CANABISUL a devenit, în prima jumătate a lui 2016, DROGUL FAVORIT al tinerilor gălăţeni

CANABISUL a devenit, în prima jumătate a lui 2016, DROGUL FAVORIT al tinerilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În comparaţie cu anul 2014, atunci când substanţele etnobotanice (NSP) ocupau primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri în rândul gălăţenilor, în anul 2015 şi în primul semestru al anului 2016 canabisul conduce în acest top, urmat de etnobotanice, de cocaină şi de inhalanţi chimici toxici. Datele apar într-un raport de activitate al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Galaţi.

Comparativ cu 2015, a crescut vârsta de debut în consumul de droguri. Astfel, dacă anul trecut, vârsta de debut era 11 ani, în 2016 au fost înregistrate cazuri de asistenţă a consumatorilor cu vârste minime de 13 ani.

Mai mult, a scăzut şi numărul de femei aflate în asistenţa CPECA Galaţi. Dacă în anii anteriori acestea existau în mod accidental, în anul 2015 s-a constat că mai mult de 10 la sută dintre cazurile înregistrate erau femei. În primul semestru al anului 2016, în schimb, au fost înregistrate doar două astfel de cazuri, din cele 28 nou înregistrate.

Mai puţini consumatori admişi la tratament

Tot de la începutul acestui an a crescut şi numărul beneficiarilor aflaţi în asistenţă absolvenţi de studii superioare, în rândul acestora prevalând consumul de canabis, precum şi numărul cazurilor de consumatori provenind din familii dezorganizate. "Analizând datele corespunzătoare primului semestru din 2016 cu datele aferente semestrului I din 2015, se observă că a scăzut considerabil numărul cazurilor de admitere la tratament ca urmare a consumului de droguri şi externare, respectiv de la 244 de cazuri în primul semestru al anului 2015 la 89 cazuri înregistrate în primele şase luni ale acestui an", se arată în raportul CPECA Galaţi.

Şapte consumatori au cerut ajutor din proprie iniţiativă

De la începutul anului, CPECA Galaţi a admis în cadrul tratamentului pentru consumul de droguri 74 de persoane faţă de 70 admise în total în anul 2015. 48 dintre persoanele admise anul acesta sunt înregistrate de anul trecut. „Rezultă că a crescut gradul de adresabilitate a consumatorilor de droguri către serviciile acordate de Agenţia Naţională Antidrog - CPECA Galaţi. Dintre cei incluşi în programul terapeutic de asistenţă (48 admişi în 2015 şi 26 înregistraţi în anul 2016), şapte beneficiari au apelat la serviciile CPECA din proprie iniţiativă, iar 38 au fost trimişi de către DIICOT, ceilalţi 29 fiind incluşi ca urmare a direcţionării acestora de către Serviciul de Probaţiune, Biroul Supravegheri Judiciare, Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Galaţi sau DGASPC Galaţi”, se mai arată în documentul amintit.

Canabisul conduce în topul preferinţelor în întreaga ţară

Dintre beneficiarii incluşi în tratament, majoritatea au vârsta cuprinsă între 19 şi 30 de ani. România se numără printre ţările din Uniunea Europeană cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind sub media europeană a consumului. Chiar dacă în anii trecuţi s-a înregistrat o creştere semnificativă a consumului de canabis, ţara noastră ocupă în continuare locul 28 din 30. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că drogul cel mai consumat în rândul tinerilor rămâne canabisul

Citit 2801 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.