Acneea se tratează şi cu… soare

Acneea se tratează şi cu… soare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un tratament dermatologic riguros şi consecvent vă poate scăpa de inestetica afecţiune * Ultravioletele naturale sunt şi ele de ajutor *

Ceea ce numim popular „coşuri” este o boală dermatologică printre ale cărei consecinţe se numără complexele de inferioritate, timiditatea, lipsa încrederii în sine, izolarea şi chiar depresia. Fiind aşadar o problemă serioasă de sănătate, care afectează nu doar adolescenţi, ci şi adulţi, am considerat că ar fi utile câteva informaţii pe această temă. Le-am aflat de la dr. Lucia Belea.

Cauze şi mod de manifestare

Acneea  constituie o inflamaţie a glandei sebacee şi a canalului prin care secreţia (uleioasă, de sebum) ajunge la suprafaţa pielii. În momentul în care hormonul androgen (masculin) acţionează asupra glandelor sebacee, creşte secreţia de sebum, iar în orificiile foliculare se formează nişte dopuri numite comedoane.

Este favorizată astfel înmulţirea unei bacterii numită «Propionibacterium acnes», care determină inflamaţia, coşurile purulente şi nodulii roşii, dureroşi. Leziunile sunt localizate cu precădere pe faţă, dar şi pe pielea spatelui. Despre acnee circulă legenda că se vindecă de la sine o dată cu începerea vieţii sexuale, dar s-a demonstrat ştiinţific că nu este adevărat.

Cum se tratează corect?

În nici un caz nu trebuie stoarse coşurile. Este un obicei dăunător, care conduce la infectarea leziunilor şi la instalarea unor cicatrice inestetice, adevărate stigmate.

De asemenea, nici intervenţia cosmeticienei, după înmuierea comedoanelor cu băi de aburi, nu conduce la ameliorări. După eliminarea comedoanelor, pielea devine roşie, iritată.

Nici dieta nu constituie o soluţie cu toate că alimentaţia bogată în grăsimi favorizează secreţia de sebum. Acneea îi afectează şi pe vegetarieni.

Cea mai bună soluţie o reprezintă un tratament dermatologic riguros. Experienţa arată că tratamentele neîntrerupte timp de un an, doi şi chiar trei ani sunt esenţiale şi previn recidiva. Formele uşoare de acnee necesită doar tratament local, pe când cele moderate şi severe impun tratamentul general şi supravegherea medicală.

Mai trebuie precizat că expunerea la soare (cu măsură însă!) a pielii afectate de acnee grăbeşte vindecarea leziunilor graţie efectului antiseptic al radiaţiilor ultraviolete. Tratamentul medicamentos trebuie instituit numai la indicaţia dermatologului.

Cicatricele deja instalate pot fi şi ele înlăturate prin mai multe metode: implant de acid hialuronic; peeling chimic profund cu alfa acizi extraşi din fructe; dermabraziune cu un aparat special; refacerea netezimii pielii cu laserul cu CO2.

Păcat însă că aceste proceduri sunt destul de scumpe şi deci nu tocmai la îndemâna tuturor celor afectaţi de acnee.

Citit 893 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.