Zeci de suflete încercate de viaţă. FAMILII UITATE în ”Livada de Nuci”
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Zeci de suflete încercate de viaţă. FAMILII UITATE în ”Livada de Nuci”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Fără apă curentă, fără canalizare, fără curent electric şi, mai ales, fără un acoperiş normal deasupra capului. Aşa trăiesc câteva zeci de suflete pe un teren din spatele magazinului Lidl, din Micro 13B, la capătul oraşului, acolo unde nu ajung decât foarte rar autorităţile sau cineva cu un cuvânt de spus în Galaţi. Şi, când ajung, de cele mai multe ori este pentru a le spune celor care locuiesc acolo să îşi caute alt loc unde să îşi ducă traiul, nu pentru a le oferi o locuinţă socială.

Ne-am apropiat de "Livada de Nuci", aşa cum îi spun cei care locuiesc acolo de mai bine de jumătate de secol, de pe Drumul de Centură, venind dinspre Fileşti, un alt cartier în care cei care ne-au condus oraşul în ultimii 25 de ani au promis mereu că vor aduce schimbarea, dar au uitat-o întotdeauna printre hârtii. Odată intraţi pe drumul de praf care duce spre coşmeliile construite din lut, sudoare, resturi de muşama şi lemne adunate de prin te miri ce locuri, întregul univers ni s-a schimbat. Micul "cartier" de la capătul oraşului pare a fi din alte timpuri, în care utilităţile pe care noi le considerăm normale erau privilegii ale celor bogaţi, iar drumurile de pământ din oraş erau la ordinea zilei.

Aici îşi duc traiul 13 familii, din ce ne-au spus oamenii, şi îl duc greu. "Eu stau aici de 25 de ani. Aici am îmbătrânit şi cred că tot aici am să şi mor. De 20 de ani mă zbat pe la Primărie, indiferent cine a fost acolo, să ni se dea şi nouă casă sau, dacă nu, măcar un teren pe care să ne putem construi case fără să ne fie frică că ne dărâmă cineva. Aici nu putem investi nimic, că nu suntem proprietari. Am fost chiriaşi până acum vreo zece ani, dar de atunci nici chirie nu mai vrea Primăria să ne ia. Suntem, practic, ai nimănui. Cei mai mulţi dintre noi nu au nici buletine, nu avem domiciliu stabil, nu avem nimic", ne-a explicat Petruţa Ionica Drăgoi, bătrâna cartierului.

Apă de la Doamne-Doamne

Vă imaginaţi că oamenii care stau la blocuri şi au apa oprită din cauza datoriilor o duc greu? Gândiţi-vă că, în Galaţiul anului 2016, încă există zone în care apa este un lux, pe care unii oameni nu şi-l permit în fiecare zi. "Cerşim pentru apă, dacă ne credeţi. Mergem şi luăm de la oamenii care ne dau, de la blocuri, de la cişmele, de oriunde, ca să avem cu ce să facem o oală de mâncare şi să ne spălăm copiii, ca să fie curaţi când se duc la şcoală. Noi suntem ţigani, aşa e, dar numai împrejurările ne forţează să trăim aşa. Că suntem toţi duşi la şcoală, vrem să muncim, să nu fim pleava societăţii", ne-a mai explicat doamna Drăgoi.

Curent electric de la generator

Şapte dintre cele 13 familii ale micului cartier se alimentează cu energie electrică de la un generator pe bază de benzină, aflat în curtea improvizată a Petruţei Drăgoi. "Zi de zi, punem câte 5 lei de familie şi cumpărăm benzină, ca să aibă copiii la ce să îşi facă lecţiile seara, să mai ascultăm o ştire la televizor. Gândiţi-vă, sunt 35 de lei pe care îi adunăm zi de zi pentru benzină. Oare nu am reuşi să plătim şi factura la curent, dacă ni s-ar trage curent?", ne-a spus Costel Mavroian, care locuieşte în "Livada de Nuci" de 16 ani.

De altfel, nu odată s-a întâmplat ca micuţii zonei să îşi facă temele la lumina lumânării. "Din păcate, asta este situaţia. Nu ştiu dacă se va schimba vreodată, dat fiind că nu ne ajută nimeni să ieşim de aici. Ca să nu tragem de generator prea tare, aprindem becul doar când avem televizorul stins şi invers", ne-a explicat Rodica Marin, o altă locuitoare din Livadă.

Au vrut să plece, dar au fost întorşi din drum

Acum câţiva ani, cei care locuiesc pe peticul de pământ din spatele magazinului Lidl au vrut să se mute, pentru a nu le mai reproşa nimeni că strică frumuseţea zonei. "Am vrut să ne mutăm în păduricea aia de la ieşirea spre Smârdan. Acolo nu deranjam pe nimeni, nu ne mai vedea nimeni, nu ne mai zicea nimeni că suntem o pată neagră pe imaginea oraşului. Dar, după ce am reuşit să ridicăm câteva cocioabe, au venit cei de la Primărie să ne spunî că nu avem voie acolo şi să ne întoarcem de unde am plecat. Păi, noi ce să mai înţelegem?", ne-a mai spus Costel Mavroian.

Locuinţe sociale doar cu buletinul

Conform Primăriei, "nu pot primi locuinţă socială persoanele care nu au buletin de Galaţi, care nu au venituri sau care au deţinut locuinţe proprietate personală sau care au fost evacuate dintr-o locuinţă a Primăriei pe motiv de neplată a chirie sau vandalizare".

Oamenii din Livadă spun, însă, că au încercat să îşi facă buletin şi că au fost refuzaţi pentru că nu au domiciliu. "Ne-au zis să ne rugăm de alţii să ne ia în spaţiu. Dar, dacă mă dă afară de aici, pe motiv că am adresă, cum mă duc eu la omul ăla să stau cu el în casă? El mi-a dat o mână de ajutor, nu pot să fac aşa ceva", ne-a mai explicat Petruţa Drăgoi.

Cei care locuiesc acolo îşi doresc, mai mult decât orice, o locuinţă socială, cu promisiunea că vor achita toate datoriile. "Altora li s-au dat case frumoase prin centrul oraşului şi şi-au bătut joc. Eu îmi iau angajamentul că toţi cei de aici îşi vor plăti facturile, că vom avea grijă de casele care ni s-ar da. Să vină comisie să ne controleze lunar, să vadă dacă ne ţinem de cuvânt şi, dacă nu, să ne dea afară", ne-a mai spus doamna Drăgoi.

Dacă vor primi sau nu case, rămâne de văzut. Cert este că oamenii care locuiesc acolo au o mare dorinţă de a ieşi dintr-o groapă de gunoi a oraşului, pentru a-şi putea creşte copiii într-un mediu cât de cât normal.

Citit 3432 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.