TRANSPORTATORII, tot nemulţumiţi | Tarifele RCA, stabilite ca la bazar?

TRANSPORTATORII, tot nemulţumiţi | Tarifele RCA, stabilite ca la bazar?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Reprezentanţii celor patru patronate din transporturi care au protestat în Bucureşti pe 15 septembrie - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - consideră că asigurătorii RCA din România stabilesc tarifele „ca la bazar, întrucât nu sunt în stare să demonstreze public din ce se compune preţul”.

Conform unei analize realizate pe baza datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în perioada 2005 - 2015 asigurătorii RCA au raportat prime brute subscrise de 5,7 miliarde de euro şi au plătit daune de 3,7 miliarde euro, rămânând în buzunare două miliarde de euro pentru cheltuieli administrative şi profit (calculul s-a făcut pentru cursul mediu leu/euro comunicat de BNR pentru perioada analizată, de 4,0561 lei/euro).

„Firmele de asigurări se plâng de atâţia ani că această linie de business este neprofitabilă pentru ei, dar cu toate acestea ţin strâns cu dinţii de banii obţinuţi de aici. Asigurătorii fac teorii savante, vorbesc de cifre care ar trebui să justifice chipurile tarifele enorme actuale, dar nu sunt în stare să le prezinte public! Le-au pus drojdie şi aşteaptă să se umfle! Asigurătorii spun că motorina e mai scumpă decât asigurarea RCA, iar în acest sens le propunem asigurătorilor să plătim şi noi RCA la tarifele din celelalte ţări europene. Motorina nu are diferenţă de preţ de 300 la sută între pieţele din Uniunea Europeană. Aceştia sunt oamenii care fac calculul valorii RCA în România: urechiştii! Pentru că aduc în discuţie preţul pâinii, încercând să manipuleze opinia publică, le reamintim asigurătorilor că pâinea este un bun de strictă necesitate, dar nu obligatoriu, românii nefiind penalizaţi dacă nu mănâncă pâine. Dar asigurările RCA sunt obligatorii, iar dacă nu ai RCA rişti să fii amendat şi să ai autovehiculul blocat, fără documente de identitate, şi, pentru că pot, şi nu îi deranjează nimeni, asigurătorii stabilesc cum vor ei aceste tarife”, se arată într-un comunicat remis de cele patru patronate din transporturi.

Acestea consideră că Parlamentul României „este complice” cu ASF şi asigurătorii, având în vedere că nu a fost demarată procedura de demitere a preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, cerută pe un ton imperativ la protestul din Bucureşti şi că, totodată, până în prezent, nu au fost aprobate tarifele RCA plafonate conform ordonanţei de guvern.

Citit 1299 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2016 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.