Lămuriri pentru public | Cu ce se ocupă, de fapt, GARDA DE MEDIU

Lămuriri pentru public | Cu ce se ocupă, de fapt, GARDA DE MEDIU
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În urma unor opinii considerate nedrepte de către oficialii Gărzii Naţionale de Mediu, prin care se lansau acuze de abuz în serviciu la adresa reprezentanţilor din teritoriu, comisarul general Bogdan Trif a oferit câteva detalii privind atribuţiile exacte ale instituţiei pe care o reprezintă.

"Unele informaţii care au tot apărut de-a lungul anului privind atribuţiile Gărzii de Mediu sunt nefondate, tendenţioase şi induc o percepţie deformată asupra proiectului actului normativ care reglementează organizarea şi funcţionarea GNM. Garda de Mediu nu îşi propune să devină o instituţie represivă, aşa cum se sugerează pe diverse canale, ci o autoritate capabilă să răspundă noilor provocări cărora orice instituţie de control trebuie să le facă faţă. Ţin să subliniez că, prin modificarea actului normativ care reglementează funcţionarea GNM, priorităţile noastre sunt creşterea eficienţei controalelor şi, în ceea ce priveşte operatorii economici, diminuarea, pe cât de mult posibil, a abaterilor de la respectarea legislaţiei de mediu", a subliniat acesta. 

Garda de Mediu nu este poliţie rutieră

"Am văzut, în mai multe publicaţii online, sintagma «Garda de Mediu poate opri maşini în trafic». Această afirmaţie este incorectă, întrucât în HG 1005/2012, cât şi în noua HG se specifică în mod clar că maşinile pot fi oprite în trafic doar de personalul de specialitate din domeniul internelor, spre exemplu Poliţia Rutieră", a afirmat comisarul general Bogdan Trif. El a explicat că atribuţia Gărzii de Mediu este doar de a controla dacă încărcătura unui autoturism oprit de poliţie respectă legislaţia de mediu.

Inspecţii la orice oră şi controlul actelor contabile

În actul normativ propus recent pentru reglementarea activităţii Gărzii de Mediu au fost introduse amendamente pentru inspecţia pe timp de zi şi de noapte, dat fiind că cele mai multe activităţi ilegale sunt desfăşurate de către agenţii economici în afara orelor de program. De asemenea, a fost introdus şi un amendament care le-ar permite comisarilor Gărzii de Mediu să "solicite documente financiar-contabile, necesare efectuării inspecţiei şi controlului de mediu", pentru că în aceste documente pot exista facturi care atestă achiziţia de substanţe periculoase, servicii de eliminare sau valorificare deşeuri şi alte astfel de lucruri care intră sub incidenţa Gărzii de Mediu.

Citit 5237 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2016 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.