Mii de bebeluşi din Galaţi, neimunizaţi împotriva a şase boli grave

Mii de bebeluşi din Galaţi, neimunizaţi împotriva a şase boli grave
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Următoarea tranşă de vaccin ar trebui să ajungă la Galaţi abia în luna octombrie * Între timp, mii de copii rămân fără apărare în faţa bolilor


Peste 2.200 de nou-născuţi din judeţul Galaţi nu au putut primi vaccinul hexavalent, deoarece serul lipseşte din nou din cabinetele medicilor de familie. În lipsa vaccinării, bebeluşii sunt lăsaţi descoperiţi în faţa a şase boli potenţial letale. Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi spun că vaccin ar mai fi în unele cabinete medicale, însă aceste stocuri nu ar putea acoperi nici măcar jumătate din necesarul din judeţ.

Potrivit legii, vaccinul hexavalent este achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii, de unde este trimis ulterior către direcţiile de sănătate publică. Serul biologic ajunge apoi la medicii de familie, cărora le revine sarcina de a-i imuniza pe nou-născuţi. Vaccinul hexavalent se administrează copiilor la două, patru şi 11 luni. Este un ser complex, care oferă imunitate împotriva a şase boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi Haemophilus influenzae (cauzează infecţii adeseori severe, mai ales la nou-născuţi - n.r.).

Problema pleacă de la Bucureşti

Situaţia care a generat actuala criză de vaccin hexavalent este cauzată de faptul că Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cu întârziere şi în cantităţi insuficiente acest ser. "În luna iunie, în judeţul Galaţi erau 2.282 de copii nevaccinaţi (cu vaccinul hexavalent - n.r.). La sfârşitul lunii mai, am primit de la Ministerul Sănătăţii 3.146 de doze de vaccin, care au fost folosite însă pentru imunizarea copiilor care erau restanţieri atunci. Potrivit graficului în derulare în ceea ce priveşte distribuţia în teritoriu a vaccinului hexavalent, ar urma să mai primim noi tranşe de vaccin în luna octombrie şi la sfârşitul lui decembrie. Din informaţiile pe care le avem, la medicii de familie din Galaţi ar mai fi acum 1.086 de doze de vaccin", a explicat dr. Mariana Ioan, medic epidemiolog în cadrul DSP Galaţi.

Mai avem de aşteptat până în octombrie

Astfel, până ce noua tranşă de vaccin va fi trimisă de la MS, în luna octombrie, după cele mai optimiste scenarii, alte câteva sute de copii din Galaţi nu vor putea fi imunizaţi. "Ministerul a anunţat că pentru luna octombrie va mai achiziţiona 125.000 de doze de vaccin, iar pentru decembrie alte 132.000. Nu ştim însă, nici măcar aproximativ, ce cantitate ne va fi trimisă. Potrivit estimărilor făcute la DSP, Galaţiul are nevoie, până la sfârşitul acestui an, de 4.500 de doze. Adăugându-i aici şi pe copiii restanţieri, ajungem la un necesar total de 6.782 de doze", a adăugat dr. Ioan.

Recomandări pentru părinţi

Vaccinarea este singura modalitate eficientă de prevenire a unor boli transmisibile grave. Cu toate acestea, dr. Ioan nu le recomandă părinţilor să cumpere vaccinul hexavalent direct din farmacii. "Noi respectăm cu stricteţe anumite reguli atunci când vine vorba de transportul şi depozitarea vaccinurilor. Acestea sunt produse biologice, care pot suferi modificări ale compoziţiei, în cazul în care nu sunt transportate sau depozitate corect. De aceea, atunci când medicii de familie vin să ridice vaccinul de la noi o fac cu o geantă frigorifică, în care să fie asigurată o anumită temperatură. În consecinţă, nu recomand ca vaccinul să fie cumpărat ca atare din farmacii şi transportat în sacoşă cu celelalte cumpărături, pentru a da doar un exemplu", a concluzionat specialistul citat.

Citit 2744 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2016 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.