Atenţie cine vă acordă consultanţă despre pensii!

Atenţie cine vă acordă consultanţă despre pensii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Atât de încurcate sunt căile hăţişului birocratic românesc, încât s-au înfiinţat chiar asociaţii care să-i ajute pe oameni, gratuit, să se descurce mai bine în relaţia cu Casa de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate, AJOFM, Inspectoratul Teritorial de Muncă ş.a.. Până aici, n-ar fi nicio problemă. Problemele apar numai după ce o asemenea entitate îşi face reclamă prin târg folosindu-se de informaţii controversate.

Joi, de la Casa Judeţeană de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale, am aflat nişte informaţii care ne pun pe gânduri. Directorul coordonator al CJAS, Neculai Zburlea (foto), ne-a declarat că a discutat, la sediul instituţiei, cu câţiva cetăţeni care veniseră, înarmaţi cu nişte fluturaşi, să solicite consultanţă privind pensiile.

„Noi consultanţă oricum acordăm, evident, gratuit, intră în atribuţiile noastre. Dar nimeni din instituţia noastră nu face consultanţă gratuită în afara sediului!”, ne-a declarat dl Zburlea.

Fluturaşii cu pricina anunţă potenţialii beneficiari că „Agenţia pentru monitorizarea administraţiei publice, împreună cu un grup de voluntari, acordă consultanţă gratuită către cetăţenii din municipiul Galaţi, în următoarele domenii: - probleme de pensii – jurist în cadrul Casei de Pensii; - probleme de asigurări de sănătate – jurist CASS Galaţi; - probleme specifice consiliului local – consilier local; probleme notariale – notar public; probleme legate de inspectoratul teritorial de muncă – jurist ITM Galaţi; probleme legate de şomaj – jurist AJOFM Galaţi”.

Sunt trecute patru numere de telefon, iar programările se fac, potrivit anunţului, în fiecare zi, între anumite ore.

Directorul CJPAS Galaţi s-a arătat extrem de uimit de formularea „jurist în cadrul Casei de Pensii”, conţinută în fluturaş. „Instituţia noastră nu a desemnat niciun funcţionar, cu pregătire juridică, care să asigure acordarea de consultanţă pe probleme de pensii în cadrul unor organizaţii locale, informarea primită de cetăţenii municipiului Galaţi nefiind asumată de către CJP Galaţi”, se afirmă într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Mai mult, potrivit Codului de conduită a funcţionarilor publici, dacă nu sunt desemnaţi să facă asta de către conducerea instituţiilor unde lucrează, funcţionarii publici au obligaţia de a face cunoscut faptul că opinia exprimată de ei nu reprezintă punctul de vedere oficial al instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea.

Cu alte cuvinte, aveţi grijă de la cine luaţi consultaţii, că s-ar putea ca, atunci când vă adresaţi cu soluţiile oferite de consultanţii de ocazie instituţiilor unde aveţi treabă, să aveţi surprize.

Până una alta, cum nouă informaţia ne-a parvenit târziu, n-am reuşit să aflăm dacă şi în cazul celorlalte instituţii menţionate în fluturaş răspunsul ar fi fost acelaşi cu cel al CJPAS. Şi nici la telefoanele Asociaţiei pentru monitorizarea administraţiei publice nu ne-a răspuns nimeni. Dar promitem că vom persevera. Cine ştie ce surprize ne aşteaptă.

Citit 3745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.