Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
2 comentarii

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi organizează în mod constant acţiuni de verificare pentru depistarea angajatorilor din judeţul Galaţi care folosesc munca „la negru”. În ciuda avertismentelor şi amenzilor date cu ocazia fiecărei astfel de campanii, unele firme continuă această practică.

Doar în primele şapte luni ale anului în curs, inspectorii gălăţeni de muncă au găsit 87 de persoane muncind „la negru”, faţă de 75 de persoane identificate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit legii, în luna mai, ITM Galaţi a făcut o plângere penală împotriva unui angajator din municipiul Galaţi care avea nu mai puţin de 11 angajaţi fără forme legale de lucru. Valoarea totală a amenzilor date pentru munca „la negru”, în primele şapte luni din 2017, a fost de 760.000 de lei.

„În primele şapte luni ale acestui an, 16 inspectori de muncă ai ITM Galaţi au efectuat 1.285 de controale pentru a depista posibilele situaţii de folosire a muncii „la negru”, cu 154 mai multe faţă de cele efectuate în primele şapte luni din 2016”, a declarat inspectorul-şef Viorel Dumitru, din cadrul ITM Galaţi.

Tot comparativ cu primele şapte luni ale anului 2016, în perioada ianuarie-iulie a.c. a crescut şi numărul petiţiilor depuse la ITM Galaţi. Astfel, anul acesta au fost depuse 472 de petiţii, în 39 dintre ele fiind reclamată munca fără forme legale. Anul trecut, în acelaşi interval de timp, fuseseră depuse 550 de petiţii, dintre care 21 privind munca „la negru”. 

„Din cele 39 de sesizări înregistrate în perioada de referinţă din 2017, prin efectuarea verificărilor, au fost depistate 14 persoane fără forme legale de angajare, în comparaţie cu anul 2016 când, raportat la aceeaşi perioadă, au fost depistate patru persoane fără forme legale de angajare”, a adăugat inspectorul-şef Viorel Dumitru.

Domeniile de activitate în care au fost sesizate cazuri de muncă nelegală au fost: pază şi protecţie, construcţii, alimentaţie publică, comerţ, asociaţii de proprietari, fabricare mobilă, creştere animale etc.

Cum depui o plângere la ITM

Orice salariat care consideră că angajatorul nu a respectat prevederile contractului individual de muncă/ contractului colectiv de muncă, se poate adresa în scris către ITM Galaţi: de la intrare ia un formular pe care îşi scrie nemulţumirea, îl lasă la secretariat, primeşte un număr de înregistrare şi aşteaptă răspunsul acasă.

De asemenea, gălăţenii mai pot face petiţii şi online, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu condiţia să-şi precizeze clar CNP-ul, dar şi numele şi adresa poştală a firmei pentru care fac reclamaţie.

Persoanele care nu vor să fie văzute de cei din jur pot pune sesizarea direct în cutia poştală „Reclamaţii către ITM”.

Citit 3342 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 18:31

2 comentarii

 • postat de PENSIONARU MELITAR Joi, 24 August 2017 05:09 Link la comentariu
  1
  2

  DE CE SUNTETI RASISTI ? CE DACA SE MUNCESTE LA NEGRU, NU LA ALB ? BUNE CA MAI AVEM NEGRI IN TARA CA ROMANII AU FUGIT CAM TOTI, PRECUM SIRIENII. SI ASA PENSIILE SUNT SPECIALE, LE DA PESEDE DE LA BUGETUL DE STAT, NU DUPA CONTRIBUTIE.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 23 August 2017 10:41 Link la comentariu
  0
  11

  Dupa legile proaste pe care le-a dat statul mafiot in care si-a ales ciosvarta ce ma mare in detrimentul societatilor private, implicit a angajatilor, a fost si este de asteptat o asemenea atitudine!

  Ca sa nu mai vorbim ca aceasta fofilare de a da statului cat mai putin, nu este de acum, legile nou infiintate in domeniu, indarjesc si ma mult la nesupunere fiscala.

  Procedand la controale inopinate, amenzi, acum destul de piperate, statul risca sa destabilizeze piata muncii in sectorul privat, multe firme isi vor suspenda activitatile si va duce la cresterea somajului!

  Iata una din perspectivele cresterii nivelului de trai al popoulatie, promovat de Dragnea,
  cu incompetentii lui de partid numiti ministri, tip Olgute.

  Cresterea economica clamata ca succes a politicii PSD-iste, este un fals, daca nu se regaseste si in indestularea romanilor, atat timp cat aceasta deriva numai din consum al produselor straine vandute prin marketuri si depozite unde evaziunea fiscala este la maximum, daca nu se bazeaza pe investitii si crearea locurilor de munca!

  Iar banii obtinuti din acest comert steril, sunt scosi din tara, Romaniei rananand ce li se strecoara mafiotilor printre degete.

  Asa guvernare au romanii cu Dragnea si trotinel Tariceanu, care si- a inceput deja campania electorala la presedintie, umbland prin tara si prostind lumea, ca da, este adevarat, tara-i plina de dobitocime, si el stie asta.

  Oricum, ne asteapta zile grele daca nu o sa ne trezim la realitate!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.