De viaţa Galaţiului se alege praful!

De viaţa Galaţiului se alege praful!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe adresa „Vieţii libere” au venit mai multe sesizări cu privire la lucrările desfăşurate, prin programul ISPA, prin oraş. Unele sesizări se referă la faptul că străzi întregi au fost închise peste noapte, fără ca administraţia locală să se asigure că i-a înştiinţat şi pe şoferii din oraş.

Aşa s-a întâmplat în cazul Drumului de Centură, a străzii Universităţii (dinspre Bălcescu), a străzii de la P-uri, din apropiere de Elice, sau a arterei Aurel Vlaicu. Astfel de situaţii nu se vor mai repeta, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, promiţând că va face publice în fiecare săptămână numele străzilor care urmează să se închidă săptămâna care urmează.  

Alte sesizări se referă la şanţurile ce rămân doar acoperite cu pământ – sau, în cel mai bun caz, cu piatră – după ce se lucrează. Sesizări pe care şi noi le semnalăm, la rândul nostru, Primăriei şi celor responsabili de bunul mers al vieţii din oraş.

„Acum circa două săptămâni, Vega 93 a făcut un şanţ gigant pentru a schimba conducte de canalizare chiar în intersecţia din Micro 13 B – Str. Feroviarilor nr. 8, între blocurile C4A/C5/C8. Ziua au lucrat la tubulaturi, noaptea au astupat şanţul/craterul creat. Ne bucurăm că se investeşte în instalaţii de canalizare dar, ca de obicei, pur românesc, ne confruntăm iar cu lucruri neterminate”.

„Şanţul a fost astupat doar cu pământ, pământul a început uşor-uşor să se taseze şi s-a transformat în praf. De cate ori bate vântul mai tare sau trece câte o maşină, tot praful se ridică în aer. Fiind vară, stăm cu foarte multe geamuri deschise şi ziua şi noaptea. Sunt un caz fericit, am un aparat de aer condiţionat şi pot ţine geamurile închise”.

„Ideea este că toate rufele puse pe sârme la uscat în balcoane sunt pline de praf, geamurile sunt pline de praf, copacii sunt plini de praf, maşinile din parcări sunt pline de praf, zilnic din ce în ce mai mult. Tot timpul este praf în aer. Este ceva de nedescris. Nimeni nu a mai venit să facă nimic”.

„După o ploaie e şi mai rău. Tot praful se transformă în noroi : pe asfalt, pe geamuri, pe maşini... nu pot să vă descriu ce mizerie se face... Mă înspăimântă faptul că nu ştiu când se va termina cu toata mizeria asta... Mă uit şi văd că tot oraşul este găurit ... pentru cât timp ?”, ne-a scris gălăţeanul Ştefan Năstase, din Micro 13 B. 

Am fost şi noi acolo pentru a ne convinge, pentru că uneori ceea ce scriu gălăţenii nu reflectă cu fidelitate realitatea. De data aceasta, însă, nu s-a exagerat deloc! Norii de praf acoperă totul în jur, atunci când trec maşinile peste şanţul acoperit cu pământ galben.

De altfel, nu doar acolo este stricată strada, ci şi la intersecţia Feroviarilor cu 9 Mai, însă acolo muncitorii (de data asta cei de la Apă-Canal) au fost mai „grijulii”: au astupat găurile din asfalt cu piatră! Legea este clară în astfel de situaţii: cine sparge, acoperă!     

Cum situaţia se întâlneşte peste tot în oraş – adică şanţuri realizate de muncitorii de la Vega, şanţuri care, după ce se lucrează la conducte, rămân neasfaltate – l-am întrebat pe directorul Vega, Corneliu Istrate, ce se întâmplă.

Potrivit acestuia, la lucrările de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Galaţi, lucrări desfăşurate prin programul ISPA şi, ca atare, plătite cu bani europeni, nu sunt prevăzute fonduri şi pentru asfaltarea străzilor, acest lucru fiind în responsabilitatea Primăriei. Din acest punct de vedere, Vega nu are nicio responsabilitate, a mai spus Corneliu Istrate, precizând că acest lucru este trecut şi în contractul de finanţare europeană. 

În consecinţă, Primăria municipiului Galaţi trebuie să se ocupe de asfaltarea şanţurilor unde s-a lucrat, exact ca acelea din Micro 13 B.

Problema este că poate în alte zone din oraş este vorba despre suprafeţe mai mari de asfaltat, însă în locul semnalat de gălăţeanul nostru nu este vorba decât de… astuparea unui şanţ! Un efort mic pentru noi, dar atât de mare pentru Primărie…

Citit 1562 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.