În urma articolului din "Viaţa liberă" | Gospodărire Urbană răspunde solicitării privind procedura de ÎNHUMARE

În urma articolului din "Viaţa liberă" | Gospodărire Urbană răspunde solicitării privind procedura de ÎNHUMARE
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Absurd. Asta se poate spune, cu uşurinţă, despre răspunsul formulat de societatea Gospodărire Urbană cu privire la procedura de înhumare din cimitirele gălăţene. Aducem aminte că solicitarea de informaţii a fost formulată în urma sesizării primite de ziarul nostru de la un cetăţean în privinţa unui articol din regulamentul de funcţionare al cimitirelor. Astfel, prin Hotărâre de Consiliu Local s-a decis ca pe un loc de veci concesionat să poată fi înhumaţi "titularii dreptului de concesiune, soţii şi soţiile acestora, părinţii şi copiii lor, precum şi alte persoane, în baza acordului notarial al titularilor". 

De unde a pornit totul

Raicea Nicolae, un gălăţean simplu, a sesizat atât autorităţile locale, cât şi ziarul nostru, cu privire la acest punct de regulament, extrem de deschis la interpretări. "Tatăl şi socrul meu au concesionat acum mulţi ani, în 1978, un loc de veci la Eternitatea. Când au murit părinţii mei, înhumarea s-a făcut fără probleme. Când a murit socrul meu, însă, pentru că dreptul de concesiune al tatălui meu se extinsese la mine şi la sora mea, a fost nevoie ca noi doi să ne dăm acceptul notarial pentru ca socrul meu să fie înhumat acolo. În condiţiile în care este stipulat în regulament că titularul poate fi înhumat pe locul de veci concesionat. Eu vreau ca primăria să reformuleze acest paragraf, pentru a se elimina interpretarea aceasta absurdă, cum că acel accept notarial este necesar pentru toţi cei care sunt înhumaţi acolo", a explicat cetăţeanul.

Ce spune Gospodărire Urbană

"Prin titular de loc se înţelege persoana care deţine în folosinţă locul de înhumare, şi are act de concesiune. În acest loc pot fi înhumaţi titularii dreptului de folosinţă, soţii sau soţiile, copiii şi părinţii  acestora,  precum  şi  alte persoane, în  baza  acceptului  notarial al  titularului  dreptului  de  concesiune. În  cazul  în  care  pe  actul  de  concesiune sunt mai  mulţi  titulari,  aceştia se află în indiviziune, care reprezintă un drept de proprietate pe care două sau mai multe persoane îl au, pe cote-părţi, asupra unor bunuri privite ca o totalitate nedivizată. Societatea noastră are obligaţia de a proteja drepturile tuturor concesionarilor", se arată în comunicatul remis redacţiei noastre de către Gospodărire Urbană.

Practic, cei care administrează cimitirele spun că acordul notarial este necesar pentru toate categoriile de persoane menţionate în articolul de regulament, pentru protecţia drepturilor titularilor de concesiune. Deşi în regulament nu se spune clar acest lucru, ci se lasă loc de foarte multe interpretări.

Posibilitate de caz penal

"În cazul în care titularii dreptului de concesiune nu oferă acceptul notarial, cei care execută înhumarea se fac vinovaţi de profanare de morminte. Potrivit art. 383 din Noul Cod Penal, profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă", mai specifică reprezentanţii Gospodărire Urbană.

În finalul comunicatului, însă, reprezentanţii ADP au menţionat că vor lua act de cererea formulată atât de ziarul nostru, cât şi de cetăţeanul Raicea Nicolae, în momentul în care se vor face modificări regulamentului de funcţionare al cimitirelor. Până atunci, însă, astfel de nebunii birocratice îi vor lovi în continuare pe cei care, în zilele premergătoare înhumării, numai de asta nu au nevoie.

Citit 3381 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2016 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.