Cu ce vom umple cămările?

Cu ce vom umple cămările?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrebare: „Who’s who în lumea legumelor numai bune de pus la conservă?”. Sigur că vreme de căutat, de ales şi de cumpărat mai e din belşug, dar bine ar fi să ne arătăm prevăzători, ca să nu ne prindă toamna gri cu cămările goale.

Să alegem oare ardeii kapia încă verzi, dar cu tendinţe de înroşire, al căror preţ porneşte de la 2,5 lei, pe tarabele de zarzavaturi din Piaţa Centrală? Am putea să o facem, deşi cu puţină răbdare găsim şi kapia mari şi frumoşi, roşii de la codiţă până la vârf, la 4 lei kilogramul.

Gogoşarii fac 2,5 lei pentru un kilogram, în vreme ce ardeii graşi, mai mari sau mai mici, vă costa 1,5 sau 2 lei. Cum şi morcovul poate fi pus la murat, merită să spunem că un kilogram - curăţat sau nu - costă între 1 şi 1,5 lei.

De bulion parcă n-ar fi rost, încă. Nu de alta, dar roşiile frumoase şi încă tari de Fârţăneşti sau de Negrileşti, la 2 şi respectiv 2,5 lei kilogramul, ar merge mai degrabă în salată decât în maşina de tocat şi în oală.

Castraveţi care şi-ar găsi loc în borcane de orice dimensiuni puteţi cumpăra la 1 sau 1,5 lei. Ardeii iuţi, tot de strecurat în borcane sau în sticle de plastic!), costă 5 lei kilogramul. Sunt şi gata muraţi – 5 lei o sticlă de 500 de ml, plină.

Varza – strict orientativ, nu e chiar timpul de umplut butoaiele – costă 1,5 lei kilogramul, iar sfecla roşie - 2 sau 2,5 lei. Vinete de zacuscă se găsesc cu 1,5 sau 1,2 lei, preţ similar celui al cepei.    

Pentru gem, găsiţi prune la 3 lei kilogramul. S-au dus, deci, vremurile în care şi 2 lei era un preţ care îi lăsa clientului loc de cârcoteală. Dacă vă trage inima, puteţi face gem şi din mere de 2 până la 3 lei kilogramul. 

Dulceaţa de pere – o delicatesă dacă e bine făcută -  ar putea să vă coste ceva, având în vedere că preţul acestor fructe n-a scăzut încă  sub 4 lei.

Strugurii româneşti, de asemenea materie primă  de dulceaţă, dacă sunt bine copţi, au scăzut până la 1,5 lei kilogramul, dar se mai găsesc încă şi la 2, la 3 sau la 4 lei. Alternativa – struguri din ţara lui Alexandru Macedon, la 3,98 de lei kilogramul.

Citit 794 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.