Şcoală, frig şi ceai

Şcoală, frig şi ceai
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Situaţia nu poate fi îmbunătăţită decât de încălzirea vremii, lucru ce nu se va întâmpla prea curând *

Dacă la unele instituţii afectate de frig se rezolvaseră în cursul zilei de ieri problemele cu încălzirea, la altele situaţia a rămas neschimbată.

După ce au tremurat bine la începutul săptămânii, din cauza unei defecţiuni la instalaţia termică, elevii de la „Asachi” şi de la „Moţoc” au avut ieri parte de o atmosferă caldă, numai bună pentru învăţat.

„Sunt probleme la centrala termică, încă de la început, pentru că lucrările nu au fost finalizate cum trebuie. Firma a executat lucrările din fonduri proprii în proporţie de 95 la sută, dar primăria nu a decontat nici un leu”, ne spune directorul de la „Asachi”, Adrian Diacănu.

Acesta susţine însă că a primit ajutorul lucrătorilor de la APATERM şi a remediat defecţiunea. Astfel centrala care alimentează Grupurile Şcolare „Asachi” şi „Moţoc” şi o grădiniţă a funcţionat la parametri normali.

„Nu se poate face nimic acum”

La Colegiul Naţional „C. Negri” (Pedagogic), directoarea Ileana Şelaru ne-a întâmpinat supărată:

„De când au scăzut temperaturile cu mult sub zero, la noi se tremură sistematic. Partea proastă e că nici nu se poate face nimic ca să eficientizăm alimentarea  cu energie termică”.

„Suntem racordaţi la o centrală a cartierului şi randamentul e prost, pentru că există pierderi care nu pot fi remediate. La noi instalaţia este în bună funcţionare, dar agentul termic este insuficient, iar sălile sunt foarte mari”.

„Mai avem şi internatul, unde elevii stau toată ziua, săracii. Sunt disperată că nu pot face nimic în miez de iarnă”.

„Nu au mai fost aşa geruri de ani de zile, iar noi nu am prevăzut că se va întâmpla aşa ceva. Până acum n-am avut niciodată probleme cu căldura, dar iată că anul acesta ne-a depăşit situaţia”, ne-a declarat directoarea, necăjită.

Aceasta susţine că a făcut tot posibilul ca elevilor să le fie cât mai bine: s-a redus programul, iar elevii de clasele I-IV vin la şcoală mai târziu, de la ora 9.00. 

În plus, nu lipseşte ceaiul cald de la nicio clasă şi se distribuie cu generozitate şi elevilor din internat. Într-adevăr, caloriferele erau călduţe, departe să poată face faţă sălilor înalte din clădirea unde funcţionează prestigioasa instituţie de învăţământ.

Cel mai rău se simte însă frigul pe coridoarele lungi şi înalte din incintă. Aici diferenţa e foarte mică faţă de temperatura de afară.  

„Ne trebuie o centrală proprie”

Cert este că o asemenea unitate de învăţământ care funcţionează într-o clădire de patrimoniu şi are mai multe anexe – cantină şi internat, ar avea nevoie de o centrală proprie.

„Nici nu vă puteţi închipui cât mă afectează faptul că nu pot face nimic acum. Dar măcar pentru anii următori vom încerca să remediem situaţia şi voi începe să fac solicitări pentru o centrală proprie”.

„Dotaţi cu aşa ceva, nu vom mai sta la cheremul frigului şi al agentului termic distribuit la comun”.

„Dacă nu vom primi finanţare pentru centrala proprie, voi solicita îmbunătăţiri la punctul termic la care suntem racordaţi. Lucrurile nu pot rămâne aşa, e vorba de peste 1.000 de elevi”, spune, categorică, directoarea.

Cam cu aceeaşi situaţie se confruntă şi Liceul cu Program Sportiv, unde se tremură tot din cauza ineficienţei reţelei de distribuţie a agentului termic.

„Şi aici am recomandat reducerea programului de lucru. Deocamdată nu se pune problema să întrerupem cursurile”, ne-a declarat inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu.

Citit 1048 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.