Performeri gălăţeni la Campionatul Mondial de HOCHEI. La meci, după un drum de 16 ore

Performeri gălăţeni la Campionatul Mondial de HOCHEI. La meci, după un drum de 16 ore
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Echipa naţională de hochei a României a reuşit la Campionatul Mondial, Divizia I, Grupa B, să se claseze pe locul penultim şi astfel să rămână în acest eşalon, după un turneu în care a avut de trecut şi peste piedici extrasportive.

Echipa României şi-a asigurat rămânerea în eşalonul în care promovase anul trecut prin victoria din ultimul meci, 7-3 cu reprezentativa Croaţiei, partidă care a fost un duel direct pentru evitarea retrogradării. În precedentele patru meciuri, România obţinuse un singur punct, înregistrând rezultatele: 0-3 cu Ucraina, 3-8 cu Lituania, 0-1 cu Estonia (gol primit în ultimul minut) şi 2-3 după prelungiri cu Japonia.

Din delegaţia României au făcut parte şi doi gălăţeni, hocheistul Cătălin Berdilă şi antrenorul Marius Trandafir. „Dincolo de rezultat, cel mai îmbucurător este că am jucat bine, spre foarte bine, în toate meciurile, nu doar în cel cu Croaţia, în condiţiile în care am avut o echipă cu mulţi hocheişti tineri. Felicitări tuturor, mai întâi băieţilor, apoi colegilor mei din stafful tehnic, Julius Penzes şi Nelu Alexe. De la meci la meci am crescut ca joc, am avut o echipă foarte disciplinată, care a respectat indicaţiile noastre. Băieţii au fost caractere puternice şi nu au cedat, chiar dacă au avut adversari mult mai experimentaţi”, a declarat Marius Trandafir.

Jucători chemaţi de acasă

Locul cinci ocupat de echipa României este o performanţă lăudabilă, mai ales raportat la condiţiile în care a fost obţinută. Pe lângă valoarea adversarilor, tricolorii au avut doar un singur stagiu de pregătire sub comanda selecţionerului slovac Julius Penzes, chiar înaintea turneului desfăşurat în Lituania, fără vreun meci amical înainte. Mai mult, cu trei ore înaintea primul meci, în urma unei contestaţii a federaţiei din Ucraina, forul internaţional a anulat eligibilitatea celor patru hocheişti ucrainieni cu cetăţenie română, deşi iniţial o acordase. Astfel, au fost chemaţi de urgenţă alţi patru hocheişti din ţară, nominalizaţi anterior în lotul lărgit.

Aproape direct la patinoar

Printre cei patru jucători convocaţi în regim de urgenţă s-a aflat şi fundaşul gălăţean Cătălin Berdilă, care a intrat în patinoar pentru meciul cu Estonia aproape direct de pe drum. „Am plecat din Galaţi la ora zece seara, cu maşina personală, pentru că aveam avion la cinci dimineaţă. A fost zbor cu escală la Istanbul, câteva ore de stat în aeroportul de acolo, astfel că am ajuns în Lituania cu vreo trei ore înainte de meciul cu Estonia. După un drum de 16 ore m-am cazat pe fugă şi am plecat cu echipa la meci”, ne-a povestit hocheistul gălăţean.

Berdilă a mai spus că foarte puţin a lipsit ca problema evitării retrogradării să fie rezolvată înaintea disputei cu echipa Croaţiei. „A existat presiune, eram obligaţi să câştigăm, dar nu s-a simţit pentru că am abordat jocul cu Croaţia foarte încrezători. Jucasem bine şi înainte, destul de ofensiv, însă am avut multe ratări, n-a intrat. Văzusem mai ales în meciurile cu Japonia şi Estonia că putem şi am intrat optimişti pe gheaţă în faţa croaţilor. Este o performanţă bună, mai ales că am avut o echipă tânără, cu medie de vârstă sub 24 de ani. A contat mult că vreo zece dintre noi am jucat împreună la Under 18 şi Under 20, astfel că ne cunoşteam bine”, a adăugat hocheistul format la CSM Dunărea.

De asemenea, s-a arătat impresionat de condiţiile din Lituania. „A fost o organizare de nota 10, am avut condiţii excelente. Patinoarul în doar 12 ore a devenit sală de baschet, iar asta s-a întâmplat în două zile şi spune multe”, a precizat Cătălin Berdilă.

Echipa României revenise în acest eşalon, al treilea valoric, după ce a câştigat anul trecut turneul de la Galaţi al Campionatului Mondial, Divizia II, Grupa A.

Grupa Mondială, la TVR

Începând de vineri, 4 mai 2018, în Danemarca va avea loc turneul celor mai bune echipe din lume, Grupa Mondială, iar canalul TVR HD oferă iubitorilor hocheiului plăcuta surpriză de a transmite în direct mare parte din meciuri. Primul dintre acestea va fi vineri, 4 mai 2018, de la ora 17,15, SUA - Canada.

Citit 1565 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2018 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.