OPINII/ Cangrena sistemului medical poate fi vindecată prin omenie

OPINII/ Cangrena sistemului medical poate fi vindecată prin omenie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Sistemul medical public se confruntă, în ultimii ani, cu o cangrenă profundă. Aceasta se manifestă sub mai multe forme, precum: subfinanţarea sistemului, lipsa resurselor necesare pentru asigurarea actului medical la un standard decent, slaba pregătire a cadrelor şi dezumanizarea acestora în raportul cu pacienţii. Problema majoră este reprezentată de faptul că actul medical este condiţionat de avantaje şi foloase necuvenite, care, sub o formă sau alta, li se cer oamenilor.

Pentru niciunul dintre noi nu mai este un secret faptul că atunci când ajungem să avem nevoie de un serviciu medical din reţeaua de stat, dacă dorim să fim luaţi în seamă şi trataţi cu o oarecare grijă, trebuie să cotizăm în toate părţile. De asemenea, o mare parte a populaţiei are venituri care nu permit găsirea de fonduri suplimentare pentru asigurarea diverselor atenţii pentru cadrele medicale. Majoritatea oamenilor abia au bani pentru medicamentele curente.

Adesea stau şi mă întreb două lucruri. Pe de o parte, oare cadrele din sistemul public au rude care au nevoie de servicii medicale de stat? Şi, pe de altă parte, mai există  omenie, milă, bunăvoinţă şi altruism la aceşti oameni în halate albe?

Cred cu tărie că rezolvarea acestei probleme spinoase vine tocmai din interiorul sistemului medical public. Sentimentele de dăruire, omenie, bunăvoinţă, milă şi altruism faţă de aproapele nostru trebuie sădite meticulos şi temeinic în viitoarele cadre, încă de pe băncile şcolilor. Viitoarele cadre din sistem sunt asemenea unor copii, cărora li se insuflă de mici dragostea pentru aproapele lor şi celelalte sentimente nobile ce decurg de aici.

În concluzie, pot spune că resurse pentru rezolvarea acestei probleme pot fi găsite, dar trebuie să existe dorinţa de a face o "investiţie substanţială", de natură sufletească, pentru a ne asigura un viitor mai bun şi mai sănătos.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 5446 ori Ultima modificare Marți, 10 Mai 2016 19:52

2 comentarii

 • postat de Violeta Ionescu
  Sâmbătă, 14 Mai 2016 08:40
  5.13.143.***
  Reteaua sanitara din România are multe lacune. Dar, așa cum ai sesizat și tu, Andra, cea mai mare este lipsa omeniei. Ai perfecta dreptate. Eu aș mai adăuga lipsa unui sistem eficient de prevenție - medicina primară, cum se spune - care la noi este neglijată complet. Nu ne trebuie mai multe spitale, ci o medicină primară care să prevină internarea noastră în spital. Un sistem ambulatoriu, o asistență la domiciliu, de asta avem nevoie. Spitalele să rămână doar pentru urgențe, atât. Te felicit, Andra, că intri în subiecte interesante, care dau naștere la dezbateri - și, poate, de ce nu, rezolvări!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin IOnescu
  Vineri, 13 Mai 2016 13:45
  86.121.226.***
  O opinie care poate genera in sfarsit, n curent sanatos in gandirea colectiva.
  Critica si negativismul ce se manifesta generalizat in mare majoritate in societate nu poate duce la ceva bun, asa cum spunea Maica Tereza: "Chemati-ma cand vreti sa luptati pentru bine, nu sa lupt impotriva raului".
  Cu cat de puti mai mult cu "raul" cu atat mai mult acesta creste si capata putere. Pentru ca se "hraneste" cu energia pe care noi o punem in subiect. Daca vrem sa castigam ceva asta se poate realiza numai luptand "pentru" ceea ce ne dorim si nu "impotriva" a ceea ce nu ne dorim.
  Felicitari pentru aceasta schimbare de paradigma!
  1
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.