La o lună după INUNDAȚII (II): Sinistraţii, nevoiţi să doarmă în condiţii improprii. Se anunţă un PROTEST al localnicilor afectaţi de viitură
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

La o lună după INUNDAȚII (II): Sinistraţii, nevoiţi să doarmă în condiţii improprii. Se anunţă un PROTEST al localnicilor afectaţi de viitură
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Temperaturile au început, din nou, să scadă, motiv de îngrijorare pentru sutele de oameni afectaţi de inundaţiile din luna octombrie. Din cauza frigului, dar şi a faptului că până acum nu au primit nici un leu de la Guvern, localnicii din Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea se văd nevoiţi să renunţe la ideea de a-şi renova locuinţele pentru a avea condiţii umane de trai la iarnă. Din păcate, nimeni nu mai spune nici un cuvânt despre despăgubiri, în ciuda faptului că mulţi dintre cei afectaţi sperau ca lucrurile să meargă mult mai bine pentru ei, ţinând cont că suntem în plină campanie electorală. În aceste condiţii, oamenii s-au resemnat şi încearcă, atât cât pot, să îşi amenajeze măcar o cameră pentru locuit.

„Am muncit o viaţă şi stăm în umezeală”

Asta ne-a mărturist Sandu Marcu, din Pechea. Casa familiei Marcu a fost afectată de inundaţii şi în 2013. Atunci au primit ceva bani drept despăgubiri şi au reuşit să îşi refacă locuinţa. Acum, însă, situaţia este mult mai tragică, frigul venind mult mai repede peste ei. „Nu am primit container, pentru că ni s-a spus că avem unde locui. Pereţii din toate camerele sunt încă uzi. Mirosul de umezeală persistă. Avem sobe, dar facem focul degeaba, pentru că nu se încălzeşte în camere, tocmai din cauza umezelii din pereţi”, ne-a mărturist Sandu Marcu.

Problema cea mare este faptul că soţia sa are probleme de sănătate, iar condiţiile de locuit nu o ajută deloc. Mai mult, şi unul dintre copii este operat recent şi are nevoie de condiţii optime şi de căldură, pentru a se putea recupera. Nimeni nu se gândeşte însă la asta. „Să ne dea banii de despăgubiri, măcar să reuşim să dăm un var până vine iarna. Ni s-a umfalt tot parchetul pe jos, la fel ca în 2013. În spatele casei, pereţii se macină de la bază. Dacă mai trag puţină umezeală, riscă să cadă. Nimeni nu se gândeşte şi la noi. Vine iarna şi nu cred că vom reuşi să refacem ceva din ceea ce s-a stricat”, ne-a mai spus Sandu Marcu.

La cei 65 de ani ai săi, bărbatul se uită pierdut la pereţii casei şi mărturiseşte că nu ştie dacă mai are putere să o ia de la capăt. „Autorităţile nu se preocupă să facă ceva să nu mai vină apele peste noi. Aici e tragedia. Dacă anul viitor plouă iar foarte mult, casa noastră va fi distrusă de tot”, a adăugat bărbatul.

Povestea familiei Marcu nu este singura, fiind sute astfel de exemple în cele trei localităţi grav afectate de inundaţile din octombrie. Unii se pare că au decis să îşi ceară drepturile protestând. Conform unor surse, miercuri, la Slobozia Conachi, va avea loc un prim protest al oamenilor care au avut de suferit în urma inundaţiilor.

SINISTRAȚII au fost total UITAȚI de Guvern, la o lună după INUNDAȚII - CLICK AICI

Citit 1345 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.