Dr. Mihaela Ganea, medic infecţionist: "VACCINAREA este singura metodă de prevenire a rujeolei"

Dr. Mihaela Ganea, medic infecţionist: "VACCINAREA este singura metodă de prevenire a rujeolei"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În judeţul Galaţi nu a fost confirmat niciun caz de rujeolă, spun autorităţile, dar epidemia a ajuns deja în judeţul vecin Brăila * Şansele de îmbolnăvire sunt de aproape 100 la sută, odată ce o persoană neimunizată a intrat în contact cu virusul rujeolic


O fată de 14 ani, diagnosticată cu rujeolă severă, a decedat la Institutul “Matei Balş” din Capitală, săptămâna trecută. Adolescenta nu era vaccinată împotriva acestei boli. Astfel, numărul deceselor confirmate provocate de rujeolă ajunge la opt, în acest an. În total, numărul cazurilor confirmate de rujeolă este de 1.725, potrivit Ministerului Sănătăţii. Din fericire, până în acest moment, judeţul Galaţi a fost ferit de actuala epidemie, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Totuşi, cum boala a fost deja confirmată în judeţul Brăila, vă prezentăm o serie de informaţii şi sfaturi despre cum se manifestă şi cum poate fi prevenita rujeola.

O boală foarte-foarte contagioasă

Cunoscută în popor şi sub denumirea de pojar, rujeola este o boală contagioasă ce poate fi cu uşurinţă confundată, la prima vedere, cu rubeola. Totuşi, rujeola este mult mai gravă. Principalele simptome sunt: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, şi erupţia cutanată “ca para focului”. În mod asemănător cu majoritatea bolilor copilăriei, rujeola are o origine virală (este provocată de un virus – n.r.).

Rujeola se răspândeşte pe căile clasice, şi anume prin intermediul picăturilor de salivă şi a secreţiilor nazale pe care persoana infectată le împrăştie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Transmiterea indirectă, adică prin contactul cu diferite obiecte contaminate (jucării, mobilier etc.) este rară în cazul rujeolei, însă nu imposibilă. La contactul cu aerul sau atunci când se află pe o suprafaţă deschisă, virusul rujeolic nu supravieţuieşte pentru mai mult de două ore. În schimb, poate supravieţui pentru vreme îndelungată la temperaturi foarte scăzute. Din acest motiv, majoritatea îmbolnăvirilor au loc în sezonul rece.

Cu două-patru zile înainte de apariţia simptomelor, persoana devine contagioasă pentru cei din jur. De fapt, probabilitatea de a te îmbolnăvi odată ce intri în contact cu virusul este de aproape 100 la sută. Înainte de introducerea vaccinării antirujeolice, aproape toţi copiii făceau boala. După ce vaccinarea a fost introdusă, mai predispuşi la îmbolnăvire sunt adulţii.

“Majoritatea bolnavilor de rujeolă dezvoltă forme medii de boală. Totuşi, în câteva cazuri, afecţiunea poate evolua spre forme grave, urmate de complicaţii severe. Aici este, de fapt, riscul principal. Tocmai de aceea este important de ştiut că metoda cea mai sigură de a te feri de boală este vaccinarea preventivă la timpul ei. Părinţii trebuie să înţeleagă acest lucru şi să meargă cu copiii la medicul de familie pentru imunizare”, a precizat dr. Mihaela Ganea, medic infecţionist în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi.

Casetă/ Ministerul Sănătăţii scade vârsta de vaccinare

Ministerul Sănătăţii a hotărât scăderea vârstei de vaccinare de la un an la nouă luni în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an. De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme, conform acestei prevederi, vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani.

Cum se manifestă rujeola?

Perioada de incubaţie (intervalul de timp scurs între momentul infectării şi momentul apariţiei primelor simptome – n.r.) durează între şapte şi 18 zile. “În general, debutul bolii este brusc şi virulent, cu febră ce poate depăşi uneori 39 de grade Celsius, la care se adăuga indispoziţia, inapentenţa (lipsa poftei de mâncare – n.r.), durerile de cap, iar la scurt timp şi semnele unei infecţii respiratorii, incluzând: secreţii nazale apoase, strănut; lăcrimare abundentă şi înroşirea ochilor; intoleranţă la lumină şi umflarea pleoapelor; dureri de gât şi răguşeală; înroşirea şi umflarea amigdalelor; tuse uscată, supărătoare sau, dimpotrivă, productivă”, se arată pe pagina de internet totuldespremame.ro.

Citit 3304 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2016 23:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.