SINISTRAȚII au fost total UITAȚI de Guvern, la o lună după INUNDAȚII
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

SINISTRAȚII au fost total UITAȚI de Guvern, la o lună după INUNDAȚII
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Problemele oamenilor care şi-au văzut agoniseala de-o viaţă distrusă de ape nu şi-au găsit loc nici pe agenda actualilor, nici a viitorilor parlamentari


O lună şi o săptămână. Atât a trecut de la inundaţiile catastrofale din judeţul Galaţi. Autorităţile ne-au informat că 22 de localităţi din judeţ au avut de suferit din cauza inundaţiilor, trei dintre ele, Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea, fiind însă grav afectate. 1.270 de persoane au fost evacuate, din care 600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea şi 20 la Schela. În total, apele au afectat 743 de locuinţe. După o lună, oamenii şi-au reluat, atât cât se poate, viaţa, chiar dacă nu au primit încă ajutoare financiare de la stat pentru refacerea locuinţelor. Mai este puţin şi iarna îşi va intra pe deplin în drepturi, iar oamenii ridică din umeri atunci când îi întrebi ce vor face în sezonul rece. Cei care au puterea de a-i ajuta au uitat însă de ei. Şi asta în condiţiile în care suntem în plină campanie electorală, iar voturile oamenilor din judeţul Galaţi ar putea face, de departe, diferenţa pe 11 decembrie. Problemele oamenilor care şi-au văzut agoniseala de-o viaţă distrusă de ape nu şi-au găsit loc nici pe agenda actualilor, nici pe cea a viitorilor parlamentari.

Asta au remarcat şi cei cu care am stat de vorbă şi care încă mai speră că cineva îşi va aduce aminte de ei înainte de prima ninsoare.

Modulul, pentru a doua oară casă

Una dintre casele afectate de inundaţii este cea a familiei Neagu din Slobozia Conachi. Liliana Neagu este resemnată şi povesteşte că trăieşte pentru a doua oară acelaşi coşmar. „Am fost inundaţi şi în 2013. Apele ne-au distrus tot atunci. Am primit despăgubiri de la Guvern pentru că, în urma evaluării, s-a stabilit că imobilul a fost afectat în proporţie de 75 la sută. Acum ne-au spus că este afectat în proporţie de 50 la sută. Aşteptăm să vedem ce se va decide acum. Data trecută, cu banii primiţi am cimentuit casa. Dacă nu făceam acest lucru acum nu mai era în picioare. Ar fi fost distrusă de tot”, explică femeia.

Casa în care locuia înainte de inundaţii este acum aproape goală. Mobila este distrusă aproape în totalitate. Hainele femeii şi ale soţului au fost spălate şi depozitate în containerul din curte. „Înainte cu câteva zile de inundaţii ne-au anunţat că vor veni să ridice modulul pe care ni l-au dat în 2013. Îmi aduc aminte că luni ne-au spus că vin miercuri să îl pregătească de ridicat. Nu au mai ajuns la noi, pentru că în acea zi a venit viitura. Stăm chiar lângă pârâu şi riscăm tot timpul să ne trezim cu apa în curte. Dar unde să ne ducem? Aici am muncit o viaţă”, ne-a spus Liliana Neagu.

Astfel, familia a rămas cu modulul în curte, iar apa nu l-a ocolit. „Am scos mâlul din el cu lopata şi apoi am pus furtunul şi l-am spălat.  După ce l-am curăţat şi s-a uscat ne-am pus în el hainele şi lucrurile pe care am reuşit să le mai salvăm”, ne-a explicat femeia în timp ce ne conducea spre modul.

Paturi de campanie pentru dormit

Familia Neagu locuieşte acum la nişte vecini, dar vrea să se întoarcă acasă. Au fost informaţi că vor primi calorifere pentru modul, iar asta le-a dat speranţă. „În 2013, am avut calorifere şi ne-am încălzit modulul pentru a putea locui în el. După ce ne-am refăcut casa, am predat caloriferele la primărie. Acum ne-au spus că ni le aduc din nou. În momentul în care le vom primi, ne vom muta acasă. Vecinii sau rudele te ţin când eşti la necaz, dar cât poţi sta şi pe capul lor?”, întreabă, retoric, Liliana Neagu.

Doar caloriferele lipsesc pentru ca modulul să fie gata de locuit. Două paturi de campanie, primite de la autorităţi imediat după inundaţii, au fost amplasate şi aranjate pentru dormit. „Aici ne vom petrece iarna. Am mai stat aici şi în 2013, aşa că ştim cum este. Nu avem ce face”, a conchis femeia.

Casa lor, pentru care au muncit o viaţă, nu poate fi locuită, pentru că are pereţii umezi încă şi are nevoie de reparaţii, care costă. Şi, cum ajutoarele financiare nu au fost alocate pentru judeţul Galaţi, şansa să locuiască la iarnă în imobil este aproape de zero. Aşadar, un modul din plastic, necapitonat, le va deveni adăpost, atunci când afară vor fi temperaturi foarte scăzute.

Povestea familiei Neagu este ca o picătură într-un ocean. Cum au fost afectate alte familii şi cum se vor descurca în iarna ce bate la uşă, aflaţi în numerele viitoare ale ziarului „Viaţa liberă”.

Citit 7839 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.