Ce are Clujul, iar Galaţiul doar visează. O zi printr-un parc sportiv de 9,4 hectare (FOTO)
Foto: cluju.ro

Ce are Clujul, iar Galaţiul doar visează. O zi printr-un parc sportiv de 9,4 hectare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

De departe, putem spune că, în ultimii ani, Clujul este capitala sportivă a României, având în vedere numărul mare de evenimente sportive ce au loc acolo, fie că vorbim de confruntările de tenis Fed Cup, cu cinci din ultimele șase întâlniri din România, turnee internaționale de handbal sau baschet, cel mai recent eveniment fiind Campionatul European de tenis de masă pentru juniori.

Comparațiile care se fac în ultima vreme între Galați și Cluj-Napoca ne-au dus cu gândul, dar și cu pasul, la cea mai mare și modernă amenajare sportivă din România deschisă publicului larg: Baza de Agrement Gheorgheni.

Deschisă în 2016, cu o investiție de 20.255.273,44 lei fără TVA și realizată, în parteneriat, de Primăria Cluj-Napoca și Compania Națională de Investiții, baza sportivă se întinde pe o suprafață de 9,4 hectare. Este un loc de care te îndrăgosteşti la prima vedere şi care te duce cu gândul la clasicul "de ce la alţii se poate, iar la noi, nu".

Fie că ești o persoană activă, sportivă sau doar îți place să te plimbi în natură, parcul este unul pentru toate gusturile, dar mai ales vârstele. Este public, cu acces gratuit pentru oricine. Totodată, se simte din plin o responsabilitate civică. Pe toată perioada cât am încercat dispozitivele din parc, nu am văzut "derapajele" pe care le întâlnești prin Galați, parcul fiind supravegheat de cei de la pază tot în stil sportiv, din "șaua bicicletei", aceştia putând fi confundaţi cu uşurinţă cu bicicliștii amatori.

Baza are instalaţie de nocturnă la trei terenuri de minifotbal, trei de tenis de câmp, două de baschet - toate înconjurate de piste pentru role şi bicicletă. Alături, un teren de squash (tenis la perete), două de badminton și două de volei de plajă (pe nisip), unde accesul se face cu rezervare prealabilă.

În ceea ce privește zonele acoperite, Complexul Sportiv Gheorgheni include piste de popice, spațiu amenajat pentru tenis de masă, precum și o sală multifuncțională.

Zona exterioară a complexului este amenajată ca un parc obişnuit, cu alei de promenadă, bănci, spații de joacă pentru copii, dar şi zone amenajate tot pentru sport, de cățărare și parkour. Un mare plus a fost zona seniorilor, unde aceștia au echipamente pentru exerciții de echilibru, pentru articulații sau chiar pentru exerciţii de memorie și calcul.

Încă mai aveam multe de văzut: amfiteatru în aer liber (428 de locuri); pistă sintetică de atletism, altele de trotinete, role viteză, teren de paintball cu obstacole, "Parc Aventură" cu trasee prin copaci, pe frânghii și alte instalații. Aşa că ai de unde să dai jos plusul generat de o eventuală trecere pe la foişorul cu grătare.

La multitudinea de activități pe care le poți practica în acest parc de agrement, cârcotaşul gălăţean găseşte şi nod în papură: nu e o bază sportivă completă, pentru că n-are patinoar și bazin de înot.

Galațiul, restant la infrastructură

Municipiul Galați, cu șapte echipe aflate în prima ligă, se află spre coada clasamentului în ceea ce privește bazele sportive. Deși a fost depus un proiect pentru modernizarea pistei de atletism de la Stadionul "Dunărea", iar banii necesari au fost alocaţi la aprobarea bugetului municipalităţii, în februarie 2018, nici până astăzi nu a fost întocmit caietul de sarcini pentru lucrare. Aşa că atleții se antrenează pe pista "chinuită" de la "Dunărea" sau pe asfaltul Falezei Dunării, punându-și sănătatea în pericol.

Sala de atletism este atât de degradată încât a fost închisă. Polivalenta "Dunărea" are o capacitate mică a tribunelor, devenind sufocantă deseori în condiţiile lipsei unei instalaţii de climatizare decente, iar toate echipele ce au nevoie de antrenamente acolo cu greu îşi găsesc un loc liber în program.

Înotătorii fac performanță antrenându-se fie în bazinul de la Baia Comunală, cu trei culoare de câte 25 de metri, fie alegând calea pribegiei, la Brăila, așa cum este cazul campioanei naționale la juniori Ioana Harabagiu. Terenuri de joacă, pentru sportul de masă, celebrele "maidane" de altădată...

De ce în Cluj-Napoca există, nu şi în Galaţi?

Foto Sonia Baciu

Citit 7686 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.