Laura Avram (CNVA), menţiune la olimpiada de ştiinţe

Laura Avram (CNVA), menţiune la olimpiada de ştiinţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cele mai grele concursuri pentru elevi este Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori, care a ajuns anul acesta la a IV-a ediţie şi s-a desfăşurat la Iaşi, între 28 iulie - 1 august. Concurenţilor li se testează cunoştinţele teoretice şi cele practice la trei discipline de studiu: biologie, chimie şi fizică.

„În fiecare an se schimbă modul de organizare a probelor. Niciodată nu ştim la ce să ne aşteptăm. Experimentele care se cer elevilor nu sunt conţinute în manual, deci nu se prea fac la clasă, mai ales că laboratoarele din şcoli sunt dotate aşa cum ştim.  De exemplu, anul acesta, la biologie, la proba practică s-a dat ceva legat de depistarea grupelor de sânge. Teste pe care noi în şcoală nu avem cum să le facem, deoarece serurile hemo-test sunt foarte scumpe şi nu se găsesc decât la spitale”.

„Chiar şi organizatorii olimpiadei de anul acesta ne-au spus că au cerut de la toate spitalele cele necesare pentru ca să poată susţine proba toţi concurenţii. În plus, la teorie s-au dat nişte probleme de genetică ce nu erau în programă, nici măcar în culegerile speciale pentru olimpiada de ştiinţe n-au apărut. Aşa că e dificil pentru un elev să obţină un premiu sau o menţiune la această olimpiadă”.

„Majoritatea sunt premianţi la fazele naţionale la chimie, biologie sau fizică. Iată că Laura a reuşit să obţină anul acesta menţiune (prima distincţie pentru Galaţi la acest concurs), iar meritul ei este foarte mare”, ne spune profesoara de biologie care a pregătit-o şi a însoţit-o pe Laura la Iaşi, Liliana Murariu.

Olimpică la franceză cu menţiune la ştiinţe

E adevărat că Laura are şi rezultate bune la o olimpiadă naţională, la franceză. Pare puţin ciudat ca un copil cu înclinaţii spre filologie să se fi descurcat mai mult decât onorabil la o olimpiadă de ştiinţe.

„Îmi plac şi ştiinţele umaniste şi cele exacte şi nu mă pot decide pe ce cale să apuc. Din această cauză mi-ar plăcea să obţin o bursă la o universitate din America, pentru că acolo pot urma două specializări diferite, una de biochimie şi una pe literatură”, ne spune ambiţioasa tânără, care crede că merite deosebite pentru distincţia pe care a obţinut-o o au profesorii de la clasă, Liliana Murariu, Ruxandra Şerban şi Mihai Vasiliu.

Laura ne-a mai povestit că organizarea ieşenilor a fost ireproşabilă şi că oraşul a impresionat-o enorm: „Am fost cazaţi la internatul Colegiului Naţional «Negruzzi» care are camere cu două paturi şi baie proprie. Nici nu ne-a ajuns timpul să vizităm tot ce se putea în Iaşi, atât de multe locuri interesante sunt”.

Nu ne rămâne decât s-o felicităm din toată inima şi să-i urăm ca distincţiile de anul acesta să fie doar un bun început.

Citit 3413 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.