Firme standardizate pentru cabinetele stomatologice

Firme standardizate pentru cabinetele stomatologice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În caz contrar, activitatea cabinetului va fi suspendată * Stomatologia pentru pacienţii cu afecţiuni asociate necesită colaborare *

Preşedintele şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din judeţul Galaţi, dr. Doina Ciocănaru şi dr. Mihaela Moisei, s-au aflat recent în mijlocul celor 35 de stomatologi din municipiul Tecuci, cărora le-au prezentat ultimele hotărâri ale Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti, precum şi ale comisiilor de specialitate din cadrul acesteia.

Firma nu trebuie să facă reclamă cabinetului

Printre deciziile făcute cunoscute medicilor dentişti tecuceni  se numără şi aceea a standardizării firmelor cabinetelor medicodentare, firme care, după cum ne-a informat dr. Ciocănaru (foto): „Este obligatoriu să aibă aceleaşi dimensiuni, să fie de culoare aurie, inscripţionate cu litere de culoare neagră, să conţină, ca informaţii necesare pacienţilor, numele medicului/medicilor, profilul, gradul profesional, competenţele (de exemplu ortodonţie, implantologie etc.) forma de organizare şi opţional numărul de telefon al cabinetului sau al medicului”.

„Alături de informaţiile respective trebuie să existe inscripţionată şi sigla Colegiului Medicilor Dentişti. Acest tip de firmă va fi montat de la bun început în cazul cabinetelor care urmează a fi înfiinţate. Pentru celelalte, existente, actualele firme trebuie înlocuite până la data de 31.12.2010. În cazul firmelor care nu conţin deja informaţiile enumerate şi care prin conţinut şi grafică fac publicitate directă sau indirectă cabinetului conferind aparenţă comercială activităţii acestuia, termenul de înlocuire este mai scurt, până la finele acestui an”.

Nerespectarea hotărârii atrage din partea Colegiului Medicilor Dentişti sancţiuni de ordin moral şi de asemenea se soldează cu suspendarea avizului de liberă practică a medicului care o ignoră. Practic, fără dreptul de liberă practică, nici cabinetul nu mai poate avea autorizaţie de funcţionare, care se ridică până la momentul conformării cu prevederile hotărârii Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR).

Necesitatea colaborării interclinice şi în stomatologie

În cadrul aceleiaşi întâlniri cu stomatologii tecuceni, dr. Doina Ciocănaru le-a prezentat acestora principiile care stau la baza alcătuirii Ghidului de malpraxis (al cărui autor este prof univ dr. Alexandru Bucur, vicepreşedintele CMDR). S-a discutat în mod special despre conduita terapeutică în intervenţiile chirurgicale medico-dentare de mică amploare, la pacienţii cu afecţiuni asociate, insistându-se asupra necesităţii colaborării cu medicii din alte specialităţi (cardiologi, internişti, alergologie ş.a.).

Cu alte cuvinte, de exemplu, în cazul unui pacient cardiac, care necesită  chiar şi o extracţie dentară ceva mai dificil de realizat, pentru a fi prevenite consecinţele încadrabile în sfera malpraxisului, este necesară colaborarea medicului dentist cu un cardiolog.

Citit 1493 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.