Drepturile tatălui după naşterea copilului

Drepturile tatălui după naşterea copilului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă toată lumea ştie că mamele au dreptul la un concediu de maternitate înainte şi după naştere, puţini bărbaţi ştiu că şi taţii pot obţine timp liber pentru a participa la îngrijirea nou-născutului şi pentru a fi alături de proaspăta mămică. 

Conform prevederilor Legii nr. 210 din 31 decembrie 1999, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare. Concediul paternal este plătit, dacă tatăl este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Cele cinci zile libere se acordă oricând în primele opt săptămâni de la naşterea copilului. Dacă mama copilului decedează în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă. În acest timp, acesta primeşte şi o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia, la alegerea sa.

Majorarea cu zece zile a concediului paternal

În cazul în care tatăl a urmat un curs de puericultură şi a obţinut un atestat la absolvirea acestuia, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare, astfel încât tatăl poate beneficia de un total de 15 zile lucrătoare de concediu paternal.

Dreptul la majorarea duratei concediului paternal la absolvirea cursului de puericultură se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului. 

Cursul de puericultură

Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic şi în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut. În urma verificării noţiunilor dobândite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

În cazul în care tatăl are studii de specialitate medic sau asistent medical, nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obţinerea atestatului.

Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însuşirea noţiunilor şi cuprinde, împreuna cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura şi parafa medicului.

Citit 22055 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2017 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.