Cu pătura-n geam la Judeţean

Cu pătura-n geam la Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bolnavii şi personalul medico-sanitar suferă din cauza căldurii excesive * Ar mai fi necesare aparate de condiţionare a aerului * Sponsorii rămân principala nădejde, căci, în contextul lipsurilor cu care se confruntă spitalul, climatizoarele par a fi un lux *

Toată lumea suferă din cauza căldurii şi, de regulă, se subliniază gradul crescut de vulnerabilitate al copiilor şi vârstnicilor (aceştia din urmă fiind în general bolnavi cronic). Se pierde din atenţia celor care emit indicaţii de profilaxie a efectelor negative ale caniculei categoria de populaţie cea mai expusă, a bolnavilor internaţi în spitale, majoritatea cu afecţiuni acute.

Din păcate, pentru cei care suferă pe patul de spital, unii aflându-se în stare critică, spitalele din România nu oferă decât parţial  condiţii de climatizare, astfel încât bolnavii sunt nevoiţi să îndure, pe lângă suferinţa care le motivează internarea, şi disconfortul căldurii excesive care le poate agrava diagnosticul.

La cea mai mare unitate medicală a judeţului, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” există câteva secţii,  care, cel puţin pentru protecţia bolnavilor în stare critică,  au reuşit să obţină, fie de la sponsori, fie de la conducerea spitalului (care a apelat la veniturile proprii ale unităţii), aparate de climatizare.

În restul saloanelor însă, termomentrul arăta ieri - încă de dimineaţă! - 29 de grade Celsius. Bolnavii erau pe bună dreptate îngrijoraţi de ceea ce îi aştepta peste zi când gradele aveau să se înmulţească.

"Românului n-are cine să-i poarte de grijă!"

Într-un salon, Georgică Apetrăchioaiei, din Tecuci, în vârstă de 61 de ani, zăcea (iertat fie-ne cuvântul) cu un picior bandajat într-un pat aflat chiar la fereastră.

„Mai târziu, colegii de salon care se pot mişca or să pună pătura în geam ca să nu ajungă soarele pe mine şi să putem rezista. Ce să facem ? Ne apărăm şi noi cum putem dacă a dat beleaua peste noi şi suntem aici. Dar, domnu reporter, românul e învăţat cu toate relele şi trebuie să se descurce singur că n-are cine să-i poarte de grijă. Asta e!” ne-a declarat tecuceanul, unul dintre cele câteva milioane de pacienţi români resemnaţi.

Situaţia bolnavilor şi a personalului Spitalului Clinic de Urgenţă, confruntaţi şi cu canicula, a fost exprimată cât se poate de sugestiv de purtătorul de cuvânt al instituţiei, prof dr. Nicolae Bacalbaşa: „Dacă în afara spitalului e cod galben, în interiorul acestuia situaţia e albastră”.

Acesta este motivul pentru care doctorul Bacalbaşa face apel la sponsorii care ar putea ajuta spitalul cu câteva aparate de condiţionare a aerului, dovedindu-şi astfel spiritul civic, extrem de important mai ales acum în vremuri de criză, sinonimă cu lipsurile de tot felul.

La UPU, piramida "mumificată"

Din cauza caniculei, şi la Unitatea de Primiri Urgenţe s-au luat obişnuitele măsuri, adică s-au „montat” cearşafuri pe celebra piramidă cu efect de seră. Piramida care din cauza celor care au proiectat-o cum au proiectat-o a devenit emblematică pentru spital şi un adevărat coşmar estival pentru bolnavi şi personalul medico-sanitar.

Citit 760 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.