Şcolile, aşa cum sunt

Şcolile, aşa cum sunt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Cuca, Băleni şi Cudalbi, mai frumos ca acasă * La Pechea, şantiere în grădiniţe, preşcolari în două schimburi * Şcoala din Negrea, proaspăt renovată şi pustie * Elevii au fost mutaţi la Schela, unde  condiţiile sunt mai proaste *

Plecăm de dimineaţă în tradiţionalul raid prin şcoli, dinainte de 15 septembrie. Unii profesori şi directorii sunt plecaţi la Galaţi la consfătuiri, dar sunt şi destul de multe cadre didactice care pun la punct ultimele detalii înainte de începerea unui nou an şcolar care se anunţă plin de surprize.

La Cuca, frumos

La Cuca, se vede de la poarta şcolii că totul e pus la punct pentru noul an. Ne întâmpină fosta directoare, Angelica Haralambie, care ne arată mândră unitatea pe care a păstorit-o până acum câteva zile: „Eu am avut grijă ca toate să fie la locul lor. Şcoala a fost renovată recent. Sunt condiţii mai bune ca acasă, zic eu”.

Într-adevăr, exteriorul e zugrăvit frumos şi are o culoare veselă şi luminoasă, geamuri termopan. Înăuntru  curăţenie lună, atmosferă caldă, de drag să vii la şcoală. S-a făcut şi extindere şi modernizare, toaletele au fost încorporate şcolii, deci condiţii mai bune decât au mulţi acasă.

Şcoală nouă, şcoală veche

Şi elevii de la Băleni vor învăţa anul acesta în condiţii foarte bune, pentru că vechiul corp de clădire, construit pe vremea lui Spiru Haret, a fost reabilitat. Şcoala arată impresionant, cu coridoare largi şi clase luminoase şi înalte, acum proaspăt văruite, cu draperii lamelare, cu centrală şi instalaţie electrică abia refăcute.

Mai trist e la şcoala cu etaj, unde nu s-au primit fonduri pentru reabilitare. Tencuiala de pe ziduri stă să cadă, cercevelele ferestrelor s-au strâmbat de vreme. Oamenii şcolii au făcut ce au putut, dar se vede că e nevoie de fonduri pentru reparaţii.

„Noroc că n-am renunţat la sobe”

Curat este şi la Şcoala Nr. 1 din Cudalbi. Aici ar mai fi necesare o mână de var pe pereţii din exterior şi renunţarea la toaletele din spatele curţii. „Avem proiect de extindere pentru construirea unui grup sanitar în incinta şcolii”, ne spune contabila-şefă, Georgeta Gradea.

Pe coridor, descoperim nişte calorifere ciudate. „A, sunt de la centrala geotermică ce nu a fost pusă în funcţiune încă. Am primit 400 de milioane de lei vechi ca să construim camera tehnică, dar ne mai trebuie încă 300. Nu ştiu când va putea fi dată în funcţiune, deocamdată ne vom încălzi tot de la sobe”, ne mai spune doamna Gradea.

Noroc că directorul şcolii a fost om cu cap şi a cerut să nu fie demolate sobele până nu se pune centrala în funcţiune. Aşa avea toate şansele să stea doi ani cu elevii în frig. Că de atâta timp se căznesc autorităţile să aloce fonduri pentru construirea camerei tehnice, proiectată greşit iniţial.

Reabilitare cu cântec la Grădiniţa 1 din Pechea

În mijlocul unui vacarm de nedescris, educatoarele de la Grădiniţa Nr. 1 din Pechea încearcă să ne convingă că şi aici anul şcolar va începe peste trei zile. În jumătatea din faţă a clădirii e plin praf şi de schele. În celelalte săli, educatoarele se străduiesc să-şi amenajeze grupele.

E debandadă, iar cadrele didactice sunt supărate. „S-a lucrat încet şi prost – ne spune, în timp ce-şi aduna lucrurile,  fosta directoare Simona Boroşescu (de anul acesta educatoare la Grădiniţa „Luceafărul” din Galaţi). Firma a câştigat licitaţia pentru că a oferit preţ mic, dar şi-a bătut joc de lucrări. Lucrătorii au fost oameni din sat, angajaţi aşa într-o şedinţă publică. A venit cine a vrut. De priceput…”

„Totul s-a făcut cu economie. Vă daţi seama că inginerul a pus singur parchetul în sala asta. Şi e pus prost. Nu s-a nivelat cum trebuie. Mi-a lăsat diferenţe de nivel, copiii se pot împiedica oricând. Dacă vine PSI-ul în inspecţie, îmi dă 50 de milioane amendă. Le-am spus că nu iau nimic în primire şi nu le semnez nimic, până nu  vor reface tot. Uitaţi ce hal de pereţi…”

Ne uităm. Pe dedesubtul varului abia dat şi deja umflat se văd alte câteva rânduri de zugrăveli.

„Să refacă lucrările”

„Au dat cu var lavabil peste rândurile de var obişnuit date anterior. Şi nu erau puţine. Vă daţi seama că ne vom trezi cu zugrăveala la pământ. Uitaţi-vă ce fel au ştiut să niveleze pereţii, parcă sunt valurile Dunării. După ce le-am spus că le voi da certificat de proastă calitate şi nu vor mai putea participa la licitaţii au început să facă treabă mai bună”, mai spune fosta directoare.

Aceasta nu conteneşte să le sfătuiască pe colegele care vor rămâne în grădiniţă  să nu semneze nimic până nu se vor reface cum trebuie lucrările.

Altă educatoare ne arată că pereţii de la grupa ei deja au început să se crape, pentru că firma a lucrat iarna, iar cu şipcile de la parchet sunt probleme: „Au şi sărit, sunt pline de ţinte mici. Eu aici am grijă de copii. Oricând se pot împiedeca şi înţepa. Să vedeţi şi la toaleta cadrelor didactice că s-a crăpat faianţa…”, ne spune şi Vasilica Mihai.

În concluzie, după ce au învăţat un an de zile în două schimburi, copiii de la Grădiniţa Nr. 1 din Pechea vor începe şi al doilea an tot în şantier şi cele opt grupe vor învăţa în două schimburi. Copii cu programul dat peste cap. Mai mult, vor dormi la grădiniţă pe scăunele.

Din câte am înţeles de la primarul Iancu Boldea, nici la celelalte trei unităţi de învăţământ preşcolar din comună situaţia nu e foarte bună. S-au primit fonduri, s-a început reabilitarea, s-au sistat fondurile, s-au sistat lucrările. Copiii de la Grădiniţa Nr. 4 vor merge în bejanie un an de zile la şcoala învecinată.  

Măcar la grădiniţe s-a început câte ceva. Grupul Şcolar „Costache Conachi” din Pechea aşteaptă o mână de var pe exterior, cum aşteaptă deşertul ploaia.

Corpul de clădire unde sunt atelierele pare să nu fi fost zugrăvit pe dinafară de când a fost construit. Pentru că se rosese şi tencuiala, pereţii au fost cârpiţi cu ciment şi arată oribil.     

Pustiu la Negrea

La Şcoala din Negrea găsim uşile date larg de perete. Unitatea îşi va aştepta însă zadarnic elevii în această toamnă. Ei au fost mutaţi la Şcoala din Schela.

Intrăm. Ne întâmpină femeia de serviciu, educatoarea care va păstori aici o grupă de copii de grădiniţă şi una dintre fostele învăţătoare, transferată acum la Galaţi, la o şcoală de centru.

„Pentru mine e bine. Copiii se vor scula cu noaptea în cap să meargă la şcoală. Ştiţi cum sunt ei, dacă mai întârziau, noi îi primeam. Acum, dacă vor pierde maşina, nu se mai duc toată ziua. Când învăţau în satul lor, mai mergeam acasă la cei care nu veneau la şcoală, îi mai prindeam pe părinţi pe stradă. Acum legătura cu şcoala va fi foarte slabă, vor fi multe cazuri de abandon de la vârstă fragedă”, susţine fosta învăţătoare.

În mod surprinzător, şcoala arată foarte bine. A fost renovată acum doi ani, are termopane, centrală, toalete interioare, instalaţie electrică nouă şi apă curentă.  „Nu au ei la Schela condiţii ca aici”, ne spune îngrijitoarea la plecare.

Trecem de curiozitate şi pe la Şcoala din Schela şi-i cam dăm dreptate femeii. Aici grupul sanitar, deşi e lipit de clădire, are intrarea pe afară.

Şcoala se vede că a fost dichisită, dar are nevoie de renovare, e clar. Stai şi te întrebi dacă mutarea celor 40 de copii de la Negrea e o soluţie bună în aceste condiţii. Asta se va vedea peste puţin timp. Deocamdată o şcoală curată şi cu toate condiţiile şi-a închis porţile pentru copiii satului.

Mai mult sau mai puţin dichisite (nimeni nu se aşteaptă la fapte mari, că doar e an de criză), şcolile îşi vor primi luni elevii, pe care-i aşteaptă un nou an de învăţătură plin de surprize. Dacă drumul spre şcoală a rămas neschimbat, drumul reformei e tot mai lung. Ca-n poveştile fără sfârşit.

Explicaţii foto:

2: Totul e gata la Cuca

3: Frumos la Băleni

4: Şantier la Grădiniţa Nr. 1 din Pechea

5: Atelierele de la Grupul Şcolar din Pechea

6: Elevii vor uita drumul spre Şcoala din Negrea

Citit 1252 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.