Din toamnă, gimnaziul va avea 5 ani

Din toamnă, gimnaziul va avea 5 ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevii care intră în clasa a V-a vor da admitere la liceu abia după terminarea clasei a IX-a * Ei vor avea de susţinut câte o evaluare la finalul claselor a VI-a şi a IX-a * Admiterea va fi organizată de către unităţile liceale *

Conform Legii Educaţiei, elevii care intră în această toamnă în clasa a V-a vor sta în băncile gimnaziale 5 ani şi nu 4, cum a fost până acum. Ei vor putea să se înscrie la liceu sau la şcoală profesională abia din clasa a X-a. Dar până atunci vor avea de susţinut două evaluări naţionale.

Două probe la evaluarea de după clasa a VI-a

Una dintre evaluări se va desfăşura la finele clasei a VI-a, când elevii vor susţine două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare (limba română şi limba modernă I) şi matematică şi ştiinţe.

Rezultatele evaluării se vor trece în portofoliul elevului şi vor fi utilizate în „elaborarea planurilor individualizate ale elevilor pentru preorientarea către un anumit tip de liceu”, se arată în Legea Educaţiei.

„Bacalaureat” după clasa a IX-a

Elevii claselor a IX-a vor susţine o altă evaluare naţională obligatorie. De data aceasta, examenul va avea amploarea unui „bacalaureat”, constând în 5 probe (6 pentru cei care studiază în limba maternă): 3 probe scrise la sfârşitul gimnaziului (limba şi literatura română, matematică şi ştiinţe şi o limbă străină) şi 2 orale sau practice în timpul anului şcolar - utilizarea calculatorului şi evaluarea competenţelor civice şi sociale. Şi aceste rezultate vor fi înscrise în portofoliile elevilor.

Admitere organizată de licee

Conform Legii 1/2011, ministerul va asigura la licee şi şcoli profesionale un număr de locuri cel puţin egal cu cel al absolvenţilor de clasa a IX-a. În cazul în care numărul candidaţilor la un anumit liceu nu depăşeşte numărul de locuri, admiterea se va face în baza portofoliului.

Liceele care vor avea un număr de candidaţi mai mare decât al locurilor alocate vor putea să stabilească propriile criterii de admitere, care vor conta în proporţie de 30 la sută, restul de 70 la sută fiind reprezentat de portofoliul educaţional, media de absolvire a învăţământului obligatoriu şi notele obţinute la evaluare.

Probele suplimentare vor fi susţinute la maxim două discipline, unităţile liceale având obligaţia să anunţe din timp care sunt acestea, programa şi modul în care va utiliza portofoliul educaţional, se mai arată în lege.

Rămâne de văzut cum se va elabora acest portofoliu educaţional, ce va conţine el exact, dar şi cum va rezolva MECTS problema spaţiilor la şcolile generale, întrucât acestea se vor „îmbogăţi” cu două clase în plus, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a, în condiţiile în care în unele unităţi se învaţă încă în trei schimburi.

Citit 1346 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.