Sistem naţional de ALERTĂ pentru telefonia mobilă. REACȚIA autorităților după FURTUNA devastatoare din vestul ţării

Sistem naţional de ALERTĂ pentru telefonia mobilă. REACȚIA autorităților după FURTUNA devastatoare din vestul ţării
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul Mihai Tudose a decis, luni, 18 septembrie, constituirea unui grup de lucru, gestionat de ANCOM, pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, în urma unei întrevederi pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie, reprezentanţi ai IGSU, ANCOM şi STS.

”Sistem Alert va funcţiona prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice abonaţilor pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente şi funcţionale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute la nivel regional, fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Reacţia autorităţilor vine după ce, în urma furtunilor din vestul ţării, opt persoane au murit, iar alte 137 au fost rănite, fiind afectate 212 localităţi din 15 judeţe.

Furtună devastatoare în vestul ţării, cu morţi şi maşini răsturnate

Un sfert de oră de coşmar, pentru sute de mii de oameni. O vijelie puternică, de aproximativ 15 minute, a făcut ravagii, duminică, 17 septembrie, în vestul şi nordul ţării. Opt persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 137 au fost rănite. Cum nu au existat avertizări meteo cu privire la violenţa furtunii, oamenii au fost luaţi prin suprindere, în timp ce profitau de finalul de weekend în aer liber.

Furtuna devastatoare, pe care mulţi dintre oameni au asemănat-o cu un uragan, a smuls acoperişurile unor clădiri şi sute de copaci din rădăcină, a pus la pământ sute de stâlpi de electricitate, a distrus în totalitate sau parţial numeroase case, ba chiar a întors cu roţile în sus maşini de mare tonaj. Cele mai afectate judeţe au fost, potrivit presei centrale, Timiş (unde au fost înregistrate cinci decese şi 49 de răniţi), Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Maramureş.

Sute de mii de consumatori, fără electricitate

După ce, duminică seară, nu mai puţin de 500.000 de oameni nu beneficiau de energie electrică, din cauza vântului care a bătut în rafale de peste 80-90 de km pe oră, ieri după-amiază, dupa intervenţiile echipelor operative, numărul clienţilor nealimenţati cu electricitate se redusese la circa 263.000, conform autorităţilor centrale.

Şcoli închise şi cursuri suspendate

Cursurile au fost suspendate, ieri, în 42 de unităţi de învăţământ din patru judeţe, care au fost afectate de furtunile puternice, ”ca măsură de siguranţă”. Cele mai multe - 15 şcoli şi patru grădiniţe - erau în judeţul Timiş, cel mai puternic lovit de intemperii.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ca măsură de siguranţă, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor şcolare şi în judeţele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) şi Timiş (22).

Trenuri anulate

Avariile tehnice produse în urma vijeliilor de duminică seară au dus la anularea a 15 trenuri de călători, precum şi la întârzierea cu peste 243 de ore a altor 112 trenuri de pe raza regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi, a informat CFR SA. Compania feroviară a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că vijelia a provocat, duminică seară, 43 de avarii. Ministrul Carmen Dan s-a aflat, ieri, în judeţul Arad şi a solicitat ca până joi să fie realizată o primă evaluare a celor mai însemnate pagube produse de furtună, pentru a se putea iniţia demersurile în vederea acordării ajutoarelor de stat. Până în prezent, pe baza solicitărilor sosite de la primării, a rezultat că au fost afectate 35 de localităţi, situaţia cea mai gravă înregistrându-se în localitatea Moneasa.

Citit 4473 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2017 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.