Singura grădiniţă cu program normal din Ţiglina I se MUTĂ

Singura grădiniţă cu program normal din Ţiglina I se MUTĂ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Grădiniţa Nr. 59 nu mai poate activa, în fosta Şcoală Nr. 8, alături de Colegiul "Al. I. Cuza" * Părinţii copiilor sunt îngrijoraţi că nu vor avea un mijloc de transport adecvat pentru cei mici * Autorităţile promit că va fi reabilitat fostul Centru de Transfuzii, iar grădiniţa va avea un sediu permanent


La începutul anului 2016, aflam de la autorităţile locale că în fosta Şcoală Nr. 8, la parterul căreia funcţionează şi Grădiniţa Nr. 59, se mută, temporar, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”. Deşi mulţi dintre părinţii elevilor s-au împotrivit, mutarea a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local. Astăzi, scenariul a căpătat un alt contur, greu de acceptat pentru părinţii copiilor de la Grădiniţa Nr. 59. În urmă cu puţin timp, aceştia au aflat că grădiniţa, singura cu program normal din Ţiglina I, se va muta în "casă nouă", însă într-un alt cartier, la Şcoala "Nicolae Mantu", de pe strada Brăilei nr. 184. Revoltaţi din cauza acestei situaţii, jumătate dintre părinţii copiilor au semnat chiar şi o petiţie, întrucât nu sunt de acord să-şi ducă picii la o grădiniţă situată într-un alt cartier.

Grădiniţă, în locul fostului Centru de Transfuzii

Una dintre promisiunile autorităţilor locale, făcute părinţilor care au copiii înscrişi la Grădiniţa Nr. 59, este că va fi reabilitat şi amenajat fostul Centru de Transfuzii din Ţiglina I, pentru activitatea instituţiei de învăţământ preşcolar.

"Iarna trecută, ni s-a promis că vom fi mutaţi la vechiul Centru de Transfuzii. Acum, ni se spune că ne mutăm pentru un an. Dar dacă se face Centrul de Transfuzii, de ce să ne mai mutăm? Nu se poate să plimbăm copiii un an într-un loc, apoi în altul şi tot aşa!", ne-a transmis Oana Suhorov, una dintre mame.

Totodată, într-un memoriu semnat de 19 părinţi şi prezentat redacţiei noastre, se precizează că părinţii sunt îngrijoraţi din cauza transportului. "Dimineaţa, să mergi cu un copil de doi sau trei ani cu autobuzul sau troleul este dificil. Nu este recomandat ca ei să fie expuşi la boli, aglomeraţie, microbi şi îmbulzeală. Sunt părinţi care nu au maşini şi fac sacrificii pentru copii. Grădiniţele sunt de cartier tocmai pentru a preveni astfel de situaţii. Toţi copiii care stau în zonă, legal, trebuie să meargă la grădiniţa din apropierea domiciliului", se arată în memoriu.

"Căminele nu au locuri suficiente. Ce facem cu aceşti copii foarte mici? Nici măcar nu este un drum printre blocuri. Mergi ca prin Valea oraşului, indiferent dacă plouă, ninge sau sunt călduri foarte mari. Grădiniţa trebuie sa fie în cartier", ne-a declarat Cristina Brăileanu, o altă mămică.

"Va fi rezolvată problema transportului"

Deşi regretă că sunt siliţi să-şi mute sediul, întrucât grădiniţa funcţionează pe strada Saturn nr. 26 de când a fost înfiinţată şi Şcoala Nr. 8, cadrele didactice spun că li s-a comunicat că există soluţii pentru buna lor activitate.

"Din toamna anului 2016, nu mai putem funcţiona în această clădire, pentru că administrator este Colegiul „Al. I. Cuza”. Nu s-a găsit niciun spaţiu în Ţiglina I. Ni s-a spus că este Grădiniţa Nr. 40, la parterul unui bloc, aproape de fostul Liceu Nr. 10. Acolo ar fi trebuit să învăţăm după-amiază. A doua variantă este Şcoala "Nicolae Mantu", unde vom fi doar noi, provizoriu, pentru un an. Problema transportului va fi rezolvată. Primăria şi Inspectorul Şcolar Judeţean sunt de acord să pună la dispoziţia copiilor un mijloc de transport. Dacă va fi asigurat transportul, cei mai mulţi dintre părinţi sunt de acord să se facă mutarea şi vin deja să semneze", ne-a declarat directoarea Grădiniţei Nr. 59, Elena Dumitrachi.

Potrivit reprezentantei instituţiei, la Grădiniţa Nr. 59 sunt 42 de copii reînscrişi, iar acum se află în perioada înscrierilor pentru următorul an şcolar. "Avem doar cinci copii înscrişi pe liste. Probabil, s-au dus zvonurile că ne vom muta de aici", a mai spus Elena Dumitrachi.

"Elevii de la „Al. I. Cuza” sunt înghesuiţi"

Potrivit inspectorului şcolar general, Mioara Enache, spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea elevii colegiului este foarte restrâns, iar discuţia despre mutarea grădiniţei, până pe 1 septembrie 2016, a apărut odată cu transferul Colegiului "Al. I. Cuza" în incinta şcolii de cartier. „Într-adevăr, sunt destul de înghesuiţi elevii de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, pentru că sunt şi centru de învăţământ bilingv, au două biblioteci. Dacă nu ar fi grădiniţa, ar avea spaţiu suficient. Vorbim de un colegiu cu 900 de elevi şi aproape 100 de cadre. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, tot spaţiul aparţine Colegiului „Al. I. Cuza”, ne-a declarat Mioara Enache, inspectorul general al ISJ Galaţi.

Încă se mai caută soluţii  

Autorităţile încă nu au luat o hotărâre definitivă asupra mutării Grădiniţei Nr. 59, însă menţionează că în scurt timp vor decide unde va funcţiona instituţia. „Acum facem demersuri pentru a-i muta pe aceşti copii, pentru o perioada limitată de un an, probabil, la Şcoala „Nicolae Mantu”, care de la 1 septembrie nu mai are elevi. Fiind puţini, îi ducem la Şcoala Nr. 40. A fost o şedinţă cu părinţii copiilor de la grădiniţă. Unii acceptă, alţii mai puţin. Vom mai discuta pentru a-i convinge că soluţia aceasta este cea mai bună, este spaţiu suficient şi copiii se vor simţi mult mai bine acolo. Primăria a spus că va amenaja fostul Centru de Transfuzii, care este tot în Ţiglina I, dar nu s-a putut. Noi încercăm ca în decursul unui an să rezolvăm această problemă. Am fi putut muta grădiniţa undeva în spatele Colegiul Pedagogic, dar copiii ar fi învăţat după-amiază şi părinţii nu au fost de acord. Încă nu am stabilit dacă acolo (n.r. - Şcoala „Nicolae Mantu”) îi vom muta. Încă mai căutăm variante. Până la începutul lunii iulie, vom lua o hotărâre, astfel încât pe 1 septembrie să înceapă cursurile în condiţii foarte bune.

Citit 6541 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.