Sfântul Mina, mai eficient decât Poliţia

Sfântul Mina, mai eficient decât Poliţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Agenţii de la Bereşti-Meria, înlocuiţi cu 40 de zile de pus hoţii la rugăciuni *

Vineri, 19 iunie a.c., zi întunecată pentru soţii Lenuţa şi Neculai Haloca, din Pleşa, şi o să vedeţi de ce. Scăpând câinele din lanţ, acesta, văzând că poarta era deschisă, a ieşit în drum, dar nu singur, ci împreună cu tot cârdul de boboci din curte – 16 bucăţi, din care, buni pentru a fi sacrificaţi şi puşi pe grătar, opt.

Era ora 6,45. În curând aveau să li se piardă urmele. Li s-a observat lipsa la ora 7,00. „Împinşi” de cireada de vite - se deplasa spre păşune – către marginea satului, spre Holm, bobocii au dispărut ca şi cum n-ar fi existat niciodată.

Încercările soţilor Haloca de a-i găsi au eşuat una câte una. Multe informaţii care în ziua aceea s-au bătut cap în cap: o femeie s-a jurat că i-ar fi văzut în apropierea grădiniţei, un minor a declarat că i-a zărit în dreptul bisericii ş.a.m.d. Pentru că timpul trecea în defavoarea lui Neculai Haloca, acesta, membru în Consiliul Local al comunei Bereşti-Meria, a pus mâna pe telefon, sunând la Poliţie. Furtul, în totalitate, „cald”!

Era sigur că agenţii, între apă de ploaie şi spirt, vor fi măcar funcţionari cu atribuţii speciale, de nivelul mediu. Da’ de unde! N-au putut afla nimic („S-au mişcat precum ochiul mortului”).

Lenuţa Haloca, fostă telefonistă la viaţa sa, lămurită cum stă treaba cu Poliţia („Ăştia au venit la Pleşa ca la plimbare, ce să aştepţi de la ei?”), a trecut la investigarea cazului pe cont propriu, utilizând una dintre pârghiile economiei de piaţă.

Concret: „Cine îmi va spune numele hoţului, le-a transmis tuturor, şi unde ţine bobocii ascunşi, va primi de la mine 5 milioane de lei”). Banii, pregătiţi. A trecut o zi de aşteptare încordată, două, trei…

Nemulţumită că bătea pasul pe loc, a schimbat foaia radical, anunţând satul că va pune hoţul la rugăciuni, şi nu oricum, ci la două biserici Sf. Mina concomitent – din Bârlad şi, respectiv, din Galaţi. Sfântul Mina, ca mare mucenic, este protectorul celor păgubiţi.

Procedura e una standard: plăteşti şi ţi se „citeşte” 40 de zile. Nu este nevoie să spui, în cazul că îl ştii, numele nemernicului. De altfel nici preotul nu ţi-l cere („Pentru că Dumnezeu ştie El singur cine este hoţul şi ce pedeapsă merită să primească”).

Ştiindu-se, în Pleşa, că doamna Lenuţa Haloca nu glumeşte, a doua zi după ce şi-a făcut publică hotărârea de a cere ajutorul Sfântului Mina, să nu-i vină să creadă - au apărut, ca picaţi din cer, după 11 zile de la dispariţie, 8 din cei 16 boboci ai săi. Se cunoştea că fuseseră ţinuţi cu picioarele legate, în întuneric.

Lumea din sat, uluită! Suspecţii principali, aproximativ, între ei, vecini,  se învinovăţeau unul pe celălalt: „Vi i-a furat tâmpitul din vale!”. Ăla: „Bobocii dumneavoastră, doamnă, trebuiau căutaţi din prima zi la umflatul din deal!” ş.a.m.d.

La ora asta, autorul furtului este un om pe jumătate mort, are motive serioase să se gândească la arpacaşul pentru propria colivă – aşteaptă, înfricoşat, să vadă ce se va întâmpla cu el sau cu altcineva din familia sa după cele 40 de zile de rugăciuni, fiindcă doamna Haloca este decisă să ducă lucrurile până la capăt.

O paranteză necesară: păgubita a mai apelat la Sfântul Mina după ce i s-a furat capacul de la cazanul de fabricat ţuică. S-a deplasat la Bârlad, a luat legătura cu slujitorul Altarului de la Biserica „Sf. Mina”, din apropierea Cerbului de Aur, şi rezultatul n-a întârziat să apară: hoţul a capitulat, fiind dus la cimitir.

Din ceastă cauză individul care s-a „ocupat” de boboci este conştient – altfel n-ar fi eliberat ce i-a mai rămas din cârd - că prins, ca într-o menghină, între Galaţi şi Bârlad, mai exact, între rugăciunile preoţilor de la bisericile Sf. Mare Mucenic Mina din aceste municipii, nu mai are scăpare.

Comentariu foto: Experienţa de viaţă a acestor opt boboci este impresionantă. Iată-i la numai câteva ore de la eliberarea din captivitate! Dacă ar putea da declaraţii, ar afla şi agenţii de poliţie de la Bereşti-Meria cine i-a furat şi ce soartă au avut ceilalţi.

Citit 1518 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.