Proba scrisă la română, mumă şi ciumă

Proba scrisă la română, mumă şi ciumă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Candidaţii din seriile anterioare au fost nevoiţi să scrie despre modernism ca aplicaţie la o poezie de Blaga * Cei care au primit subiecte tip 2008 au fost mai norocoşi * Şapte eliminaţi *

Subiecte grele, joi, la limba şi literatura  română proba scrisă, pentru absolvenţii promoţiilor de până în 2007, care au primit cerinţe diferite faţă de promoţiile 2008 şi 2009.

„Pentru subiectele de tip 2007 se va obţine destul de greu nota 5.00. Absolvenţii din anii anteriori  au avut de scris un eseu despre modernismul ca aplicaţie la o poezie la alegere din opera lui Blaga. Este greu pentru nişte oameni care nu au mai avut de mulţi ani legătură cu şcoala să scrie despre modernism. Noroc că la primul subiect au de parcurs nişte cerinţe relativ uşoare pe un text de Slavici «Budulea Taichii», iar la punctul doi au de alcătuit o scrisoare. Aşa pot obţine cinci, dar note mari nici într-un caz nu vor fi”, spune purtătoarea de cuvânt de la ISJ, Nicoleta Crânganu, inspector de specialitate la limba şi literatura română.   

Cei din 2008 şi 2009 au avut nişte cerinţe de aplicat pe o poezie de  Minulescu, de scris un eseu despre libertate, pornind de la un citat suport şi de caracterizat un personaj dintr-un roman psihologic din perioada interbelică.

„Cred că aceştia din urmă vor lua note frumoase, mai ales că subiectul al III-lea este aproape asemănător cu cel primit în prima sesiune, dar mai simplificat. În mod normal, nu ar trebui să aibă probleme în a obţine notă de trecere”, mai spune inspectoarea de specialitate.

Bacalaureatul trece, frauda rămâne

În ciuda avertismentelor celor de la ISJ şi a numărului mare de eliminaţi din prima sesiune, s-au găsit şi acum clienţi care au încercat să „fenteze” examenul, dar au fost prinşi cu mâţa în sac.

Dacă în vară la aproximativ 6000 participanţi au fost eliminaţi 16 candidaţi încă din prima zi, acum la numai  1188 de  înscrişi la proba scrisă la română s-au înregistrat şapte astfel de „victime”, ceea ce înseamnă că vorbim de un procent mult mai mare al eliminaţilor în a doua sesiune. Şi abia a fost prima probă! 

Deşi nici de data aceasta nu s-au dat publicităţii centrele de unde au fot prinşi elevii care au încercat să fraudeze bacalaureatul, am aflat totuşi că toţi cei şapte au fost de la numai două dintre cele şase centre de examen. Să înţelegem că la celelalte patru centre preşedinţii au avut parte numai  de elevi model?

Până la începutul săptămânii viitoare, candidaţii gălăţeni la bacalaureatul de toamnă vor lua o mică pauză. Luni, 24 august, urmează proba obligatorie a profilului - matematica şi istoria sau geografia la alegere.

Pe 25 august, proba la disciplina de specialitate, iar pe 26 cea la o disciplină la alegere din profilul opus.

Citit 844 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.