Biocidele din SPITALE, verificate în laboratoare acreditate

Biocidele din SPITALE, verificate în laboratoare acreditate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Toate produsele biocide vor fi testate în laboratoare acreditate înainte de a ajunge în spitale, prevede un ordin al Ministerului Sănătăţii (MS), emis ieri. Testele nu vor avea în vedere însă concentraţia substanţei active, ci eficacitatea produsului.

"Toate produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Producătorii şi distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe. Testele vor fi efectuate pentru fiecare acţiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acţiuni diferite (bactericid, sporicid şi virulicid), atunci producătorul/ distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acţiune", se arată într-un document transmis de MS.

De asemenea, la intrarea pe piaţă a unui produs biocid nou din categoriile TP1 şi TP2, producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată. Pentru produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 existente pe piaţă, producătorii/distribuitorii au obligaţia de a prezenta la fiecare trei ani două rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată a produsului.

Suspiciunile în legătură cu biocidele din spitale au apărut odată cu dezvăluirile din scandalul Hexi Pharma. În perioada 2012-2016, compania Hexi Pharma a încheiat contracte cu 150 de spitale, iar valoarea acestora depăşea 50 de milioane de lei. Numai că, după tragedia de la clubul Colectiv şi dezvăluirile jurnalistului Cătălin Tolontan, unele teste au arătat că substanţele biocide erau mult diluate, uneori chiar şi de mii de ori. Produsele respective au fost găsite şi în două unităţi din Galaţi: Spitalul Judeţean şi Spitalul de Copii.

Citit 1174 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2016 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.