Grădiniţă cu…”mirosuri”

Grădiniţă cu…”mirosuri”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, grădiniţa din Bălăşeşti – 74 de preşcolari înscrişi în catalog – stătea nu bine, ci excelent la toate capitolele, cu excepţia grupului sanitar din interior.

Nu se putea intra în încăperile respective decât ţinându-te de nas. Unul dintre vasele WC, ca avertizare că nu putea fi folosit, era sigilat cu o bandă adezivă. Cauza neregulii? Apa închisă. De ce aşa? Pentru că, mi s-a explicat, „avem nişte furtunuri sparte”.

Primarul comunei, Marian Toniţă, cunoştea situaţia. Ne-a dat asigurări că primăria era pregătită deja pentru intervenţia la instalaţia de apă, lucru confirmat, la faţa locului, de profesoara Tinca Stan, directorul coordonator al şcolilor din comună.

„Am luat legătura, ne-a declarat dumneaei, cu doamna contabilă. Dispunem de banii necesari pentru cumpărarea materialelor. Într-o zi-două, ne vom deplasa în oraşul cel mai apropiat de noi, Bârladul, luăm furtunurile şi ce ne mai trebuie pentru reparaţie, rezolvând problema de la grădiniţă în aceeaşi zi”.

Un „15 septembrie” cu stoleria deteriorată

La şcoala gimnazială, când să intru, am dat cu ochii de şantierul viitoarei săli de sport. Obiectiv de 400.000 de euro, sumă în numele căreia s-a „bătut”, pentru a o aduce la Bălăşeşti, prin Compania Naţională de Investiţii, primarul Marian Toniţă.

Constructorul, o firmă din Bârlad. Nu am avut însă plăcerea să văd vreun fierar-betonist, dulgher sau excavatorist la lucru…

„Peste cinci luni, orele de educaţie fizică, ne-a spus, cu convingere, domnul Toniţă, nu se vor mai ţine ca până acum. Se va intra în normalitatea dorită nu numai de mine, ci şi de cei 240 de elevi câţi sunt acum la Bălăşeşti”.   

În şcoală, clase în aşteptarea diriginţilor şi învăţătorilor care să le preia în vederea aducerii lor la „standardul 15 septembrie”. Profesoara Tinca Stan nu a putut trece peste inconvenientul, major pentru instituţie, numit starea necorespunzătoare a stoleriei – veche, deteriorată…

„Trebuia înlocuită, dar fiind vorba de alocare de fonduri într-un context economic dificil pentru România, înţelegem situaţia. Ne bucurăm însă că ni s-a aprobat proiectul pentru sala de sport”.

Closetul, în fundul curţii. Turcesc. Vidanjat. Luase „cunoştinţă” cu varul şi clorul…tradiţional. Între grupul „cabinelor” şi intrarea în şcoală, cea rezervată elevilor, un jgheab metalic pentru spălatul pe mâini.

La Bălăşeşti, mai trebuie precizat, în privinţa apei de băut încă se mai contează pe sticluţa individuală.

Pentru parchetul din sălile de curs, ceară suficientă la dispoziţie. Operaţiunea „Lustruire 2009”, prevăzută pentru sfârşitul acestei săptămâni.

Explicaţii foto:

1 - Grădiniţa din Bălăşeşti.Pe dinafară, arătoasă. În interior, săli aranjate, fără să exagerăm, la ultimul răcnet.Nu o strică decât defecţiunile de la instalaţia de apă de la grupul sanitar.

2 - Puteţi întrezări, prin aceste movile de nisip, o sală de sport de 400.000 de euro? Acum, doar dacă îţi forţezi imaginaţia...

Citit 1164 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.