La Şcoala Gimnazială din Slivna, directoare nouă – profesoara de matematică Maria Stratica. Începutul de an şcolar a fost marcat pe terenul de sport, la careu. Elevii, extrem de îngrijiţi. Multe mămici şi multă încredere în rostul şcolii în viaţa copiilor lor.
După ce s-a prezentat singură (obligaţia aceasta ar fi trebuit s-o onoreze un inspector şcolar ori vreun şef mai de doamne-ajută de la comuna Bereşti-Meria), directoarea, oficial, a deschis anul de învăţământ, subliniind, între altele, necesitatea întăririi legăturilor dintre familii şi instituţia condusă de dumneaei. Totul a mers şnur.
Vreo 20 de minute, asistenţa a uitat de criza economică şi de „pachetele cu legi”, de la Bucureşti. Au fost şi flori, dar puţine. Profesori aplaudaţi în lipsă: Mihail Talianu, de Geografie (predă şi la Jorăşti) şi Electra-Mioara Stamulis, de Educaţia fizică, din Galaţi („Ar fi putut da măcar un simplu telefon, să ştim cu e cu ei” ne-a spus doamna Stratica).
Educatoarele, în prim-plan, cu „bobocii”. Misiunea lor, tradiţională în satul Slivna: au predat învăţătoarei grupa de preşcolari intraţi în clasa I.
Nicio autorizaţie sanitară
Niciuna dintre şcolile din comuna Bereşti-Meria nu are, la ora asta, autorizaţie sanitară de funcţionare. Documentaţiile au fost întocmite, urmând să fie depuse la Galaţi. Grupurile sanitare sunt în interior, mai puţin la Pleşa.
Aldeştiul, cu necazul său: s-a observat că puţul abia forat, în curtea şcolii, este sărac în apă, fiind nevoie, după cum ne-a explicat directoarea Stratica, de altul. Tot la şcoala din acest sat, de semnalat un hol aflat în aşteptarea gresiei.
Revenind la Slivna, mi-au atras atenţia, la clasa a II-a, eugeniile puse pe pupitre („Sunt din banii mei, mi-a explicat învăţătoarea Adriana Olteanu. Pentru fiecare elev, câte o eugenie şi câte un orar nou”).
La clasa a IV-a, prin grija învăţătoarei Maria Ghimpu: elevul şi mărul (fructul, pus pe-un şerveţel de hârtie, alb) şi câte un orar şcolar.
La altă clasă, altă „particularitate”, pentru asigurarea menţinerii pupitrelor noi, ca aspect, în starea lor de azi: elevul, pe bază de semnătură, se obligă să nu zgârie sau să mâzgălească, indiferent cum, banca în care stă.
Nelinişti ale cadrelor didactice
Directoarea coordonatoare Maria Stratica, atentă şi la ştirile de la Bucureşti, legate de veniturile cadrelor didactice: „Dacă ni se va tăia acel 2 la sută, fond de premiere pentru activităţile extraşcolare, dacă se va înjumătăţi sporul pentru munca în mediul rural şi se va continua în acest fel şi cu celelalte drepturi, ca să nu mai amintesc de nivelul salariilor, nu va fi bine. Cine va mai veni la Aldeşti, în condiţiile când în loc de 30 la sută, sporul rural, ţi se va acorda numai 15? Ori la Slivna, când în loc de 20 la sută se vor primi zece?”.
Explicaţie foto: La Slivna, o deschidere de an şcolar ca în vremurile bune...