60.000 de asistente, DISCRIMINATE SALARIAL, în unităţile publice de sănătate

60.000 de asistente, DISCRIMINATE SALARIAL, în unităţile publice de sănătate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Majoritatea asistentelor medicale din unităţile sanitare publice (circa 60.000) sunt afectate de fenomenul discriminării salariale şi circa 23 la sută dintre acestea sunt în situaţia de muncă forţată neplătită, conform unui studiu efectuat de Federaţia Solidaritatea Sanitară.

"Coroborarea datelor din cercetarea sociologică cu cele privitoare la salarizare indică faptul că, la ora actuală, categoria de personal cea mai afectată o constituie asistentele medicale, în special asistentele medicale absolvente de şcoală postliceală", este una dintre concluziile studiului.

Printre problemele constatate se numără cele legate de nerespectarea drepturilor aferente timpului de muncă, în condiţiile în care peste jumătate dintre asistentele medicale efectuează în mod constant ore suplimentare. În cazul a circa 78 la sută dintre asistentele care efectuează ore suplimentare nu li s-a cerut acordul pentru efectuarea acestora. Obligarea contextuală "a trebuit să le efectuez deoarece nu avea cine" este pe primul loc, fiind urmată de cea directă, prin trecerea pe grafic. Circa 3 la sută dintre respondente au indicat faptul că au fost ameninţate să efectueze orele suplimentare.

De asemenea, 40 la sută dintre asistentele medicale care efectuează ore suplimentare (aproximativ 23 la sută din totalul respondenţilor) au indicat faptul că acestea nu sunt plătite şi nici nu sunt recuperate prin zile libere.

"Situaţia se încadrează în cazul exemplar al sclaviei, fiind vorba de muncă forţată şi neplătită", subliniază autorii studiului. Totodată, circa 21 la sută dintre asistentele medicale nu au beneficiat de concediu de odihnă integral în ultimii cinci ani de zile. Doar 57 la sută dintre asistentele medicale au indicat că nu au zile de recuperat în urma orelor suplimentare şi a concediului de odihnă neefectuat din ultimii trei ani de zile.

O altă problemă indicată în cadrul studiului este "echivalarea asistentelor medicale absolvente de postliceală". "Ţinând cont de faptul că asistentele medicale absolvente de postliceală reprezintă peste 85 la sută din totalul asistentele medicale, diferenţele foarte mari ale nivelelor de salarizare, bazate în special pe existenţa mai multor categorii de studii, în condiţiile atribuţiilor identice, generează la ora actuală cea mai mare problemă a acestei categorii de personal", concluzionează autorii cercetării.

Citit 3436 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2016 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.