"Tosca" - o poveste de iubire cu final tragic la Festivalul Internaţional "Leonard"

"Tosca" - o poveste de iubire cu final tragic la Festivalul Internaţional "Leonard"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Opera “Tosca”, pe muzica lui Giaccomo Puccini şi libretul de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, după drama lui Victorien Sardou, se va juca duminică seara, 13 noiembrie, începând cu ora 19,00, pe scena Teatrului Muzical "N. Leonard". Prima montare a operei la Galaţi a fost realizată la 18 mai 1964, în regia lui Panait Victor Cottescu. Regia spectacolului care urmează să fie prezentat duminică aparţine lui Paolo Bosisio (Italia), iar scenografia e semnată de Grigore Godruz. Dirijor este maestrul Alexandru Samoilă de la Teatrul Academic de Operă şi Balet din Odessa, Ucraina.

Din distribuţie fac parte artişti redutabili, voci sonore ale scenei lirice româneşti, dar şi gălăţeni: Floria Tosca - Veronica Fizeşan (Cluj Napoca), Mario Cavaradossi - Călin Brătescu, Scarpia - Lucian Petrean (Cluj Napoca), Angelotti - Dragoş Drăniceanu (Craiova), Sacrestano - Alexandru Aghenie (Braşov), Spoletta - Tudorel State, Sciarrone - Dumitru Barbu, Guardiano - Gheorghe Racoviţă, Pastora - Emilia Frigioiu.

Cine sunt artiştii care vor cânta duminică

Soprana Veronica Fizeşan este solistă a Operei Naţionale Române din Cluj Napoca. A interpretat rolurile principale din opere ca: Donna Elvira din "Don Giovanni", Tosca, Desdemona din opera "Othello", Amelia din "Bal mascat", Leonora din "Trubadurul", Cio-Cio San din "Madama Butterfly" etc.

Absolvent al Academiei de Arte din Iaşi (în anul 1996), tenorul Călin Brătescu este colaborator permanent al operelor şi filarmonicilor din ţară şi din străinătate. De-a lungul carierei, a obţinut numeroase premii, fiind şi finalist al Concursului Internaţional de Canto "Francisco Vinas", Barcelona, Spania. Repertoriul său cuprinde roluri de operă din Mozart, Donizetti, Bellini, Verdi, Gounod, Bizet, Leoncavallo, Puccini, precum şi numeroase lucrări vocal-simfonice.

Baritonul român Lucian Petrean a absolvit Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca (licenţă şi master). A susţinut cursuri de Master Class sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveţia), a sopranei Laura Niculescu (România), a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia), a baritonului Alfio Grasso (Italia) şi a bas-baritonului Ionel Pantea. Repertoriul său cuprinde roluri de mare dificultate din creaţia universală de operă.

Basul Dragoş Adrian Drăniceanu este solist al Operei Române din Craiova. A absolvit Universitatea de Muzică din Craiova, dar şi un master la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.

Baritonul Alexandru Aghenie a câştigat, în 2014, locul I la Concursul Internaţional "Eva Marton" de la Budapesta. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi în prezent este solist al Operei din Braşov, desfăşurând în acelaşi timp şi activitate internaţională, extrem de apreciată. Este invitat permanent pe scene din Italia, Spania, Germania.

Maestrul Alexandru Samoilă este o personalitate marcantă a vieţii muzicale din Odessa şi Chişinău, invitat permanent al teatrelor de operă şi al sălilor de concert din întreaga lume. Este dirijor şi director artistic al Teatrului Academic de Operă şi Balet din Odessa. În 1996, a dirijat Aida la Royal Albert Hall din Londra. Această realizare strălucitoare a fost urmată de colaborări permanente în fiecare stagiune, la Londra şi în alte oraşe din Anglia, Irlanda şi Scoţia. A montat zeci de spectacole de operă şi balet în mari teatre din Anglia, Spania, Italia, Portugalia, Irlanda, Scoţia, Japonia, Ungaria, Turcia şi România.

Foto1 - Tenorul Călin Brătescu

Citit 1694 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2016 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.