NOI REGULI pentru calcularea PENSIEI anticipate parţiale
Foto: Sursa foto: Internet

NOI REGULI pentru calcularea PENSIEI anticipate parţiale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un act normativ publicat în Monitorul Oficial prevede noi reguli în ceea ce priveşte calcularea pensiei anticipate parţiale. Potrivit acestuia, începând din 17 iulie, diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale este calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Până acum, diminuarea pensiei anticipate parţiale se făcey cu 0,75 la sută pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşeau stagiul complet. Astfel, în conformitate cu noul act, cuantumul este stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună, aşa cum era până acum.

"Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)", scrie în noul act normativ. Practic, după ce modificarea va ajunge să se aplice, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari.

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

În actul normativ se precizează că noua lege va produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, noul mod de calcul vizează doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând din 17 iulie. Persoanele deja pensionate anticipat parţial până la data de 16 iulie nu vor beneficia de recalculare.

Citit 3357 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iulie 2016 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.