CÂINI şi GUNOAIE pe FALEZA Dunării. FOTO cu un loc de promenadă lăsat în PARAGINĂ
Foto: Foto ”Viața liberă”

CÂINI şi GUNOAIE pe FALEZA Dunării. FOTO cu un loc de promenadă lăsat în PARAGINĂ
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)


Începutul cald de aprilie mi-a dus paşii pe Faleză. Loc care merită, sau cel puţin ar merita atenţia oricărui trecător, fiind unul dintre principalele puncte de atracţie turistică din Galaţi. Privind Dunărea de sus, de pe faleza superioară, aveam certitudinea că voi avea parte de un început de zi liniştit. Nu părea la fel de aglomerat ca după-amiaza şi în weekend-uri, iar mirosul de aer curat care venea dinspre fluviu şi multitudinea de culori a pomilor proaspăt înfloriţi mă îndemnau să cobor.

Câini vagabonzi şi gunoaie


Încă de la intrare am avut parte de o privelişte deloc primitoare. Un coş de gunoi înconjurat de saci menajeri, aruncaţi la voia întâmplării, şi nu a fost singurul pe care l-am văzut aşa. Optimistă, m-am gândit că, probabil, ora 10,00 e prea matinală pentru angajaţii de la Ecosal. Mai la dreapta, în apropierea coşului ce să vezi? Doi câini dormeau liniştiţi. Până şi părinţii care vin la plimbare cu copiii sunt conştienţi de pericolul câinilor vagabonzi. Şi spun asta pentru că am văzut o mamă care îşi scotea copilul din bălării, certându-l: ”Şerban, nu alerga printre bălării, vino pe alee, oricând poate apărea un câine pe aici”. Şi pe bună dreptate, câinii nu doar că dorm printre bălării, stau la soare pe mal sau caută prin gunoaie, se mai şi plimbă nestingheriţi printre oameni.

Pescuit cu miros de mâl printre sticle aruncate


Am văzut o mulţime de pescari adunaţi pe malul Dunării, printre sute de crengi uscate, împrăştiate de-a lungul malului, amestecate cu mâlul rămas după ce s-au mai retras apele. Toate acestea creând un sentiment de sălbăticie. Nu înţelegeam ce satisfacţie au pescarii, care din spusele lor, stau pe mal încă de la primele ore ale dimineţii, să pescuiască într-un astfel de loc, ”amenajat” şi cu sticle de toate culorile.

Gropi "vechi" îmbinate cu arta "nouă"


"Heei, heeei, atent...vezi că e aici!", îl atenţiona un biciclist pe altul, arătând spre o groapă.  Omul părea să cunoască fiecare gaură din asfalt. ”Timpul trece, gropile rămân”, mi-a venit atunci în minte. Tot despre cratere vorbim şi când e vorba de artă, căci pe cratere am găsit situată şi una dintre sculpturile în metal. Combinaţia perfectă dintre metalul ruginit, încărcat cu mesaje codificate şi gropile din asfalt, dă o stare de pustietate şi neglijenţă locului.

Dacă, la începutul drumului, câinii ”însufleţeau” locul, iar gunoiul colora peisajul, la celălalt capăt nu am găsit decât o lume grăbită. Toţi alergau să prindă un loc pe bacul aglomerat. Şi, surpriză, mare mi-a fost mirarea când, după patru kilometri de mers pe jos, am zărit şi singura toaletă. Mă întrebam nedumerită, "Cum este posibil ca, pe cea mai mare faleză de pe întreg cursul Dunării, să existe numai o toaletă publică?" Surprinsă am mai fost încă o dată, pe final de plimbare, când am văzut trecând pe lângă mine maşina celor de la Ecosal. M-am uitat la ceas, era ora 12,00. Las fotografiile să vorbească de la sine.

Citit 2717 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2017 13:58

8 comentarii

 • postat de strat
  Marți, 12 Aprilie 2016 15:23
  83.103.186.***
  Cine vine la primarie trebuie sa tina cont si de faleza noastra. Nici un Primar din cati au fost nu sa preocupat de aceasta, nu cred ca marius stan stie cum arata, pentru ca nu a facut promenada prin zona. Am incredere in tanarul care vine, acesta va rezolva problema galatenilor care nu au unde se plimba decent.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Marți, 12 Aprilie 2016 11:10
  5.13.130.***
  Si eu militez pentru un administrator special al falezei inferioare desemnat sa indeplineasca atat functiile ADP-ului cat si ale Ecosal-ului.Mai intai ar trebui rezolvate acele cratere aparute in zona de la Elice si care reprezinta un pericol imens pentru toti trecatorii-sunt convins ca procesul de erodare subterana continua pana se va prabusi toata acea esplanada cu tot cu constructiile aferente. Dar probabil trebuie sa trecem printr-o tragedie gen Colectiv ca cineva sa ia masuri.Lipsa unui WC public civilizat indispensabil intrun loc de promenada care aduna mii sau chiar zeci de mii de trecatori in week-end. Acele pubele de plastic de la capatul dinspre BAC sunt adevarate bombe ecologice, fara apa curenta si care emana un miros atat de intepator de-ti face greata sa mai treci macar prin dreptul lor.I-as invita atat pe primarul in functie cat si pe contracandidatul sau din fruntea Ecosal sa incerce sa-si satisfaca nevoile fiziologice acolo, ambii fiind acum in masura sa ia masuri. O alta problema o reprezinta crucile care atesta numarul celor care s-au inecat in Dunare. Mult mai elegant ar fi ca Primaria sa execute undeva tot pe faleza o troita speciala unde sa fie inscriptionate numele celor care au platit tribut Dunarii si unde rudele acestora sa poata aprinde o candela,iar crucile metalice care dau impresia de cimitir sa fie adunate de acolo.Trotuarul destinat promenadei trebuie separat de pistele de role si de biciclete fiindca nu odata am fost martor la incidente soldate cu injurii si chiar batai.Cel putin in week-end accesul biciclistilor si al rolerilor ar trebui interzis si mutati pe faleza superioara unde sa le fie rezervata o banda. De obicei faleza superioara in week-end devine loc de parcare neincapator in timp ce circulatia in restul orasului e mai lejera.Desfiintarea chioscurilor pestrite imprastiate de-a lungul falezei si gruparea lor in zonele de capat ale falezei inferioare pentru a nu stirbi aspectul acesteia. Sau incurajarea vanzatorilor ambulanti cu vitrine adaptate la biciclete cum vedem prin mall-urile bucurestene.Sa nu mai vorbim de posibiliatea introducerii unor curse de vaporase in week-end intre Galati si Braila care in mod sigur ar spori atractia pentru potentiali turisti.Eu am apucat vremurile comuniste cand te puteai plimba cu vaporul cu zbaturi si existau si acele curse cu minicarul pe faleza superioara care erau pur si simplu neincapatoare! De altfel e usor sa pictam prin cladirile administratiei publice sloganuri de genul Invest in Galati, dar nimeni nu face nimic! Redati-i fratilor orasului macar o mica parte din stralucirea anilor 70-80, vremuri pe care le consideram de trista amintire dar de care ne amintim cu atata placere!
  0
  9
  Raportează
 • postat de pacificatorul
  Marți, 12 Aprilie 2016 10:53
  78.97.221.***
  Nuștiu dacă anul ăsta a-ți vazut poliție (eventual dacă-și fac datoria ) pe faleză . Anul trecut mă uitam cum polițiștii se plimbau pe lângă posesorii de câini (cu lesa în mână dar câinii liberi ) Cum noi ne plimbăm , la fel și polițiștii, fară să se implice în aplicarea legilor . Câinii intră prin iarbă ( î-și fac nevoile ) iar dacă un copil vrea să se joace dă de,, surpriza ,,zilei . Băncile nu au fost reparate , în afara faptului că mai trebuie montate ( mai ales în zona Stației de Pompe și spre trecere Bac . .
  0
  13
  Raportează
 • postat de Catavencu
  Marți, 12 Aprilie 2016 09:49
  79.116.97.***
  O fi Noul Galati?
  3
  12
  Raportează
 • postat de Florin
  Marți, 12 Aprilie 2016 09:08
  86.127.209.***
  Pentru multi galateni faleza Dunarii este intre punctul trecere bac si Palatul Navigatiei.
  Duminica am fost pe faleza spre plaja Dunarea pe langa fosta uzina de apa, si am gasit pe malul Dunarii o mizerie crunta.
  Nu stiu cine are in aministrare acea portiune de drum, probabil ca Primaria Braila, dar este pacat de atata nesimtire din partea autoritatilor care colecteaza impozite
  1
  14
  Raportează
 • postat de Mugurel Vranceanu
  Marți, 12 Aprilie 2016 08:11
  5.13.226.***
  Pana nu aruncati voi cu noroi in lucrarile de arta din orasul nostru nu va lasati... jurnalisti mediocri! Dar despre promovarea lor nu misca unul un pai cu exceptia d-lui Cilinca.
  11
  3
  Raportează
 • postat de plimbaretul
  Marți, 12 Aprilie 2016 07:44
  78.96.59.***
  Spre deosebire de Galati, unde malul Dunarii e plin de gunoaie, la Braila, ti-e mai mare dragul sa te plimbi pe faleza.Nu vezi un pet sau o creanga uscata in apa , iar pe mal e o curatenie exemplara.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Galatean get beget
  Marți, 12 Aprilie 2016 07:24
  213.233.85.***
  1.Trebuie stabilit un "guvernator" al Falezei. 2. Cabinele WC sa fie trecute in spațiul verde dupa o amenajare corespunzătoare. 3. Montarea unor platforme suspendate pe faleză superioara în locul actualelor locatii cu bănci. 4. Plantare arbusti care sa alcatuiasca cuvantul GALATI . 5. Vopsite tevilor de apa. 6. Scoaterea crucilor . Faleză nu este cimitir si nici alt loc din oŕas.7. Montarea panouri pentru evidentiere reguli ( respectare banda role si biciclete, scăldat interzis...). Gata v-am provocat, haideți cu idei pentru ca oricum nu ne baga alesii in seama.
  2
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.