Atacul ambroziei

Atacul ambroziei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Galaţi a transmis un avertisment către autorităţile locale în legătură cu încercarea de eliminare a unei plante aparent inofensive, dar care le creează probleme serioase celor alergici. Este vorba despre ambrozie, o buruiană care înfloreşte în timpul verii şi al cărei polen provoacă alergii severe.

„Începând cu sfârşitul lunii iulie sunt necesare măsuri pentru prevenirea răspândirii speciei de plante numită ambrozie. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi le recomandă autorităţilor publice locale, dar şi cetăţenilor luarea de măsuri pentru împiedicarea răspândirii plantei”.

Măsurile recomandate se referă la prevenirea răspândirii plantei prin evitarea transportului de pământ din zonele în care este prezentă, prin smulgerea sa înainte ca inflorescenţele să ajungă la maturitate şi utilizarea de mijloace mecanice sau chimice pentru întreruperea ciclului biologic de dezvoltare a plantei, sub îndrumarea specialiştilor din domeniu.

Febra fânului şi reacţiile în lanţ

Mădălin Şerban (FOTO 2), specialist al Muzeului de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, ne-a explicat că această plantă este importată de pe continentul nord- american şi că este una dintre cele mai periculoase pentru persoanele alergice. Este o plantă care produce polen în cantităţi foarte mari, iar pentru că acesta este unul fin se eliberează şi se împrăştie cu mare uşurinţă.

O găsim pe terenurile necultivate, dar şi în lanurile de cereale sau soia. Creşte până la aproximativ un metru înălţime, frunzele sale seamănă cu cele ale pelinului, iar în vârf produce un ciorchine cu bobiţe galben-verzui.

Cei alergici care intră în contact cu polenul ambroziei pot suferi apoi  de reacţii în lanţ, în sensul că unii dintre ei vor ajunge să nu mai poată consuma castraveţi ori pepeni, din pricină că vor apărea reacţii alergice şi la nivelul cavităţii bucale.

„Ambrosia artemisifolia este considerată responsabilă pentru ceea ce numim febra fânului sau rinită alergică. Vorbim despre o alergie care poate provoca inflamaţia mucoasei nazale, o forma de rinită sezonieră care apare din cauza polenului transportat de vânt. Până nu de mult, pentru producerea alergiei în perioada aceasta a verii era considerată vinovată planta numită splinuţă, o plantă medicinală, de altfel. S-a constatat însă că ambrozia generează febra fânului”, a declarat Şerban.

Acesta a completat că, în România, planta este întâlnită mai des în partea de vest a ţării, dar şi în Câmpia Română. Ea nu lipseşte însă nici din Galaţi. O găsim pe terenurile agricole lăsate pârloagă, în apropierea căilor ferate, dar şi în culturile agricole.  

Goană după antidot

Şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, a precizat că semnalul de alarmă tras de către ARPM Galaţi este justificat, pentru că numărul persoanelor cu probleme alergice este în creştere la Galaţi, iar soluţiile medicale sunt puţine.

„În Galaţi nu există decât doi medici alergologi, unul la Spitalul de Pediatrie, iar altul la Spitalul de Urgenţă. Nu există o statistică precisă în ceea ce priveşte numărul persoanelor alergice, însă putem remarca o evidentă creştere, de la an la an, a acestor cazuri”.

Plantă de carantină

În alte ţări, planta despre care vorbim figurează pe lista plantelor de carantină, pentru că reacţiile pe care le provoacă sunt periculoase, iar rezolvarea problemelor medicale este costisitoare.

În România, este pentru prima dată când autorităţile recomandă eliminarea ambroziei. Trebuie însă precizat faptul că, de câţiva ani, au apărut bloguri şi comunităţi on-line care militează declarativ pentru eradicarea plantei cu pricina şi la noi în ţară.

Citit 8524 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.