La CSU Belor, cu pași repezi spre startul campionatului. INTERVIU cu antrenoarea Ileana Berdilă

La CSU Belor, cu pași repezi spre startul campionatului. INTERVIU cu antrenoarea Ileana Berdilă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Voleiul feminin gălăţean are o istorie bogată şi îndelungată. Cu suişuri şi coborâşuri, lucruri fireşti, de altfel. Anul acesta, totuşi, se pare că s-a întâmplat ceva cu totul aparte. Din cauza situaţiei financiare existente, conducerea clubului şi stafful tehnic au prelungit foarte mult etapa de alcătuire a lotului de jucătoare în vederea noului sezon. Rămăsese foarte puţin timp până la începerea pregătirilor, fixate pentru 20 august, şi lotul mai că nu se întrevedea.

Din fericire, încet, încet, noile jucătoare ale CSU Belor s-au adunat una câte una, ajungându-se la un nucleu aproape de cerinţele competiţiei în care va activa. Dar să dăm curs dialogului pe care l-am purtat cu antrenoarea echipei, Ileana Berdilă.

- Doamnă profesoară, să o luăm cu începutul acestei campanii.

- Nu a fost deloc uşor, primele jucătoare fiind cele care au activat la noi şi în sezoanele trecute. Apoi, după îndelungi tratative, au apărut numele altor cinci, pe care punem multă bază. Nu mai spun că o serie de jucătoare care au acceptat iniţial să ajungă la Galaţi s-au răzgândit pe parcurs. O jucătoare de-a noastră, Adriana Dudnic, care a pus umărul la dezvoltarea voleiului gălăţean şi nu numai, ne-a anunţat în ultimul moment că renunţă la activitatea competiţională. Din fericire, se pare că pe parcurs şi-a schimbat hotărârea, iar de vineri (astăzi - n.a.) se va prezenta la pregătiri.

- Cum au debutat antrenamentele?

- Destul de timid, cu un număr redus de jucătoare. Lotul s-a conturat în mare, începând din această săptămână, când au ajuns la Galaţi şi patru dintre noile jucătoare. Acestea sunt: Sydney Wilson Paige (centru - SUA), Elitsa Barakova (Bulgaria - lotul Under 20), două moldovence, de la Chişinău, pe care în prealabil le-am testat timp de două zile - Elizabeta Şuşlova şi Aria Felicia Andrievskaia, ambele componente ale lotului de tineret. Acestora li se alătură fetele noastre, Ioana Ştefu, Corina Vasilie, Violeta Stan şi Ana Maria Berdilă. În zilele următoare vor mai veni Edina Selimovici (Bosnia-Herţegovina, jucătoare de lot), Emilja Popjordanovska (Macedonia, pe postul de libero), iar ieri ni s-a alăturat şi Beatrice Ramona Postea - coordonatoare, ultima dată la Dinamo Bucureşti. Cu 11 jucătoare, ne putem declara mulţumite, deocamdată.

- Să înţelegem că, din această săptămână, antrenamentele au demarat de-a binelea.

- Era timpul, pentru că avem nevoie de acumulări cu care să facem faţă cerinţelor primului eşalon, în care am promovat în vară. De fapt, am revenit, după un an, în eşalonul secund. Vom pune accentul pe pregătirea fizică - cu unul şi două antrenamente pe zi, atât de necesară, iar pe parcurs vom urmări dezvoltarea pregătirii tehnico-tactice. Pregătirile vor avea loc numai la Galaţi, cu, eventual, un semicantonament. Avem preconizată organizarea a cel puţin patru meciuri amicale, cu caracter de verificare. Ce mai pot spune este faptul că ne bazăm pe un lot de jucătoare foarte tinere, talentate şi dornice de performanţă.

- La lotul anunţat se va mai adăuga vreo jucătoare?

- În funcţie de posibilităţile financiare, dar şi de cerinţe. Acest lucru ne va fi arătat de meciurile de verificare. Până la începerea campionatului (27 octombrie, prima etapă - n.a.), avem şi un meci oficial, de "Cupa României", pe care îl vom susţine în deplasare, la Penicilina Iaşi.

- Ce ne puteţi spune despre noul sistem competiţional?

- A fost vorba despre o serie de 12 echipe, dar două cluburi - cele din Oradea şi Tg. Mureş - şi-ar fi anunţat retragerea, din motive financiare. Dar până la finalul lui octombrie, cred că se vor lămuri definitiv lucrurile.

Vreau să mai adaug că în activitatea mea voi fi ajutată de Nelu Ivanov, un cunoscut om de volei, şi de Claudiu Roşu, kinetoterapeut.

Citit 2731 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2018 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.