REPORTAJ în Micro 13, un cartier în care nu mai există speranţă
Foto: ”Viața liberă”, Alina Șerban

REPORTAJ în Micro 13, un cartier în care nu mai există speranţă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Despre Micro 13 s-a scris şi s-au spus multe. Fiecare vizită făcută de noi nu a făcut să reconfirme ceea ce ştiam deja şi anume că în cartierul situat la marginea oraşului Galaţi speranţele au murit de mult. Oamenii din zonă au pierdut şirul anilor de când s-a făcut ultima dată ceva prin cartierul lor. Ultima mare realizare a autorităţilor a fost inaugurarea parcului de lângă blocurile ANL şi asta s-a întâmplat prin 2007, deci acum vreo zece ani.

De atunci, în afară de asfaltat, pe ici, pe colo, şi de peticit câteva străzi, nu s-a mai făcut nimic notabil. La întâlnirea cu cititorii de joia trecută, aceştia ne-au spus supăraţi că s-au săturat să tot aştepte o schimbare. Şi-ar dori mai multe locuri de parcare, poate chiar o parcare supraetajată, pentru că loc ar fi. Unii sunt deranjaţi şi de multitudinea de câini fără stăpân, care se adună pe la containerele de gunoi şi latră noaptea.

Garajele sunt o altă problemă care le dă bătăi de cap, nu numai oamenilor din zonă, ci mai multor gălăţeni din diferite cartiere ale oraşului. Din păcate, autorităţile nu vor dărâma acele garaje care deţin autorizaţie, aşa că speranţele multora de a vedea construite parcări sau parcuri în locul lor sunt decoamdată anulate. "Pentru autorităţi există numai centrul şi strada Domnească, în rest nu le pasă de ce se întâmplă", ne-a spus unul dintre cititorii veniţi la întâlnirea cu noi.

O mare nemulţumire a multora dintre cei veniţi să vorbească cu noi e gunoiul din cartier şi persoanele care-l aruncă acolo unde au chef. "Nimeni nu face nimic. Nu se dau amenzi, fiecare aruncă gunoiul unde vrea. Nu o dată am văzut pe unul şi pe altul lăsând sacul cu gunoi chiar lângă bloc", a punctat I. A., în vârstă de 70 de ani.

Din nefericire, întregul cartier e împânzit de gunoi, de gropi în asfalt, de garaje inestetice şi de chioşcuri părăsite de cine ştie când.

Pensionarii din zonă se plâng că nu au un parc unde să se adune şi ei să stea de vorbă şi să se relaxeze. Tot ce au sunt doar două mese de şah amplasate în diferite părţi ale cartierului. De toalete publice nici nu poate fi vorba, acestea fiind inexistente în zonele periferice ale Galaţiului.

Foarte puţine spaţii verzi

În vizita noastră în Micro 13, am constatat cu suprindere că spaţiile verzi sunt foarte puţine şi extrem de neîngrijite. Un gălăţean care locuieşte în zonă, Ionică Dragomir, în vârstă de 63 de ani, ne-a spus că nu o dată a încercat să între în audienţă la primar pentru a-i povesti despre problema spaţiilor verzi din cartier, însă fără succes. Omul e nemulţumit de nepăsarea autorităţilor, dar şi de cea a oamenilor. Mulţi îşi parchează maşinile pe iarbă, fără să le pese, şi nimeni nu face nimic pentru a stopa fenomenul.

Spre exemplu, în faţa unui bloc am găsit un petec mai mare de iarbă, pe care ar fi trebuit să fie un parc, însă tot ceea ce a rămas în urmă e o bancă de metal ruginit şi o masă de lemn, ceva mai încolo. În rest, doar maşini parcate ici, colo şi un coş de gunoi singuratic. Cât despre gunoaie, parcul nu duce lipsă, acestea fiind împrăştiate destul de generos pe iarba mică şi arsă de soare.

Gălăţenii din Micro 13 sunt de părere că nu se face nimic pentru cartierul lor şi sunt supăraţi că nu au unde să iasă să se relaxeze, fără să fie nevoie să plece prea departe de casă. Copiii nu au locuri de joacă, iar bătrânii nu au spaţii unde să-şi petreacă timpul. De altfel, singurul loc cu titulatura de parc nu arată deloc bine şi se mai află şi foarte aproape de Centură, lucru care-i dă bătăi de cap oricui ar vrea să se plimbe pe-acolo.

Chioşcuri abandonate în voia sorţii

Chioşcurile părăsite par să fie ceva comun tuturor cartierelor din Galaţi. Oriunde te-ai duce, nu se poate să nu vezi aşa ceva, fie pe vreun trotuar, fie undeva între bălării, printre blocuri. Grija locuitorilor din zonele unde se află astfel de magazine e că încăperile ar putea fi folosite de către oamenii străzii pentru a se adăposti de intemperii. Din păcate, nu există o soluţie concretă, autorităţile dând din umeri ori de câte ori problema este adusă în discuţie.

Parcul de la blocurile ANL, prea zgomotos

Inaugurat acum câţiva ani buni, parcul de lângă blocurile ANL din Micro 13 a fost uitat de autorităţi. Cu toate că, atunci când noi am fost acolo, aleeile erau curate, locuitorii din zonă ne-au spus că de cele mai multe ori e mizerie cât vezi cu ochii. Iar coşurile de gunoi sunt mult prea puţine pentru mărimea parcului.

Nemulţumirea cea mai mare a gălăţenilor care locuiesc în apropiere e că seara vin adolescenţi care fac gălăgie şi mizerie şi petrec acolo ore întregi, deranjând liniştea şi urcându-se pe băncile de lemn, şi aşa şubrede.

În centrul parcului se află o fântână arteziană, care însă nu e deschisă decât în weekend. Ceva mai încolo se află şi o zonă de joacă pentru copii, care e şi ea deficitară la capitolul bănci, neexistând în jur decât două banci şi o masă de şah.

Şi acum, ca şi atunci când a fost inaugurat parcul, marea problemă o reprezintă amplasarea deficitară, acesta aflându-se chiar lângă Centura oraşului. Zgomotul infernal care se aude zi şi noapte face dintr-un loc care ar trebui să fie destinat relaxării, unul al nervilor întinşi la maximum. Locatarii de la blocurile din apropiere spun că s-au săturat de gălăgia făcută de maşini şi că li se pare inutil un parc unde nu se pot bucura de linişte.

Un domn, în vârstă de 63 de ani, a sugerat că s-ar putea construi un parc în altă zonă din cartier, departe de Centură, însă din păcate aşa ceva nu este momentan posibil. Gălăţenii care locuiesc aproape de parcul de la ANL au făcut o sesizare şi la Primărie în acest sens, însă răspunsul nu a fost cel scontat. Din păcate, nu se întrevăd planuri pentru zona Micro 13. Aşa că cei de acolo vor trebui să se mulţumească doar cu ceea ce au.

Chiar dacă parcul nu prea e îngrijit, aleeile sunt pe alocuri crăpate, băncile sunt vechi şi singura fântână arteziană funcţionează cu program, până una, alta e singurul loc de care cei din zonă se pot bucura, în ciuda gălăgiei.

Parcuri neîngrijite

În apropierea Şcolii Gimnaziale Nr. 38 "Grigore Moisil", din Micro 13, se află o mică zonă pentru copii, unde aceştia se pot juca în voie. Din păcate, locul nu e îngrijit, leagănele şi toboganele sunt vechi şi ruginite, iarba e puţină şi uscată, iar numărul băncilor nu e nici pe departe cel care ar trebui să fie. Locuitorii din zonă sunt nemulţumiţi şi de aspectul parcului, şi de faptul că acesta se află amplasat foarte aproape de blocuri, astfel că, atunci când sunt copii acolo, gălăgia e foarte mare.

Cartierul, sufocat de garaje

Deja a devenit o regulă ca în fiecare cartier pe care-l vizităm să ne confruntăm cu problema garajelor şi cu nemulţumirile pe care, inevitabil, acestea le atrag. Am primit sesizări şi pe adresa redacţiei cu privire la bateriile de garaje care ocupă mult loc şi care sunt folosite mai mult ca spaţii de depozitare decât pentru a adăposti autoturisme.

Cititorii care au venit să vorbească cu noi, joia trecută, ne-au spus că, deşi au făcut multe sesizări la Primărie, nimeni nu a venit să facă nimic. Locurile de parcare sunt foarte puţine, iar parcările în sine au devenit neîncăpătoare, astfel că eliberarea spaţiului ocupat de garaje ar putea să ajute cartierul. În locul lor, s-ar putea construi chiar şi un parc, însă autorităţile sunt oarbe şi surde când vine vorba de garaje.

Am întrebat şi noi la Primărie dacă se va continua acţiunea de demolare a bateriilor, începută în mandatul lui Marius Stan. Din păcate, garajele care beneficiază de autorizaţie nu vor fi atinse, indiferent dacă ele sunt sau nu amplasate corespunzător. Problema mai mare este că aceste construcţii sunt, de multe ori, un pericol pentru cei din jur, pentru că de la ele pot izbucni incendii, din cauza instalaţiilor de curent improvizate, făcute de către proprietari. Până una, alta, gălăţenii vor fi nevoiţi, ca şi până acum, să se obişnuiască cu ideea că garajele nu vor dispărea prea curând din cartierele lor.

Parcarea maşinii, o aventură

La întâlnirea de joia trecută cu cititorii din Micro 13, cei mai mulţi au spus că parcarea unei maşini în cartier a devenit o adevărată aventură. Aproape toate străduţele sunt ticsite cu maşini şi nicio bucată de trotuar nu scapă fără câteva autotorisme staţionate haotic. Locuitorilor din zonă le-ar plăcea să se construiască o parcare etajată, aşa cum anunţat Primăria că va face în Mazepa I. Până una, alta, însă, gălăţenii care locuiesc în Micro 13 sunt nevoiţi să suporte situaţia.

Gunoiul, ca la el acasă

O altă problemă cu care se confruntă cartierul Micro 13 este numărul mic de ghene de gunoi. Cele existente nu reuşesc să facă faţă necesităţilor, astfel că de multe ori stau pline până la refuz, aşteptând să fie golite de către cei de la Ecosal. Şi cum asta nu se întâmplă atât de des pe cât ar trebui, gunoiul începe să miroasă şi să îi deranjeze pe locatarii de la blocurile din jur. Chiar dacă, la momentul vizitei noastre în cartier, ghenele erau golite, problema totuşi rămâne în picioare.

Joi, venim în Barboşi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori principalele probleme ale zonei în care locuiesc. Astfel, joi, 7 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de autobuz de la Gara Barboşi, pentru a ne spune ce neplăceri sunt în cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 8682 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2017 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.