa şcoală de la clasa a opta ora de muzică, începând cu anul şcolar 2016-2017.

"Până la urmă, purtăm aceste banderole care au cheia sol de ele şi le mulţumesc colegilor din juriu şi din ţară pentru că fiecare din cei patru sute şi ceva de elevi participanţi poartă această banderolă în timpul evoluţiei pe scenă, pentru a susţine păstrarea orei de muzică în învăţământul gimnazial de masă. În momentul în care încărcăm copilul cu foarte multe ore, nu trebuie să scoatem orele care cu adevărat îl liniştesc şi îi dau posibilitatea să fie creativ. Purtăm acesată cheie sol pe banderole pentru că este o cheie care sperăm să deschidă inimile celor care ne conduc. Acuzăm atât de mult manelismul în manifestare, în exprimare, dar până la urmă ce facem, îi creăm premisele?", ne-a explicat Dan Eugen Drăgoi, inspector şcolar de specialitate pentru arte.

Iniţiativa organizatorilor gălăţeni a fost susţinută atât de elevii şi profesorii veniţi din toată Moldova, cât şi de membrii juriului şi de reprezentanţii Corului Naţional de Cameră Madrigal.

„Iniţitiva aceasta de la Galaţi este foarte în regulă, de aceea suntem aici. Gândiţi-vă că astăzi sunt olimpiade în multe locuri din ţară, dar noi suntem aici deoarece vrem să demonstrăm că suntem alături de acest demers. Întotdeauna am susţinut cântul coral şi orele de muzică în mod special. Am spus întotdeauna că în momentul în care scoţi ora de muzică afectezi nu numai educaţia, ci şi buna creştere a copilui”, ne-a explicat Mădălin Guruianu, director în programul naţional Cantus Mundi, subdivizie a Corului Naţional Madrigal.

Elevii care au urcat pe scenă au conştientizat importanţa demersului de a purta banderole albe în semn de protest. „Nouă ne place muzica. Nu vrem să ne scoată ora de muzică din programă pentru că este o oră relaxantă, ne deconectează după orele grele. Muzica face parte din noi, iar noi suntem reprezentanţii muzicii”, ne-a spus un elev de clasa a VI-a, de la Liceul de Artă „D. Cuclin” Galaţi.        

Citit 1288 ori Ultima modificare Duminică, 20 Martie 2016 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.