Bijuterii navale la Mondialele de la Galați

Bijuterii navale la Mondialele de la Galați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cele mai frumoase 210 machete de navomodele, venite din 14 țări, au fost expuse și jurizate în cadrul de-a 19 ediții a Campionatului Mondial de navomodele Clasa C. Evenimentul, desfășurat sub egida Federației Internaționale NAVIGA, a fost în premieră în România, și a fost organizat în colaborare de CS Universitatea Galați, Universitatea "Dunărea de Jos", cu sprijinul Primăriei Galați și Damen Galați.

În urma jurizării au fost acordate 70 de medalii, la diferite subsecțiuni ale Clasei C.

România a obținut 42 de medalii, 10 de aur, 19 de argint și 13 de bronz. Singura subclasă la care nu a câștigat vreo medalie a fost Clasa C5, dominată de China.

În lotul național al României au fost prezenți și sportivi de la cele două cluburi de profil din  Galați: CS Universitatea (la seniori, patru sportivi premiați), respectiv, Nauticus Models (la juniori, cu trei medaliați), care au obținut zece medalii: 3 de aur, 6 de argint și una de bronz.

Daniel Ciosu, șeful secției de navomodele de la CSU Galați, a participat cu patru lucrări și a obținut trei medalii de aur și una de argint. Aurul a fost al celor trei machete obișnuite deja cu podiumul, ”Bismarck” (Clasa C6), ”Dreadnought” (C4B) și ”Agassiz” (C4D), în timp ce argint a fost al machetei ”lansate la apă” la acest ”Mondial”, ”Tidewater Enable” (C4C).

Marian Harțan a obținut medalia de argint cu macheta Royal Caroline (Clasa C3C). ”Deși am luat argintul, punctajul meu a fost mai mare decât la Europenele din 2017. Pentru anul viitor vreau să termin Le Requin 1750 și să îl lansez la apă”, a spus Harțan.

Adrian Postea a obținut argintul la Clasa C2 cu macheta ”Tudor Vladimirescu”, în timp ce Sorin Mavru a câștigat medalia de argint la Clasa C4B, cu lucrarea ”Bucovina”.

La nivelul juniorilor, gălățenii au obținut trei medalii, două de argint prin Martin Orbu cu lucrarea ”Yamato” (C6) și Alwin Ochiu cu ”Ship Sculpture" (C3D), respectiv Alexandru Postea cu ”RNLB Ruby Arthur 2”.

Evenimentul a fost unul foarte reușit, atât din punct de vedere al organizării, cât și al modelelor aflate în concurs. ”Este unul dintre cele mai bune campionate mondiale, iar rezultatele României sunt dintre cele mai bune. A fost un început extraordinar, atât prin prezența primilor oficiali ai NAVIGA, președintele Naviga și cel al clasei, cât și prin colectivul de arbitri, format din cei mai buni la nivel mondial, care au oferit o bună acurațete a jurizării”, a spus Ioana Dumitru, secretar general al Federației Române de Navomodele.

Următoarea competiție internațională majoră pentru sportivii gălăţeni va Campionatul European, care va avea loc la Burgas.

Citit 2410 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2018 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.