Modernizare cu SURPRIZE pe strada Traian. Casele se CRAPĂ, iar căile de acces se SURPĂ din cauza lucrărilor | FOTO
Foto: Foto ”Viața liberă”, Teodora Miron

Modernizare cu SURPRIZE pe strada Traian. Casele se CRAPĂ, iar căile de acces se SURPĂ din cauza lucrărilor | FOTO
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Mai multe imobile au fost afectate, susţin oamenii, în urma lucrărilor de compactare de pe strada Traian, aflată în lucru. Şase imobile, toate locuite de chiriaşi ai primăriei, şi patru spaţii comerciale au fost grav afectate.

Tencuiala de pe pereţi a început să cadă, crăpăturile nu mai contenesc să apară, iar oamenii se plâng că totul este din cauza lucrărilor efectuate în zonă. „A fost cutremur şi mi-a apărut o fisură mică la uşă. De când lucrează ei la stradă şi bat pietrişul cu utilajele mi-a căzut tencuiala de pe perete. Am chituit şi soba, iar iniţial am spus că nu am lucrat eu bine, dar e toată crăpată de la tasare. De când au început ei lucrările, avem cutremur constant în casă”, ni s-a plâns Mihai Caramoci, unul dintre cei care locuiesc în imobilele afectate.

Oamenilor le este frică să mai doarmă în case şi susţin că imobilele se vor dărma, dacă lucrările vor continua.

Groapa apărută în drum

Mai grav este faptul că, pe o alee pietonală, aflată între două imobile, a apărut o surpare de doi metri lăţime şi cinci metri lungime. „Ne este frică să trecem pe aici, pentru că se poate surpa cu noi. Este groaznic ceea ce se întâmplă. Au lărgit strada, dar au făcut mai mult rău. Când au început să pună pietrişul şi să îl taseze (n.r. compacteze) am ieşit la muncitori şi le-am explicat că îmi dărâmă casa. Nu le-a păsat şi m-au trimis să fac reclamaţie la Primărie. Acolo nu te bagă nimeni în seamă. Suntem chiriaşi, plătim o grămadă de bani, dar nu fac nimic. O casă se duce spre stradă, iar cealaltă vine peste ea”, ne-a explicat un alt chiriaş, Gabriel Nemţeanu.

Surparea apărută pe calea de acces a afectat şi imobilul în care se află, de aproximativ 15 ani, magazinul Muzica. Proprietarul imobilului a încercat să consolideze pereţii, dar fără succes. „Mă voi muta de aici, în altă parte, cu chirie. Am să cer daune de la Primărie şi plata chiriei pentru spaţiul în care ne vom muta pe toată perioada în care nu vom putea funcţiona aici. Se surpă magazinul şi nu îmi pot pune angajata în pericol”, ne-a explicat Petre Vasile, proprietarul magazinului.

Alt imobil, aceeaşi problemă

Câţiva metri mai încolo, pe aceeaşi parte a străzii, un alt magazin este în pericol. Este vorba despre magazinul de încălţăminte Grisports. Cele două angajate se tem să mai vină la serviciu şi spun că, cel mai probabil, îşi vor muta locaţia în altă zonă, mai sigură. Decizia de mutare a celor două magazine le va afecta însă activitatea pentru că, explică oamenii, le va fi greu să îşi înveţe clienţii cu o altă locaţie.

Petre Vasile ne-a mărturisit că a vrut să îşi mute magazinul doar câţiva metri, într-un alt imobil, situat pe colţul străzii. Din păcate însă nu a avut succes, pentru că cel care avusese închiriat spaţiul a decis să se mute din cauza crăpăturilor apărute în pereţi.

Expertiza va face lumină

Situaţia este destul de gravă în zonă. „Eu am casa asigurată. Am chemat asiguratorul să vadă ce s-a întâmplat şi m-au întrebat dacă vreau să îmi dea bani pentru reparaţii. Le-am explicat că nu are rost să mai repar ceva aici. Dacă lucrările vor continua, tot colţul acesta se va dărma. Când se va lărgi strada, aceste crăpături şi surpări se vor adânci”, ne-a declarat Florin Dobre, un alt proprietar de imobil.

Primăria Galaţi a luat la cunoştinţă de situaţia de pe strada Traian şi a dispus verificări. „O echipă va merge în teren pentru verificări. Se va face şi o expertiză care să stabilească cauzele care au stat la baza acestor surpări, iar în funcţie de rezultatul acesteia, se vor lua măsurile care se impun. Dacă situaţia este urgentă, chiriaşii primăriei vor fi relocaţi”, ne-a declarat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Aşadar, o nouă expertiză, alţi bani cheltuiţi. În tot acest timp, oamenii sunt nevoiţi să stea cu frica în sân că, oricând, le poate cădea o bucată de tencuială în cap sau, şi mai rău, că li se surpă pământul de sub picioare. (T.M.)

Cât ne-a costat până acum lărgirea străzii Traian

Lărgirea la patru benzi a carosabilului arterei Traian, pe tronsonul strada Tecuci – strada Brăilei, ar trebui să fie gata peste doar câteva săptămâni, mai exact pe 12 martie 2017. Cel puţin aşa ne răspundea Primăria municipiului Galaţi la solicitarea noastră de informaţii, în luna ianuarie a acestui an. Până în acest moment, administraţia locală a plătit, nu glumă, pentru această investiţie.

Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Nu mai puţin de 548.890 de lei de la bugetul local s-au plătit pentru demolarea celor 21 de construcţii, aflate în porţiunea cuprinsă între străzile Tecuci (Piaţa Centrală) şi Brăilei, contract atribuit direct, fără licitaţie, firmei Dascon Global Construct SRL. Trebuie puse la socoteală şi sumele aferente despăgubirilor acordate proprietarilor imobilelor demolate - 4.706.415 de lei.

Lucrările efective de lărgire a străzii, în valoare de 3.715.405 de lei, au început pe 12 septembrie 2016, fiind executate de Asocierea Citadina SA - Vega '93 SRL, care a câştigat licitaţia pentru acest contract. Conform Primăriei, până pe 31 decembrie 2016 fusese executat 26 la sută din lucrare, suma plătită fiind de 964.966 de lei.

Costuri suplimentare pe care le plătim

Din păcate, factura pentru lărgirea străzii Traian creşte! Primăria va mai plăti 379.119 de lei Trans P.E.C. SA, care tocmai a câştigat licitaţia pentru lucrările de completare a reţelei electrice (iluminat public, echipamente tehnologice şi fibră optică) pe zona unde carosabilul va fi lărgit. Totodată, administraţia locală aşteaptă ofertele pentru prelungire branşamente pe strada Traian nr. 34, 26, 28 şi 10, contract estimat la 20.000 de lei. (A.M.)

CITEȘTE ȘI: În loc de stradă poate ne iese... tunel!

Citit 8765 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2017 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.