Agenţia Naţională de Mediu AVERTIZEAZĂ. Se închid mai multe GROPI de GUNOI la nivel naţional

Agenţia Naţională de Mediu AVERTIZEAZĂ. Se închid mai multe GROPI de GUNOI la nivel naţional
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În luna decembrie a anului 2015, în România existau, cu titlu oficial, 35 de depozite de deşeuri municipale conforme cu legile în vigoare. Nouă dintre acestea şi-au încheiat activitatea la 9 iulie 2016, în timp ce restul de 27 ar urma să se închidă la jumătatea anului 2017, potrivit unui anunţ făcut de Agenţia Naţională de Protecţia Mediului.

În urma unui interviu cu noul director al Ecosal Galaţi, Mirela Furtună, am aflat că, săptămânal, în urbea de la Dunăre se colectează tone de deşeuri care urmează drumul sortării şi reciclării, pentru obţinerea de materii refolosibile. La acest capitol, Galaţiul nu excelează, însă, la nivel naţional, ci se află undeva la mijlocul clasamentului.

În Galaţi se mai pot depozita gunoaie

În încercarea de a afla dacă şi depozitul de deşeuri menajere de la Galaţi ar urma să se închidă în 2017, am contactat conducerea Ecosal Galaţi pentru un punct de vedere.

"Depozitul construit de ISPA la Tirighina în 2011 a fost dimensionat la o capacitate de 920.000 de metri cubi, ceea ce înseamnă că ar avea o durată de viaţă între cinci şi şapte ani. Pentru că, în ultimii ani, cantităţile de deşeuri depozitate acolo au scăzut, durata sa de funcţionare mai poate fi extinsă cel puţin încă un an, ceea ce înseamnă că discuţii pentru închiderea acestei gropi de gunoi am putea avea abia în 2019. Ştiu sigur, însă, că la Tecuci urmează să fie închisă groapa de gunoi", ne-a declarat Mirela Furtună, directorul serviciului public de salubrizare.

La nivel naţional, cele mai multe depozite de deşeuri sunt în Constanţa (patru la număr), şi în judeţele Dâmboviţa, Prahova, Neamţ şi Ilfov, câte două, potrivit listei puse la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Citit 2300 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2016 19:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.