ATITUDINI/ Opinii ale unui gălăţean întors acasă: Vreau o ţară ca "afară"

ATITUDINI/ Opinii ale unui gălăţean întors acasă: Vreau o ţară ca "afară"
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Între 2011 şi 2015, am locuit în Franţa, la Nancy. Cred că mulţi gălăţeni şi majoritatea/toţi factorii de decizie au fost "afară". Dar cu ce câştig pentru Galaţi? Câteva exemple de câştiguri cred că sunt reprezentate de platformele de pe faleză cu aparate de sport şi cele pentru copii, pubelele tricolore, precum şi cele îngropate. Propun, totuşi, ca rapoartele deplasărilor lor din bugetul local să fie făcute publice, pentru transparenţă.

Propun celor ce au văzut ce-i "afară" să mă completeze, ca să dăm factorilor de decizie o serie de idei ce s-ar putea aplica şi în oraşul nostru. Să se aleagă dintre cele mai bune soluţii de “afară” (metoda japoneză?) şi eventual să le îmbunătăţim, testându-le întâi într-un singur cartier.

Prima problemă - gunoiul

În străinătate, el se colectează în saci de plastic (daţi şi de Primărie) puşi la stradă marţi, joi şi sâmbătă, după ora 19.00, pentru ca o maşină a societăţii de salubrizare să îi ridice după ora 22.00. Pe străzile lor, la fiecare 50 de metri se găseşte câte o pubelă, cum sunt cele cu care se deplasează lucrătorii Ecosal, iar acestea sunt ridicate la ora 12.00. Pentru că se pune accent şi pe reciclare, lunea este ziua în care se colectează sacii cu recipiente din plastic.

În Galaţi, de vreo trei ani, s-au înlocuit "hărăbaiele" de tablă cu lăzi de plastic (cu un capac ce se roteşte) ce ar putea fi folosite igienic dacă ar fi normal închise. Capacul, care acum nu se utilizează, cred că reprezintă mai mult de o treime din preţ. Iată alt exemplu de ban public irosit. Răspunde cineva?

A doua problemă - asfaltul

În străinătate, trotuarul şi căile pietonale sunt mult mai fine decât străzile, în timp ce în Galaţi este exact invers, dat fiind că în multe zone nici nu mai avem asfalt pe trotuar. Un articol din ziarul „Viaţa liberă” caracteriza trotuarele gălăţene ca fiind groaznice. O explicaţie ar fi legată de naşterea celor ce decid starea trotuarelor, care de atunci sunt luaţi şi aduşi cu maşina „la scară”, ei neutilizând această componentă urbană. Un alt motiv pentru starea precară a trotuarelor ar fi aspectul reflexoterapeutic, dat fiind că masează tălpile.

Continuând cu problema trotuarelor, dacă în străinătate am văzut, în zona staţiilor de autobuz, trotuare supraînălţate până la nivelul podelei vehiculului public, la noi se întâmplă nu doar să escaladezi până la mijlocul de transport, ci chiar să faci şi un şpagat când cobori, cum se întâmplă mai ales la trenuri, acolo unde peronul este sub treptele trenului, de regulă.

De asemenea, sunt şi multe maşini care parchează pe trotuar, astfel că un singur om trece dificil, darămite o mamă cu un bebeluş în cărucior. Singura soluţie este, astfel, trecerea pe carosabil. Se aşteaptă evenimente rutiere nedorite ca să se ia măsuri?

Piaţa Centrală trebuie să îşi recapete strălucirea

Aici voi compara Galaţiul cu Galaţi. În luna aprilie s-au repus în circulaţie tramvaiele şi de atunci a trecut şi campania electorală, timp în care cred că toţi candidaţii au trecut prin această zonă vitală. Chiar nimeni nu a comparat bulibăşeala din parcarea de aici cu parcarea de la mall, spre exemplu?

În plus, în zona magazinelor, maşinile parchează chiar lângă scări, astfel că oamenii (cu sacoşe) trebuie să urce şi să coboare treptele, care (normal?) sunt mai înalte. Propun montarea unor piloni ce să delimiteze o cale de acces pentru minimum două persoane.

În hale şi pe platforme sunt cabine, tarabe şi culoare. Ar fi bine să se dea o normă privind marfa etalată pe culoar. Eu zic că în faţa cabinei trebuie să stea numai vânzătorul, pe un scaun; la tarabă, oricum stă în spate. Dacă se va permite etalarea mărfii, aceasta să nu depăşească 50 la sută din lăţimea culoarului (pentru că intră în spaţiul vânzătorului de vizavi).

Citit 4757 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2016 17:28

7 comentarii

 • postat de P
  Miercuri, 13 Iulie 2016 20:07
  24.37.177.***
  Oras terminat.
  Singura solutie este emigrarea in lumea civilizata.
  Daca in 26 de ani nu sa facut nimic nu mai sunt nici sperante.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Abagiu Mihail
  Miercuri, 13 Iulie 2016 19:32
  89.136.6.***
  S-a intors acasa de tot? Daca da atunci sa puna mana la treaba si sa-si aduca propria contributie la prosperitatea tarii .. sa fie ca afara S-a "intors" acasa doar asa in vizita si apoi se intoarce in Franta la Nancy .. sa stea acolo si sa taca din gura.
  6
  17
  Raportează
 • postat de ella
  Miercuri, 13 Iulie 2016 19:06
  89.136.187.***
  Pina nu se vor da amenzi usturatoare pentru aruncarea gunoiului la intimplare,pentru lasarea mizeriei facute de ciini plimbati de niste stspini nesimtiti,pentru cojile de seminte lasate de cocalari in fata bancilor de pe faleza,nu se va putea face civilizatie la noi in tara.Pana nu atingi la buzunar pe cocalar cu amenzi grase,nu vom avea un oras sau o tara curata.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Mai reflectati!
  Miercuri, 13 Iulie 2016 14:38
  78.96.253.***
  Du-te la scarile mari de la faleza dimineata......

  Urina, pet-uri, hartii, si, mai nou, au inceput sa demoleze treptele!
  Pe alee, tot pe faleza, pubele distruse, gunoaiele pe jos, iar sacii cu gunoaie stranse de muncitori seara, rupti si imprastiati prin iarba.

  Acesti tineri devalizatori, crezi ca vor o tara ca afara?!

  Atat timp cat de 26 de ani au avut modele in administratia locala, care au distrus orasul, iar parintii lor i-au ales in continuare, fie local,fie in parlament, acezti tineri sunt irecuperabili, si vor fi modele negative si pentru alti tineri...

  Ar trebui infiintata o forma educativa in care monstrii-modele din administratie sa-i readuca la stadiul de unde i-au distrus.

  Am dat exemplul tinerilor, nu toti sunt la fel, dar ce se intampla acum in societatea romaneasca cu tinerii, este strigator la cer.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Garajul-cotetul avutia neamului
  Miercuri, 13 Iulie 2016 14:13
  192.42.116.***
  In imaginea "tarii ca afara" nu aveti si niste cosmelii mizerabile tip "garaje" ca tot plangeati dupa mizeriile acelea. Vreti o tara ca afara dar tineti cu dintii de toate mizeriile.
  2
  19
  Raportează
 • postat de E.
  Miercuri, 13 Iulie 2016 13:35
  193.90.12.***
  Ca sa ai o tara ca afara trebuie in primul rand sa ai oameni ca afara...nu cocalari si nemultumiti care comenteaza contra la orice. In primul rand trebuie sa ai bun simt si multa carte si multa minte, dar la noi cand habaucii si cocalarii rad de cei cu scoala si mai si spn ca "scoala romaneasca produce tampiti" cum naiba sa ai o tara ca afara.

  Da, da...tara ca afara. mutati-va afara sau educati-va pe voi si odraslele voastre sa nu mai ajunga niste cocalari sau niste nesimtiti care te injura pana si in autobuz, ca am vazut si pramatii care radeau in autobuz de oameni batrani, statea femeia linistita pe scaun si "gasca cool" s-a bagat si ea in seama luand-o in deradere si ce vocabular aveau bai nene...dar probabil ca nu le trebuia fiindca aveau BMWu. Uite de aia nu avem o tara ca afara. Voi nu sunteti in stare sa acceptati ca cel de langa voi are dreptul sa voteze pe cine vrea, pe oricine altcineva fata de "favoritul", "preferatul" tau, dar te intrebi de ce nu ai o tara ca afara. Hai nu zau.

  Cenzurati repede acel "zau" astia de la Viata Libera, ca "zau-l" ala e crima sau comunism. E jignire mare. Sunteti penibili rau. Vreti tara ca afara...comportati-va ca atare.
  0
  42
  Raportează
 • postat de allfi48
  Miercuri, 13 Iulie 2016 12:34
  79.116.103.***
  felicitari!
  20
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.