Elena Andrieș și Roxana Stoica, sportivele gălăţene ale anului 2018

Elena Andrieș și Roxana Stoica, sportivele gălăţene ale anului 2018
În imagine, Elena Andrieș - sportiva anului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În ierarhia Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS), sportivul anului la secțiunea discipline olimpice este o halterofilă, iar la cele "neolimpice" - o karateka, la fel ca și în precedenții trei ani. Mai mult, cele două sportive, Elena Andrieș și Roxana Stoica, și-au reconfirmat valoarea, ele fiind câștigătoare și la ediția de anul trecut.

Tradiționala premiere a performerilor sportului gălățean de către Direcția Județeană pentru Tineret și Sport pentru reușitele de pe parcursul unui an întreg a avut loc într-un cadru festiv, în sala de ședinte a Primăriei Galați. DJTS i-a premiat pe cei mai performanți sportivi din 2018, împărțiți în cele două categorii standard: sporturi olimpice, respectiv, neolimpice. Criteriul de bază a fost cel după care se acordă punctajele de către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), în funcţie de importanţa competiţiilor şi locurile ocupate, condiţia fiind legitimarea la cluburi din Galaţi.

Sporturi olimpice

La secțiunea "olimpice", titlul de "cel mai bun sportiv gălățean al anului 2018" i-a revenit halterofilei Elena-Ramona Andrieș, legitimată la CS Universitatea (antrenor Costel Dimofte), care a fost triplă campioană europeană la seniori, obținând și două locuri 5 la "Mondialul" de seniori ("aruncat" și total). Elena Andrieș a lipsit de la premierea de vineri, fiind plecată la lotul național. 

Pe locul al doilea se află luptătoarea Cătălina Axente (antrenor Dumitru Buleandră), campioană mondială la lupte pe plajă, medaliată cu bronz la "Europenele" Under 23 și ocupanta locul 5 la Campionatul Mondial Under 23.

Următoarele trei locuri sunt adjudecate de trei halterofile. Locul al treilea în clasamentul DJTS este ocupat de Andreea Penciu (CS Universitatea, antrenor Costel Dimofte), care a obținut medalia de argint la Campionatul European de seniori (stilul "smuls"), bronz la total și locul 4 la "aruncat", în timp ce la "Europenele" de juniori a devenit vicecampioană la stilul "smuls" și a câştigat două medalii de bronz, la "aruncat" și total. Locul al patrulea i-a revenit "dunărenei" Alexandra Alexe (antrenor Marin Otinceanu), triplă campioană la Campionatul European de junioare. La Campionatul Mondial de junioare, Alexe s-a clasat pe locul 4 la "smuls", pe locul 5 la "aruncat" și pe locul 6 la total. Pe locul al cincilea se află Mihaela Ilie (CS Școlar, antrenor Costel Dimofte), care la "Europenele" de juniori Under 17 a devenit campioana stilului "aruncat", obținând argint la total și bronz la "smuls".

Clasamentul sporturilor olimpice este completat de judoka Diana Banu (CS Școlar, antrenor Adriana Neofit), medaliată cu bronz la Campionatul Balcanic Under 15.

Karateka domină sporturile neolimpice

Topul sporturilor neolimpice a fost "acaparat" de Karate Club Galați, Kodo Galați și Neko-Me Tecuci, dar există și două surprize, din partea secției de navomodele a CS Universitatea.

Roxana Stoica, de la Karate Club (antrenor Nicolae Mărăndici), şi-a apărat titlul de cel mai bun sportiv gălăţean din ultimii doi ani la această secţiune, cu următoarele rezultate: o medalie de aur, două de argint și una de bronz la Campionatul Balcanic, o medalie de argint și două de bronz la "Europenele" de seniori, două medalii de aur și două de argint la "Europenele" de karate tradițional fudokan de la Portoroz (Slovenia).

Locul secund în clasamentul DJTS este ocupat de Daniel Ciosu (CS Universitatea), medaliat cu argint și triplu medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de navomodele.

Podiumul este completat de Mihai-Cristian Tâmpeanu (Kodo), cu două medalii de aur și una de bronz la "Mondialele" de seniori de la Belgrad, respectiv, argint la Campionatul European de karate tradițional fudokan seniori.

Pe locul al patrulea se află Anca Elena Codreanu (Kodo, antrenori Mihai Tâmpeanu și Alin Daiciu), cu aur, argint și bronz la "Europenele" de tineret de la Belgrad, respectiv, două aur, un argint și trei bronz la Campionatul European de fudokan din Slovenia. Topul este completat de tecuceanca Aurelia Doncea (Neko-Me, antrenor Angel Doncea), cu două aur și un argint la Campionatul European din Serbia (locul 5); Cristina Petcu (Karate Club, Nicolae Mărăndici), cu trei aur la Campionatul Balcanic de juniori, argint și bronz la Campionatul European de la Belgrad, aur, argint și două bronz la Campionatul European din Slovenia (locul 6); Bianca Moglan (Kodo), două aur și două argint la "Europeanul" de la Belgrad (locul 7); Alexandru Butură (Kodo), o medalie de aur și trei de bronz la "Europeanul" din Slovenia (locul 8); Cornel Mangalea (CS Universitatea), bronz la Campionatul Mondial de aeromodele seniori (locul 9) și Corina Dogaru (Kodo), argint la Campionatul European de la Belgrad, respectiv, argint și bronz la cel din Slovenia (locul 10).

Recunoaștere și premii speciale

Totodată, le-a fost recunoscută valoarea și altor sportivi care nu au intrat în clasamentul general: Crina Bianca Stase, Sara Balaban, Florentina Vlad (Triumf Dojo Galați), Rareș Doncea, Florin Apostu, Cosmina Fluture, Vlăduț Tudorie, Mario Scripcaru, Saran Hura (Neko-Me Tecuci), Alin Daiciu, Andreea Marin, Cătălina Stamate, Alice Zaharia, Vlad Hagiu (Kodo Galați), Radu Cazacu, Rareș Ioniță, Alexandru Dumitru, Ioana Neagu, Liana Gruzămescu, Robert Sasu, Maryo Malasincu, Andrei Coman (Karate Club Galați), Tea Neculae, Rareș Vădană (Fantezia Galați), Crina Gheorghiu, Eduard Holban, Gerardo Din, Andrei Zota (Kamikaze Dojo Galați).

Premii speciale pentru performanţe la diferite diferite competiţii mondiale, europene şi naţionale au fost acordate următoarelor cluburi din Galaţi: Karate Club, Kodo, Kamikaze Dojo, Triumf Dojo, Fantezia, CSM Dunărea, CS Universitatea, LPS, Mixed Martial Arts, Sakura Kiai, APH, CS Școlar Tecuci, Vip Guard Tecuci și Neko-Me Tecuci.

Atletul Marian Petria (APH Sporting Club Galați, antrenor Marlena Chițu) - cu locul 7 la Campionatul European Paralimpic, atletism, 200 metri - a obținut premiul special din partea DJTS.

Totodată, au fost premiate şi echipele: United (futsal), Arcada (volei), CSU Belor (volei feminin), CSU Danubius (handbal feminin), FC Universitatea Galați (fotbal feminin) şi Phoenix (baschet masculin).

Recunoaștere publică au primit atleții Laurențiu Cobzaru și Cristian Onofrei, precum și portarul de la SC Oțelul, Alexandru Vlasie. Onofrei și Vlasie au participat la Maratonul Unirii, de la Galați la Alba Iulia.

În foto 1, galerie - Mihaela Ilie (haltere), Diana Banu (judo), Cătălina Axente (lupte) și foto 2, Roxana Stoica - sportiva anului 2018 (karate)

Foto Sonia Baciu

Citit 3377 ori Ultima modificare Duminică, 03 Februarie 2019 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.