Absolvenţii de liceu, pregătiţi să intre... în şomaj!

Absolvenţii de liceu, pregătiţi să intre... în şomaj!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Înregistrarea absolvenţilor în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a crescut rata şomajului la nivel naţional cu 0,03 puncte procentuale în iulie, comparativ cu luna precedentă, până la 4,18 la sută, informează instituţia. În ceea ce priveşte Galaţiul, acesta deţine un nedorit loc 3 la nivel de ţară, cu o rată a şomajului în creştere la 9,66 la sută.

Dacă este să ne luăm după datele statistice, Galaţiul este aparent centrul unui "paradox" economic. Chiar dacă se numără printre judeţele cu cele mai multe locuri de muncă disponibile - la sfârşitul săptămânii trecute AJOFM Galaţi prezenta o ofertă de 521 de locuri de muncă - rămânem "fruntaşi" la numărul de şomeri, fapt concretizat în rata dublă a şomajului faţă de media pe ţară! Desigur, am putea să ne consolăm că la alţii e şi mai rău, fiind depăşiţi ca rată a şomajului de Vaslui (10,38 la sută) şi Teleorman (10,15 la sută).

Ca tablou general, conform datelor ANOFM, rata şomajului a scăzut, în luna iulie, în 17 judeţe, dar celelalte au mers pe un trend pozitiv, mai ales graţie deschiderii sezonului de înscriere a absolvenţilor la şomaj.

"La sfârşitul lunii iulie 2017, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,18 la sută, mai mare cu 0,03 decât cea din luna anterioară. Creşterea a fost determinată de înregistrarea absolvenţilor în baza de date a ANOFM, situaţie care se regăseşte în aceeaşi perioadă şi în anii precedenţi, rata şomajului din luna iulie a anului 2016 fiind cu 0,61 mai mare faţă de cea a acestui an. Dintre cele 366.576 de persoane înregistrate în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, 62.003 primeau indemnizaţie de şomaj", se precizează într-un raport întocmit de ANOFM.

Dincolo de aceste aspecte ce ţin şi de sezonalitate, unii ar invoca, poate, disparităţile de dezvoltare la nivel regional, lucru, de altfel, adevărat dacă este să ne comparăm, de exemplu, cu vestul ţării. Dar lucrurile nu stau mai bine pentru Galaţi nici dacă facem comparaţii "la noi acasă", în Regiunea Sud-Est, din care, alături de noi, mai fac parte Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea şi Constanţa.

Ca număr de şomeri, Galaţiul este în frunte, cu 19.168 de persoane (din care 17.336 nici măcar nu mai sunt indemnizaţi!) şi poate doar Buzăul, cu 17.429 de şomeri, ne mai poate "ameninţa" poziţia în top. Spre comparaţie, vecinii din Brăila au doar 6.787 de şomeri, la Constanţa şi Vrancea sunt câte 7.527, respectiv, 7.543 de şomeri, iar la Tulcea, doar 3.505 şomeri. Cât priveşte rata şomajului, "recordul" de 9,66 la sută al Galaţiului este, din nou, doar peste Buzău (rată a şomajului 5,35 la sută). Celelalte judeţe din regiune stau relativ mai confortabil decât noi. Constanţa are o rată a şomajului de doar 2,51 la sută, dar şi Tulcea, cu 4,09 la sută, se încadrează sub media naţională. Dar, faţă de Galaţi, nu stau rău nici Brăila (5,35 la sută) şi Vrancea (5,3 la sută).

Dincolo de aceste statistici, un lucru care ar trebui să dea serios de gândit este că, la nivel naţional, grosul şomerilor se află în mediul rural - 259.399 de persoane erau fără loc de muncă la sfârşitul lunii iulie, mai bine de două treimi din totalul şomerilor - iar perspectivele economice nu sunt deloc aducătoare de speranţe. Agricultura de subzistenţă şi ajutoarele sociale rămân baza veniturilor unei părţi a populaţiei, iar acest lucru se vede în creşterea gradului de sărăcie, a scăderii nivelului de educaţie şi, implicit, de formare profesională. Şi toate nu duc decât într-o singură direcţie: şi mai mulţi şomeri.

Citit 1474 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2017 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.