Vile cu etaj şi fântână în curte

Vile cu etaj şi fântână în curte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Paradoxal sau nu, în Drăguşeniul-cel-sărac există numeroase vile, luxoase şi noi. Cu unul sau două etaje, în stil italian, spaniol sau american, vilele din comună îi dau locului un specific aparte. Căci, pe cât de frumoase sunt casele nou construite – de fiii satului plecaţi la muncă, în străinătate – pe atât de mare este contrastul cu… fântânile săpate în curţi!

„Din cauză că nu am finalizat sistemul de alimentare cu apă potabilă, oamenii şi-au săpat fântâni în curţi”, confirmă şi primarul. Care le explică proprietarilor de vile de ce se chinuie ei cu apa din fântână pentru a alimenta maşinile de spălat rufe de ultimă generaţie, sau cele de spălat vase, ori căzile de baie cu bule sau jacuzzi: „Dacă nu am mai primit bani de la Guvern… Dacă ştiam că aşa va fi, nici nu mai începeam treaba”.

După ce a lucrat 9 ani în Italia, soţul Ionelei Grădină a venit înapoi, în sat şi a ridicat casă mândră, dar cu fântână în curte! „Uite-aşa, s-a întors de dragul locurilor, al satului, deşi nu sunt condiţii. Ne chinuim cu apa”, spune Ionela.

„Domnu’ primar să ne dea apă la robinet şi să ne facă străzile, că ne rupem maşinile pe ele”, cere şi Mariana Nechita, o altă soţie de „italian”, care vine în fiecare vară la Drăguşeni pentru a supraveghea lucrările de construcţie la casă.

O investiţie care nu va mai fi rentabilă

Cu cât primeşte mai multe cereri din partea localnicilor, cu atât faţa primarului se întristează: „Eu ştiu că lumea e nemulţumită, dar eu sunt îngrijorat şi de alt aspect; pentru că Guvernul nu ne-a dat bani, oamenii îşi fac fântâni şi asta înseamnă că scade numărul potenţialilor clienţi ai sistemului de apă. Asta înseamnă că investiţia nu va mai fi rentabilă!”. 

„La Drăguşeni încă e bine, dar să vedeţi ce greu o duc cu apa cei din satul Adam, de pildă, unde apa se află la mare adâncime… Abia am reuşit să construim, cu fonduri alocate situaţiilor de urgenţă, o pompă de mare adâncime în Adam, de unde vine aproape jumătate de sat şi ia apă. Nu am avut alte resurse financiare, iar criza apei este o situaţie de urgenţă, nu?”, ne mai spune primarul, arătându-ne pompa.

Nu curge apa oricum aici, ci după program – de la 16.00 la 19.00. „Nu curge mereu că se risipeşte. Seara, când au nevoie şi oamenii şi animalele de apă, se activează pompa, avem un comutator în curtea unui sătean şi se ia apă”, ne  explică edilul sistemul medieval de alimentare cu apă. 

De altfel lipsa reţelei de apă din Adam a întârziat şi stingerea incendiului, izbucnit luna trecută la mănăstirea de aici. „Pompierii au acţionat foarte bine, nu am nimic de zis, însă alta era situaţia dacă aveam sistem de apă”, conchide primarul.

Citit 1728 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.