Cercetători gălăţeni, în Statele Unite

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cadrele didactice universitare gălăţene au trecut Atlanticul. Conf. dr. ing. Aura Darabă, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos”, a ajuns la al doilea stagiu de pregătire şi cercetare la Iowa State University.

„În perioada februarie-martie 2008 şi aprilie-iulie 2009, la invitaţia părţii americane, m-am deplasat la Iowa State University, unde am avut ocazia să continui colaborarea cu colegii de la College of Agriculture and Animal Sciences, desfăşurând activităţi de cercetare, finalizate prin publicarea de lucrări, cât şi activităţi didactice, în calitate de mentor. Totodată, vizita din 2009 mi-a permis să iniţiez, împreună cu colegii americani, noi forme de parteneriat între facultăţile noastre, care s-au concretizat, în baza finanţării primite de la companii americane, în realizarea unui website comun”, ne-a explicat conf. dr. Aura Darabă.

Potrivit informaţiilor pe care ni le-a furnizat, proiectul îşi propune ca, prin utilizarea tehnologiei internet, să stimuleze, pe termen lung, dialogul şi colaborarea dintre cele două părţi şi să pună la dispoziţia părţilor informaţii care să permită identificarea punctelor comune de interes profesional. Costurile deplasărilor, cât şi ale celor privind desfăşurarea activităţilor au fost suportate integral de partea americană.

Colaborarea cu americanii are rădăcini mai vechi. „Relaţia cu universităţi din SUA a debutat în anul 2006, când am câştigat o bursă de specializare la University of Kentucky, finanţată prin programul internaţional pentru agricultură „Norman Borlaug”, promovat de agenţiile guvernamentale USDA şi USAID. În 2007, am iniţiat colaborarea cu Iowa State University, care s-a concretizat prin desfăşurarea mai multor acţiuni cu obiective majore în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi”, a mai spus conf. dr. Aura Darabă.

Printre acestea se numără organizarea conferinţei pe tema „Ambalarea Produselor Alimentare şi Siguranţa Alimentară. Tehnici moderne de Ambalare”, avându-l ca invitat pe profesorul Clair Hicks de la University of Kentucky, sau workshopul „Food Safety Education and Training for Future Professionals in Hospitality and Tourism Industries” cu participarea unui profesor de la Iowa State University.

„Stabilirea acestor legături completează cunoaşterea pe plan internaţional a preocupărilor profesorilor şi studenţilor centrului universitar gălăţean, al cărui prestigu se confirmă prin cele mai vechi tradiţii din România în formarea inginerilor specialişti în industria alimentară”, consideră Aura Darabă.

Cine este conf. dr. Aura Darabă

- Aactivează în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos”.

- Este membru al asociaţiilor profesionale: „Institute of Food Technologists” (SUA), „Balkan Environmental Association (Grecia), Asociaţia Generală a Inginerilor din România.

- Este recenzor oficial al revistei internaţionale „Meat Science”, SUA.

- Activitatea profesională este reflectată în 40 de articole publicate în ţară şi străinătate, 14 comunicări ştiinţifice şi şase cărţi, ca unic autor sau în colaborare.

- În perioada 2005-2006 a finalizat, ca director, activităţi de cercetare prin contract la Universitatea Aristotle din Salonic, Grecia, finanţate de guvernul elen printr-o bursă.

Citit 722 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.