Controale ale AJPIS | Sute de beneficiari de ajutoare sociale trebuie să dea banii înapoi

Controale ale AJPIS | Sute de beneficiari de ajutoare sociale trebuie să dea banii înapoi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi a desfăşurat, pe parcursul anului tecut, controale de verificarea legalităţii şi stabilirii plăţii de beneficii sociale, inclusiv a modului de utilizare a subvenţiilor acordate asociaţiilor şi fundaţiilor care oferă servicii sociale.

În cadrul controalelor s-a pus un accent deosebit pe verificarea eligibilităţii beneficiarilor şi acordarea beneficiilor sociale cu respectarea legislaţiei specifice.
Astfel, în cazul venitului minim garantat, au fost dispuse opt măsuri de remediere, iar pentru Autoritatea pentru Supraveghere Financiară au fost dispuse patru măsuri de remediere. În ceea ce priveşte controlul privind stabilirea şi acordarea alocaţiei de plasament, au fost dispuse 27 de măsuri, iar pentru şase beneficiari s-au emis decizii de debit, în valoare de 70.288 de lei. Trebuie menţionat faptul că activitatea de verificare a modului de acordare a beneficiilor sociale a constat şi în intersectarea bazelor de date ale AJPIS cu cele ale altor instituţii (ANAF, CJP, DGASPC, etc).
În urma controalelor pentru beneficiarii de indemnizaţie de creştere a copilului, s-au emis 98 de decizii de debit, în valoare de 76.721 de lei. În ceea ce-i priveşte pe cei care primesc stimulent de inserţie, AJPIS a emis 65 de decizii, în valoare de 116.087 de lei. Dacă vorbim despre beneficiari ai venitului minim garantat, au fost emise 200 de decizii de debit, în valoare de 85.233 de lei.
"Erorile au apărut, în primul rând, pentru că nu există comunicare între instituţii şi oameni. În plus, de foarte multe ori, persoanele nu se supără deloc dacă primesc nişte bani în plus fără să muncească. De exemplu, în ceea ce priveşte stimulentul de inserţie, de foarte multe ori, părintele care beneficiază de acest serviciu nu a declarat că nu mai are un loc de muncă şi a primit în continuare suma de bani. Ceea ce ei nu ştiu e că ar putea să-şi depună actele pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Am întâlnit multe cazuri de acest gen. Din păcate, acum, datoria acestora este să înapoieze toţi banii", ne-a declarat Olimpia Ralea, şeful Serviciului Inspecţie Socială.
În total, prin activitatea inspectorilor sociali au fost identificaţi în total 381 de beneficiari (1,49 la sută din numărul total) care au încasat sume necuvenite, în valoare de 349.984 lei (0,34 la sută din total). Trebuie menţionat că în 2016 numărul beneficiarilor a scăzut la jumătate faţă de anul anterior.        

Citit 8459 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2017 12:13

3 comentarii

 • postat de Florea Gabriel
  Sâmbătă, 04 Februarie 2017 06:05
  82.137.12.***
  Poate treceti si pe la cei care au obtinut certificate de handicap si alte ajutoare in defavoarea celor intradevar cu probleme.Gata cu furatul vin tinerii din urma trebuie sa se schimbe ceva ca nu mai merge!
  0
  3
  Raportează
 • postat de DRACnea
  Vineri, 03 Februarie 2017 17:02
  95.77.196.***
  Daca nu furi cu miliardele nu te iarta ordonantele de gratiere ale pesede !
  2
  7
  Raportează
 • postat de ELLA
  Vineri, 03 Februarie 2017 12:29
  89.137.136.***
  Vedeti si pe cei ce iau bani pentru ingrijirea unui batrin din casa si care ii tin pe acestia flaminzi si in mizerie.In schimb ridica de la stat acesti indivizi sume imense.Chiar nimeni nu trebuie sa controleze aceste cazuri?
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.